Εφαρμογές που χρησιμοποιούν το Camera2API στο Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop Camera Apps

Όλο και περισσότερες εφαρμογές κάμερας εκμεταλλεύονται το Camera2API του Android 5.0 Lollipop, τις δυνατότητες του οποίου έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά.

Πάμε να δούμε τις 5 καλύτερες εφαρμογές κάμερας στο Android που προσφέρουν τα νέα αυτά features.

Αρχικά οφείλω να γκρινιάξω για το γεγονός ότι η επίσημη εφαρμογή κάμερας στο Android, η Google Camera, δεν χρησιμοποιεί (ακόμα) το νέο API για λόγους που δεν έχω ακόμα κατανοήσει. Για να εκμεταλλευτούμε συνεπώς τις νέες δυνατότητες του Android 5.0, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή. Επίσης πρέπει να έχουμε συσκευή που έχει ανανεωμένα binaries για την κάμερα, αλλά φυσικά και να τρέχουμε Android 5.0 Lollipop. Αυτή την στιγμή μόνο τα Nexus 5 και 6 πληρούν όλες αυτές τις απαιτήσεις. Σε επίπεδο hardware πολλές ακόμα συσκευές (Note 3, Note 4, S5) θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Camera2API, αρκεί να δωθούν αναβαθμισμένα binaries για τις λειτουργίες αυτές -το οποίο δεν έχει (ακόμα?) γίνει-. Θυμίζω για μία ακόμα φορά πόσο χρήσιμες είναι οι χειροκίνητες ρυθμίσεις σε μία εφαρμογή κάμερας, και πάμε να δούμε το top 5!

Την πρώτη θέση κερδίζει η:

L Camera

Η πρώτη εφαρμογή που χρησιμοποίησε το Camera2API ήταν η L Camera, η οποία εκτός από δωρεάν είναι και Open Source. Ξεκίνησε ως Proof of Concept και εξελίχθηκε σε μία πλήρως λειτουργική και "πλούσια" εφαρμογή. Στην τελευταία της έκδοση διορθώθηκε και το UI της. Από πλευράς χρησικότητας (εκτός από τις αυτόματες ρυθμίσεις) θα βρούμε πλήρως χειροκίνητη λειτουργία κλείστρου και ISO, υποστήριξη RAW Capture σε DNG, Burst Mode (με ταχύτητα 30fps σε πλήρη ανάλυση) μπορώντας να ορίσουμε από τις ρυθμίσεις τον αριθμό των λήψεων αλλά και αν θέλουμε να γίνει Exposure Bracketing (με διαφορετική έκθεση με βήμα που ορίζουμε), αλλά και χειροκίνητο focus με Slider. Πολλές ακόμα λειτουργίες στην λήψη βίντεο συμπληρώνουν άψογα το πακέτο.

Η απουσία λειτουργίας HDR "λύνεται" με το Exposure Bracketing και επεξεργασία μετά την λήψη. Μοναδική ουσιαστική "απουσία" από την εφαρμογή είναι ότι δεν υπάρχει επιλογή για χρήση του φλας. Λοιπές λιγότερο σημαντικές "απουσίες" είναι ότι δεν υπάρχει timer, δεν υπάρχει αυτόματη προσθήκη συντεταγμένων GPS στα EXIF. Όπως και να έχει, η συγκεκριμένη εφαρμογή αποτελεί την μοναδική πραγματικά δωρεάν εφαρμογή κάμερας που χρησιμοποιεί το Camera2API ενώ παραμένει μία από τις καλύτερες.

Download L Camera

Android Lollipop Camera AppsAndroid Lollipop Camera Apps

Δεύτερη θέση

Manual Camera

Αγόραρα την Manual Camera τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Και εδώ βρίσκουμετις "χειροκίνητες" ρυθμίσεις που μας προσφέρει το Camera2API σε ταχύτητα κλείστρου, ISO και εστίαση. Δοκιμάζοντας την εφαρμογή σε Nexus 5 και Nexus 6 διαπίστωσα ότι δυστυχώς δεν παρέχει όλο το "range" που προσφέρει η L Camera σε όλες τις ρυθμίσεις -π.χ. το μέγιστο ISO στην Manual Camera είναι 6400 ενώ η L Camera δίνει δύο ακόμα επιλογές για 8000 και 10000.- Θα μου πείτε από την άλλη ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για κάποιον να σηκώσει παραπάνω από 6400 ISO σε αισθητήρα κινητού -και εν μέρει θα συμφωνήσω-. Εδώ θα βρούμε επιλογές για χρονοδιακόπτη, white balance, αλλά και κάποιες ακόμα λειτουργίες για wanna-be φωτογράφους που θέλουν βοήθεια στο rule of thirds ή στο golden ratio. Απουσιάζει και εδώ η λειτουργία HDR, όπως επίσης δεν δίνεται και δυνατότητα για λήψη βίντεο.

Download Manual Camera

Android Lollipop Camera AppsAndroid Lollipop Camera Apps

Τρίτη θέση

Camera FV-5

Ίσως η πιο "πλούσια" από άποψης "μικρορυθμίσεων" εφαρμογή είναι η Camera FV-5. Πλήθως λειτουργιών για το φλας, για την εστίαση, για μέτρηση φωτός, intervalometer για timelapses, grids διαφόρων ειδών -και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί κάποιος. Προφανώς υπάρχουν όλες οι χειροκίνητες λειτουργίες που έχω αναφέρει παραπάνω σε ISO, shutter speed και focus -αν και και εδώ το μέγιστο ISO "περιορίζεται" στο 3200.- Για χειροκίνητες ρυθμίσεις και σε λήψη βίντεο πρέπει να αγοράσετε και άλλη εφαρμογή -το οποίο κάνει το συνολικό κόστος να είναι 5 ευρώ. Οι λόγοι που η συγκεκριμένη εφαρμογή βρίσκεται στην τρίτη θέση προτίμησής μου είναι αφενός η μέτρια σχέση απόδοσης-τιμής, αφετέρου το απαράδεχτα cluttered και δύσχρηστο UI. Να αναφέρω ότι η δωρεάν (Lite) έκδοση της εφαρμογής είναι ουσιαστικά άχρηστη μιας και περιορίζει την ανάλυση σε 0.3MP.

Download Camera FV-5 Lite

Download Camera FV-5

Download Cinema FV-5 Lite

Download Cinema FV-5

Android Lollipop Camera AppsAndroid Lollipop Camera Apps

Τέταρτη θέση

A Better Camera

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν προσφέρει καθόλου χειροκίνητες λειτουργίες, ενώ εκμεταλλεύεται το Camera2API μόνο όσον αφορά το Burst Mode και την λήψη RAW. Γενικά αποτελεί μία αρκετά ενδιαφέρουσα εφαρμογή -π.χ. προσφέρει HDR ακόμα και στην λήψη βίντεο-.

Download A Better Camera

Android Lollipop Camera AppsAndroid Lollipop Camera Apps

Bonus app

Perfectly Clear

Στην πέμπτη -και τελευταία θέση- βρίσκεται η εφαρμογή Perfectly Clear. Κατά βάθος η συγκεκριμένη είναι Image Editing εφαρμογή -αλλά σε ορισμένα στοιχεία κατά την λήψη φωτογραφιών χρησιμοποιεί το Camera2API: Στο Burst Mode, στα πανοράματα υψηλής ανάλυσης, στο HDR, στην έκθεση και στο White Balance.

Download Perfectly Clear

aByte