Android 5.0 Lollipop: Backup και restore εφαρμογών και δεδομένων τους

Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup

Κατά την πρώτη εκκίνηση της τελευταίας έκδοσης της "Preview" του Android 5.0 Lollipop στο Nexus 5 μου, με περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη.

Κατά το σετάρισμα ερωτήθηκα αν θέλω να κάνω Restore τις εφαρμογές μου και τα δεδομένα τους από κάποια άλλη συσκευή μέσω NFC, ή από Backups στο Cloud.

Θέλετε λοιπόν να μεταφέρετε όλες τις εφαρμογές και τα δεδομένα σας, από την παλιά σας συσκευή στην καινούρια; Απλά τις ακουμπάτε και το "Tap and Go" (όπως το ονόμασε η Google) φροντίζει για τα υπόλοιπα.

Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup

Να θυμήσουμε κάποια ακόμα Points: Μέχρι πρόσφατα, βάζοντας το Google Account μας σε μία καινούρια συσκευή, εκείνη θα άρχιζε να κατεβάζει όλες τις εφαρμογές που είχαμε (προηγουμένως σε άλλη συσκευή) εγκατεστημένες. Παρ' όλα αυτά η λύση αυτή δεν ήταν "ιδανική" καθότι δεν κατέβαιναν και τα /data των εφαρμογών, το οποίο έκανε (εμένα προσωπικά) να διακόπτω το κατέβασμα, και να κάνω restore και τα δύο (εφαρμογές και δεδομένα τους) από adb ή Helium.

Στο Android 5.0 Lollipop ή (άκομψη) παραπάνω διαδικασία σταματάει να είναι απαραίτητη. Ερωτήθηκα από ποια ημερομηνία θέλω να επαναφέρω εφαρμογές και δεδομένα, δίνοντάς μου και δυνατότητα να ξετσεκάρω και κάποια που (τυχόν) δεν ήθελα.

Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup

Κατά την πρώτη εκκίνηση στην νέα έκδοση του Android (επιλέγοντας το restore από Cloud) επανήλθε η συσκευή μου (επαφές, ημερολόγιο, εφαρμογές και δεδομένα τους, φόντο κτλ) όπως την είχα "αφήσει" πριν φλασάρω το 5.0 Lollipop. Όσο "κατέβαιναν" οι εφαρμογές, στις αρχικές οθόνες τα εικονίδιά τους ήταν "σβησμένα", ενώ όσο κατέβαιναν την πρόοδο εμφάνιζε μία κυκλική progress bar γύρω από το εικονίδιο. Πανέμορφο και άριστα προσεγμένο.

Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup Android 5.0 Lollipop Cloud Data Backup

aByte