Αποφεύγουμε τα προγράμματα για εύκολο Root ή εγκατάσταση ROMs

Automated Root Scripts on Android

Είναι λογικό ένας χρήστης να θέλει να εκμεταλλευτεί την συσκευή του στο έπακρο, για αυτό και να κάνει root ή να περάσει κάποια Custom ROM.

Υπάρχει ο σωστός τρόπος, αλλά και ο εύκολος τρόπος για τα παραπάνω. Ποιον πρέπει να προτιμήσετε;

Το CF Auto Root, το Nexus Toolkit ή π.χ. ο CM Installer είναι περιπτώσεις προγραμμάτων που διευκολύνουν τον χρήστη στο να κάνει Root και να εγκαταστήσει μία Custom ROM στην συσκευή του.

Εκατοντάδες άλλα παρόμοια προγράμματα/scripts υπόσχονται να αυτοματοποιήσουν μία διαδικασία, που υπό άλλες περιπτώσεις θα ήταν πιο περίπλοκη.

Το πρόβλημα με τα παραπάνω είναι ότι αφαιρούν τον έλεγχο σε μία διαδικασία, κάνοντάς σε απλό θεατή. Γιατί να χρησιμοποιήσεις το CF Auto Root, ενώ μπορείς να ξεκλειδώσεις τον bootloader, να περάσεις μία Recovery από Fastboot και να φλασάρεις από εκεί το SuperSU;

Έτσι έχεις παραπάνω έλεγχο, αντιλαμβάνεσαι τι "γίνεται" σε κάθε βήμα της διαδικασίας, αλλά και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα γνωρίζεις ακριβώς σε ποιο βήμα να κάνεις troubleshooting. Αντίστοιχα έχοντας παραπάνω έλεγχο, μπορείς να επιλέξεις ποια έκδοση του SuperSU θα εγκαταστήσεις, ποια Recovery θα περάσεις από fastboot, ή ποιο build της CM θα φλασάρεις.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο μέσος χρήστης ίσως δυσκολευτεί την πρώτη φορά που θα προσπαθήσει να κάνει τα παραπάνω, οπότε ίσως αναζητήσει κάποια "εύκολη" λύση, το οποίο όμως -προσωπικά- θεωρώ λάθος. Όπως παντελώς λάθος θεωρώ για οποιονδήποτε να τρέχει .sh /.bat scripts χωρίς να τα έχει ανοίξει πρώτα με έναν text editor για να δει τι κάνουν.

Το να χρησιμοποιείς κάτι που αυτοματοποιεί μία διαδικασία, πρέπει να γίνεται από επιλογή και όχι από ανάγκη. Μόνο αν γνωρίζεις τον χειροκίνητο τρόπο, τότε έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις κάτι που θα σε διευκολύνει να το κάνεις πιο γρήγορα. Όχι δηλαδή από ανάγκη, αλλά από επιλογή.

Automated Root Scripts on Android

aByte