Τρέχουμε Android 6.0 Marshmallow στο Raspberry Pi 2

Android Marshmallow on Raspberry Pi 2

Υποθέτω είμαι "εκείνος" ο τύπος που αν μπορούσα να εγκαταστήσω Android στον φούρνο μικροκυμάτων μου, θα το είχα ήδη κάνει.

Σε αυτή την φάση ο φούρνος την γλίτωσε, μιας και ήμουν λίγο πιο ελαστικός, εγκαθιστώντας Android 6.0 Marshmallow στο Raspberry Pi 2.

Το Raspbian αποτελεί το επίσημα υποστηριζόμενο λειτουργικό του Raspberry Pi. Από τρίτους κατασκευαστές υπάρχουν διαθέσιμα πολλά λοιπά λειτουργικά, Linux-ο-ειδή και μη. Τα Windows 10 IoT έλαβαν ιδιαίτερη δημοσιότητα, όταν η MS αποφάσισε να τα διαθέσει στο Pi2. Υπάρχει και λίγο έξυπνο χιούμορ από την MS, όταν "καταφέρεις" να κάνεις ένα LED της πλακέτας να αναβοσβήσει. Well Played.

"You can also change the frequency of the blinking. Feel free to gather all of your friends and have a dance party around your Raspberry Pi 2. Disclaimer: Microsoft takes no responsibility for whatever damage may be caused by hosting such a huge rave of a party using the small blinking LED on your board."

Windows 10 IoT on Raspberry Pi 2

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Raspberry Pi 2 -φυσικά- είναι τα GPIO Pins, στα οποία μπορούμε να συνδέσουμε ό,τι αισθητήρα/κύκλωμα θέλουμε. Εμείς στο Android Smart Home μας χρησιμοποιήσαμε κάποια άλλη Development Board, το Arduino, αλλά αντίστοιχα θα μπορούσαμε να το είχαμε φτιάξει στο Pi.

Μία φωνή στο κεφάλι μου όμως φώναζε "πρέπει να εγκαταστήσεις Android στο Raspberry". Είναι μάλλον η ίδια φωνή που μου έλεγε ότι είναι λογικό να ελέγχω την καφετιέρα μου από το Android. Η φωνή αυτή επίσης μου λέει καλή ιδέα να ελέγχω το αυτοκίνητό μου από το Android. Προφανώς και την άκουσα. Γιατί είναι λογικό να ακούς τις φωνές στο κεφάλι σου. Τι, όχι;

Υπάρχει λοιπόν ήδη διαθέσιμο κάποιο ανεπίσημο (πρώιμο) port του Android 6.0 Marshmallow.

Τον κώδικά του θα τον βρούμε εδώ και τον οποίο μπορούμε να κάνουμε Compile και μετά εγκατάσταση στην MicroSD που θα βάλουμε στο Pi2.

Android Marshmallow on Raspberry Pi 2

Το θετικό κομμάτι: Έχουμε ήδη (?) Android 6.0 που τρέχει στο RPI2. Το αρνητικό κομμάτι: Δεν έχουμε GPU Acceleration, (η ευθύνη στα binary blobs μία ακόμα φορά) το οποίο συνεπάγεται να είναι αισθητά πιο αργό από άλλες υλοποιήσεις. Ένα bug που σχετίζεταιμε την απουσία GPU Acceleration είναι ότι ο εργοστασιακός Browser (και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν το WebView) κρασάρουν. Επίσης μάλλον σε αυτό σχετίζεται ότι τα screenshots από το DDMS βγαίνανε μαύρα, οπότε θα υποστείτε τις "φωτογραφίες" της οθόνης. Duh.

Σε αυτή την φάση το Android στο Pi2 είναι περισσότερο Proof of Concept παρά λειτουργικό Project. Ακόμα και έτσι η αρχή έχει γίνει, και (ίσως) στο μέλλον να μπορεί να αντικαταστήσει κάποια από τα Android USB TV Sticks που κυκλοφορούν.

Και αν δεν γίνει; Ποια Development Board μπορούμε να βρούμε σε λογική τιμή, που να τρέχει ήδη άψογα (και επίσημα) Android, για να την χρησιμοποιήσουμε στα Projects μας; Η απάντηση έρχεται (και) από την Qualcomm, με τις άψογες DragonBoards. Αλλά μάλλον σε αυτές (στην 410c*) πρέπει να αφιερώσω ξεχωριστό άρθρο.

Raspberry Pi 2

aByte