Samsung και Android: μία σχέση αγάπης και μίσους

Samsung Android

Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία εταιρεία κατασκευαστών συσκευών στον χώρο του Android, η οποία καθόρισε στον μεγαλύτερο βαθμό την πορεία της πλατφόρμας "στις αρχές της", αυτή είναι η Samsung.

Παρ' όλα αυτά -όπως όλες οι σχέσεις- έτσι και της Samsung με το Android, δεν ήταν (ούτε είναι) στρωμένη με ροδοπέταλα.

Προσωπικά θεωρώ ότι τα Galaxy S (και S2) και Note (και Note 2) ήταν οι συσκευές που συντέλεσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην τεράστια (μελλοντική) επιτυχία της πλατφόρμας. Οι συγκεκριμένες συσκευές "ξεχώρισαν" από τις υπόλοιπες Android συσκευές της εποχής. Επίσης -για τον περισσότερο κόσμο- αυτές οι συσκευές του "πέρασαν" στο μυαλό ότι υπάρχει μία "εναλλακτική" mobile πλατφόρμα που μπορούσε να κάνει πολλά που ο "εδραιωμένος παίχτης" (τα iPhone) δεν μπορούσαν.

Και φυσικά η Samsung ήταν η εταιρεία η οποία σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των (άσκοπων) μηνύσεων "πατεντών" από την μηλοεταιρεία, η οποία προσπάθησε να "καταστρέψει" με τον τρόπο αυτό το Android. (πόλεμο που τελικά "έχασε" )

Η λίστα συνεχίζεται με την προσφορά της Κορεάτικης εταιρείας και στο κομμάτι του software -πολλά χρήσιμα features που "έλλειπαν" από το Vanilla Android εκείνη την εποχή- υπήρχαν στις ROMs της Samsung. Από πολύ "απλά" (όπως το να μπορείς να .. πάρεις screenshot), μέχρι πιο πολύπλοκα όπως το USB OTG.

Αν έπρεπε να περιγράψω με μία φράση την "σχέση" Samsung και Android τον πρώτο καιρό, θα ήταν η παρακάτω:

Η Samsung ανέδειξε το Android -και το Android την Samsung.-

Φτάνουμε στο 2012, και στην ανακοίνωση του "Tizen OS". Πολλά μπορούν να γραφούν για το συγκεκριμένο θέμα αλλά θα είμαι σύντομος: Η Samsung ήθελε μερίδιο στην πίτα από τις mobile πλατφόρμες. Μερίδιο στην πίτα συνεπάγεται έσοδα από κάθε πώληση εφαρμογής στο Store σου, έλεγχος των προεγκατεστημένων εφαρμογών (και συνεπώς παραπάνω χρήστες στις υπηρεσίες σου) κτλ.

Η Κορεάτικη εταιρεία δεν αρκέστηκε φυσικά στο να αναπτύσσει το Tizen. Από κάθε Android συσκευή που αγόραζαν χρήστες της, ήθελε να μεγιστοποιεί το κέρδος της:

Για κάθε μία εφαρμογή της Google σε μία Samsung συσκευή, υπήρχε εγκατεστημένο και ένα αντίστοιχο S-App. Χρειάζονταν οι χρήστες δύο προεγκατεστημένες εφαρμογές που να δίνουν ίδια χρηστικότητα; Για εμένα όχι. Το σίγουρο είναι ότι κάπως έτσι της βγήκε το "κακό" όνομα όσον αφορά το bloatware.

Το 2013 είδαμε κάποιες "φήμες" (ίσως και hints από τον CEO της εταιρείας?) ότι θα εγκαταλείψει το Android -βάζοντας Tizen σε όλες τις Mobile συσκευές της-.

Φτάνουμε στο σήμερα: Το Tizen απέτυχε ως πλατφόρμα για smartphones και tablets, ενώ η εταιρεία επέλεξε(?)/αναγκάστηκε(?) να μειώσει το bloatware που είχε προεγκατεστημένο (και μη αφαιρούμενο) στις συσκευές της. Η Samsung φυσικά παραμένει ο μεγαλύτερος "παίχτης" στον κόσμο του Android. Αν η εταιρεια είχε επιλέξει να εγκατελλείψει το Android σίγουρα θα είχε χάσει. Όπως φυσικά θα είχε χάσει και το Android. Η σχέση αγάπης και μίσους παραμένει, αλλά τελικά το ζευγάρι μας είναι ευτυχισμένο

Samsung Android

aByte