Τι είναι ο Kernel στο Android, και πώς επηρεάζει την λειτουργία του

android kernel

Σίγουρα όσοι έχετε περιφερθεί λίγο σε Android sites, να έχετε δει να έχουμε αναφέρει τον Kernel, καθώς και πόσο σημαντικός είναι για όλες τις λειτουργίες της συσκευής μας.

Τι όμως είναι ο Kernel, και γιατί πολλοί χρήστες βάζουν παραμετροποιημένους Kernels στις Android συσκευές τους?

Τι ονομάζουμε Kernel?

Kernel (πυρήνας) ονομάζουμε το τμήμα ενός λειτουργικού, το οποίο αναλαμβάνει την διασύνδεση των εφαρμογών με το hardware.

Στον Android Kernel μίας συσκευής, ενσωματώνονται όλοι οι drivers για τα διάφορα υποσυστήματά της, όπως για παράδειγμα οι drivers για το WiFi, το Bluetooth, το GPS κτλ.

  • android-kernel

Πώς σχετίζεται ο Android Kernel με τον Linux Kernel

Ο πυρήνας στο Android βασίζεται στον Linux Kernel, αλλά περιέχει και τμήματα κώδικα τα οποία σχετίζονται μόνο με το Android. Το Android μέχρι την έκδοση 2.3 Gingerbead βασιζόταν στον Linux Kernel 2.6.x, ενώ σε ICS και άνω βασίζεται σε 3.Χ.

Επίσης οι διάφοροι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να ενσωματώνουν διαφορετικούς Drivers για τα διάφορετικά υποσυστήματα, το οποίο κάνει τον Kernel της κάθε συσκευής διαφορετικό.

Γιατί διάφοροι developers "πειράζουν/παραμετροποιούν" τους Kernels?

Η παραμετροποίηση ενός Kernel μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους, από την διόρθωση bugs, την οικονομία μπαταρίας, μέχρι και την ένταξη παραπάνω "υποστηριζόμενων" συχνοτήτων για overclocking.

Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι "καταστροφικά" για την συσκευή μας, αν ο Kernel developer "υπερβάλλει" στο voltage ή σε κάποια άλλη παράμετρο.

  • cpu-frequency

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte