Motorola Project Ara, κατασκευάστε το κινητό των ονείρων σας

Motorola project Ara

Ποιος θυμάται το concept του phoneblocks, για το οποίο όλοι (και εγώ πρώτος) αναφέραμε πόσο ανέφικτο είναι;

Απ' ότι φαίνεται η Motorola θέλει να μας αποδείξει ότι ήμασταν λάθος, και εδώ και έναν χρόνο δουλεύει πάνω στο Project Ara.

Τι ακριβώς όμως είναι το Project Ara;

Η Motorola περιέγραψε το Project Ara ως εξής:

The design for Project Ara consists of what we call an endoskeleton (endo) and modules. The endo is the structural frame that holds all the modules in place. A module can be anything, from a new application processor to a new display or keyboard, an extra battery, a pulse oximeter--or something not yet thought of!

Η σχεδίαση του Project Ara αποτελείται από αυτό που αποκαλούμε ενδοσκελετό, και τις υπομονάδες. Ο ενδοσκελετός αποτελεί το δομικό πλαίσιο που κρατάει όλες τις υπομονάδες μαζί. Κάθε υπομονάδα μπορεί να είναι τα πάντα, ένας νέος επεξεργαστής, μία νέα οθόνη, πληκτρολόγιο, μία επιπλέον μπαταρία, ένα παλμικό οξύμετρο -- ή κάτι που δεν το έχουμε ακόμα σκεφτεί!

Motorola project Ara

Θα μπορούμε επιπλέον να κατασκευάσουμε το κινητό το ονείρων μας, με ότι οθόνη θέλουμε, ότι μπαταρία θέλουμε, ότι κάμερα θέλουμε κτλ. Επίσης αν χαλάσει ένα συγκεκριμένο component, θα μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουμε νέα συσκευή.

Επίσης η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή, με την έννοια ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί να κατασκευάζει κάποιο module, το οποίο ανοίγει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων.

Motorola project Ara

Εκρπόσωποι της Motorola πρόσφατα συναντήθηκαν και με τον Dave Hakkens που ήταν πίσω από την ιδέα των Phoneblocks. Η Motorola ανέφερε ότι η τεχνική δουλειά των ιδίων, σε συνδυασμό με την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί χάρη στα Phoneblocks (developers κτλ) θα επιτρέψει την κατασκευή της ανοιχτής πλατφόρμας.

Motorola project Ara

Θέλετε να βοηθήσετε στην προσπάθεια αυτή της Motorola; Τώρα μπορείτε! Για την ακρίβεια η Motorola ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που θα την βοηθήσει να λάβει feedback από τους χρήστες, και στο οποίο θα αναλαμβάνουμε να ολοκληρώσουμε κάποιες "αποστολές" μέσω εφαρμογής στο Google Play.

Στο τέλος του Project, οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό θα λάβουν δωρεάν μία τέτοια "συσκευή", και όλοι θα έχουν κάποια έκπτωση.

  • project-ara-app

Ήμουν (και ακόμα είμαι) διστακτικός να πιστέψω ότι ένα τέτοιο project είναι εφικτό. Εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες, αναγνωρίζω ότι δεν συμφέρει τις εταιρείες να φτιάξουν κάτι τέτοιο.

Φυσικά η Motorola διαφωνεί με μένα, και πολύ καλά κάνει. Θεωρώ ότι η Motorola είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που μπορούν να καταφέρουν το "αδύνατο" (και έχει πλέον και μία Google από πίσω της.)

Σε παρακαλώ Motorola, απόδειξέ μου ότι είμαι εντελώς λάθος που το θεωρώ μη-υλοποιήσιμο project.

Σχετικό Link

aByte