Θα αναβαθμιστεί η συσκευή μου σε Android 4.4 KitKat

Android 4.4 KitKat Update

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Android 4.4 KitKat, έλαβα πλήθος μηνυμάτων σχετικά με το ποιες συσκευές θα αναβαθμιστούν σε Android 4.4, αλλά και το πότε.

Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες συσκευές θα πάρουν την αναβάθμιση "σίγουρα", πότε θα το πάρουν, και ποιες μένουν στην "απέξω".

Ποιες συσκευές θα αναβαθμιστούν σίγουρα σε Android 4.4

Σε Android 4.4 KitKat θα αναβαθμιστούν τα Nexus 4, Nexus 7 (παλιό και νέο μοντέλο), Nexus 10, Galaxy S4 Google Play edition και HTC One Google Play edition.

Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί επίσημα τις επόμενες εβδομάδες.

  • android-4-4

Ποιες συσκευές ΔΕΝ θα πάρουν αναβάθμιση σε 4.4 KitKat

Το 2 ετών "παλιό" Galaxy Nexus, αλλά και παλιότερες Nexus συσκευές (Nexus One, Nexus S) ΔΕΝ θα αναβαθμιστούν σε Android 4.4.

Κάποιος θα θεωρούσε ότι μία έκδοση που έχει βελτιστοποιήσεις για "αδύναμες" συσκευές θα δινόταν στο "παλιό" Galaxy Nexus, το οποίο υπερκαλύπτει την "ανάγκη" των 512MB RAM έχοντας 1GB και όντας διπύρηνο.

Ο πιο σημαντικός λόγος που δεν θα λάβει την αναβάθμιση φαίνεται να είναι το SoC που χρησιμοποιεί, το οποίο είναι κατασκευής Texas Instruments, η οποία έχει αποχωρήσει από τον χώρο των SoCs κινητών.

Επίσης θεωρώ ασφαλές να υποθέσω ότι όλες οι συσκευές που κατασκευάστηκαν 2 χρόνια πριν (και πίσω), ΔΕΝ θα πάρουν 4.4.

  • kitkat-easter-egg

Θα πάρει η "συσκευή μου" αναβάθμιση

Ας αναφέρουμε πρώτα την διαδικασία που απαιτείται για την "αναβάθμιση" μίας συσκευής. Μόλις η Google διαθέσει τον κώδικα κάποιας νέας έκδοσης του Android, οι διάφοροι κατασκευαστές (Google, LG, Sony κτλ) θα πρέπει να κρίνουν ποιες συσκευές "μπορούν" να τρέξουν το update, αλλά και ποιες "συμφέρει" να αναβαθμιστούν από οικονομικής άποψης.

Η ανάπτυξη μίας αναβάθμισης είναι μία διαδικασία που απαιτεί χιλιάδες εργατοώρες από έμπειρους developers, το οποίο κοστίζει ακριβά. Μία εταιρεία πριν αποφασίσει να δώσει μία αναβάθμιση "κρίνει" 1) εάν το ίδιο το κινητό μπορεί να την τρέξει, 2) τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανάπτυξη για να συμπεράνει αν την συμφέρει να την δώσει.

Συνήθως προτεραιότητα για τις εταιρείες είναι οι αναβαθμίσεις στις High-End συσκευές τους, οι οποίες όμως και αυτές μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στο να δεχτούν την νέα έκδοση.

Για παράδειγμα είδαμε την κάποτε ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S3 να παραλείπει την αναβάθμιση σε Android 4.2 λόγω προβλημάτων, και να πηγαίνει κατευθείαν στο Android 4.3.

Ένα ακόμα point είναι ότι πολλές φορές μπορεί να τύχει μία εταιρεία να δουλεύει πάνω σε κάποιο update, αλλά στην συνέχεια λόγω τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάστηκαν να το ακυρώσει (λέγε με Atrix) ή να το καθυστερήσει.

Σε αυτή την φάση (μία μέρα μετά την ανακοίνωση του 4.4) ούτε οι ίδιες εταιρείες δεν γνωρίζουν ποιες συσκευές θα αναβαθμίσουν.

  • kitkat-about-screen-n4

Γιατί η High End συσκευή μου δεν αναβαθμίστηκε ή αργεί να αναβαθμιστεί

Η ανάπτυξη μίας αναβάθμισης όπως ανέφερα δεν είναι κάτι απλό ή κάτι που γίνεται "γρήγορα". Συν τοις άλλοις εκτός από το porting του "Android", οι εταιρείες έχουν να κάνουν port και τις διάφορες "επιπλέον λειτουργίες" που είχαν αναπτύξει για την προηγούμενη έκδοση.

Για παράδειγμα σε συσκευές όπως το Note 3, θα πρέπει να γίνει Port και το TouchWiz, και να ξαναενσωματωθούν και βελτιστοποηθούν χαρακτηριστικά όπως τα multiwindow, οι δυνατότητες του S-Pen κτλ.

Μία αναβάθμιση μπορεί να χρειαστεί πολλούς μήνες ανάπτυξης, και δοκιμών μέχρι τελικά να διατεθεί στους χρήστες.

Android 4.4 KitKat Update

aByte