Η Google πουλάει την Motorola Mobility στην Lenovo

Google sells Motorola Mobility to Lenovo

Όταν το 2012 η Google αγόραζε την Motorola Mobility για 12,5 δισεκατομμύρια, κανένας μας δεν περίμενε ότι στις αρχές του 2014 θα την "πούλαγε" στην Lenovo για λίγο λιγότερα από 3 δισεκατομμύρια.

Κι όμως, το παραπάνω είναι γεγονός. Φυσικά έχει ενδιαφέρον να δούμε και τις "λεπτομέρειες" αυτής της συμφωνίας.

Απ' ότι φαίνεται η Google θα κρατήσει τις περισσότερες από τις πατέντες της Motorola (οι οποίες είχαν εκτιμηθεί ότι αξίζουν 5,5δις το 2012).

Η παραπάνω τακτική δεν είναι κάτι άγνωστο στον χώρο της τεχνολογίας, και προσωπικά θυμάμαι ότι το 2012 πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η Google θα κρατήσει τις πατέντες, και θα πουλήσει την εταιρεία.

Σε αυτή την φάση γεννιόνται πολλές ερωτήσεις: Γιατί την κράτησε τόσο πολύ, αφού τελικά ήθελε να την πουλήσει; Γιατί επένδυσε σε εγκαταστάσεις στις Η.Π.Α. για το Moto X; Γιατί έχανε εκατομμύρια χρηματοδοτώντας την, αφού δεν ήθελε να την αξιοποιήσει μακροπρόθεσμα; Για ποιο λόγο να κάνει το rebrand σε "Motorola, a Google Company" αν σκόπευε να την πουλήσει;

Google sells Motorola Mobility to Lenovo

Πιθανή εκδοχή θεωρώ ότι δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει όπως αρχικά ήθελε. Άλλη εκδοχή που αναφέρθηκε ότι την κράταγε για να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χθες στην ραδιοφωνική εκπομπή που συμμετείχα, ανέφερα κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι "Οι Κινέζοι θα κατακτήσουν τον κόσμο".

Το βλέπουμε να επιβεβαιώνεται: Μόνο αυτή την εβδομάδα, εκτός από την αγορά της Motorola, η Lenovo αγόρασε και το τμήμα της IBM για τους low-end servers, για 2.3 δισεκατομμύρια.

Η συγκεκριμένη εξαγορά συνεπάγεται και "θαμπό" μέλλον για τις αναβαθμίσεις των Motolenovo X και Motolenovo G, αλλά έχει και πολλές ακόμα "προεκτάσεις". Θα καταφέρει η Lenovo να βγάλει κέρδος από την Motorola, ενώ η Google απέτυχε; Θα μείνει η Motorola "ως Motorola", ή θα χαθεί η εταιρεία στην οποία χρωστάμε το πρώτο κινητό τηλέφωνο;

Υπήρχε και κάποια ακόμα "behind the scenes" συμφωνία μεταξύ Lenovo και Google που δεν μάθαμε;

Απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις θα δοθούν στο μέλλον.

  • motorola

aByte