Galaxy Note 4 επίσημα το νέο phablet ναυαρχίδα της Samsung

Samsung Galaxy Note 4

Το Galaxy Note 4, το νέο phablet ναυαρχίδα της Samsung παρουσιάστηκε επίσημα και ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχυ.

Η Κορεάτικη εταιρεία κατασκεύασε ένα "θηρίο" με Snapdragon 805, 3GB RAM και κάμερα 16MP με οπτικό σύστημα σταθεροποίησης.

Για αρχή θέλω να αναφέρω ότι η παρουσίαση της συσκευής ήταν άριστη, ευχάριστη, με δόση χιούμορ, χωρίς να γίνεται κουραστική και χωρίς αερολογίες. (Οκ, και η Rachel ήταν εκπληκτική).

 

Σχεδιασμός Galaxy Note 4

Ο σχεδιασμός του Note 4 μου άφησε θετικές πρώτες εντυπώσεις, στο οποίο συνέβαλε το μεταλλικό frame και τα μικρά bezels. Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη σε τέσσερα χρώματα: άσπρο, μαύρο, ροζ και -φυσικά- χρυσό/χάλκινο. Το Hardware Home Button, αν και αποτελεί σήμα κατατεθέν των Samsung δεν με βρίσκει και τόσο σύμφωνο, αν και σε αυτό το θέμα θα αναφερθώ σε διαφορετικό άρθρο.

Samsung Galaxy Note 4 design

 

SoC, επεξεργαστής και μνήμη

Το Note 4 αποτελεί συσκευή ναυαρχίδα και το SoC του το επιβεβαιώνει: Snapdragon 805 στα 2,7Ghz, GPU Adreno 420 στα 600Mhz, 3GB dual-channel LPDDR3e μνήμης RAM στα 933 MHz, και 32GB βασικής χωρητικότητας επεκτάσιμα με κάρτες MicroSD. Αντίστοιχα θα κυκλοφορήσει σε ορισμένες αγορές (αλλά όχι στην χώρα μας) και έκδοση με Exynos SoC.

Samsung Galaxy Note 4 specs

 

Οθόνη S-Amoled στο Note 4

Το Note 4 αποτελεί την πρώτη συσκευή της σειράς Note που δεν προσφέρει "μεγαλύτερη" οθόνη από το προηγούμενο. Μένει δηλαδή στις 5,7in αλλά αυξάνει την ανάλυσή της σε QHD (2560x1440), το οποίο την κάνει να ξεπερνάει για λίγο και το φράγμα των 500ppi. Στην παρουσίαση ανέφεραν ότι αν και ήδη υπάρχουν άλλα κινητά με οθόνες QHD στην αγορά, το γεγονός ότι το Note 4 έχει S-AMOLED οθόνη την κάνει "πολύ καλύτερη" το οποίο κάνει "άδικη" την σύγκριση με αυτές. Επίσης διαθέτει 2,5D Gorilla Glass 3, το οποίο σημαίνει ότι το τζάμι είναι ελάχιστα κυρτό για να διευκολύνει τα gestures από τις άκρες.

Samsung Galaxy Note 4 screen

 

Camera στο Note 4

Η κάμερα ήταν ένας από τους τομείς που η Samsung τόνισε αρκετά κατά την διάρκεια της παρουίασης. Το Note 4 διαθέτει πίσω κάμερα 16MP με οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, αλλά και μπροστινή 3,7MP με πολύ γρήγορο διάφραγμα F1,9. Η μπροστινή κάμερα έχει wide angle φακό, αλλά διαθέτει και λειτουργίες για ακόμα πιο "wide" λήψεις μετακινώντας ελάχιστα δεξιά και αριστερά την κάμερα. Η αύξηση στα Megapixel της μπροστινής κάμερας έχει και ως side effect την δυνατότητα καταγραφής βίντεο 2560×1440.

Samsung Galaxy Note 4 camera

S-Pen στο Note 4

Το σήμα κατατεθέν της σειράς Note, το S-Pen δέχθηκε πλήθος βελτιώσεων και διορθώσεων στο Note 4 ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία χρήσης και οι ενέργειες με αυτό να βγαίνουν "αυθόρμητα". Μαζί με το Air Command θα βρούμε τα Action Memo, Screen Write, Image Clip αλλά και το ολοκαίνουριο Smart Select για επιλογή πολλών πληροφοριών από διαφορετικά "μέρη" και εύκολο διαμοιρασμό τους.

Samsung Galaxy Note 4 s-pen

 

Μπαταρία Note 4

Το Note 4 έχει μπαταρία 3220mAh, ίδια στην ουσία με αυτήν του Note 3. Η Samsung ανέφερε ότι θα παρέχει βελτίωση αυτονομίας της τάξης του 7,5% χάρη σε βελτιώσεις στο hardware. Το ποσοστό αυτό ίσως δεν φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά είναι αν το συνδιάσουμε και με το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η ανάλυση της συσκευής. Συν τοις άλλοις, το Note 4 θα επιτρέπει και γρήγορη φόρτιση, δηλαδή να φορτίσουμε από 0 σε 50% την μπαταρία σε μόλις 30 λεπτά.

Ίσως να ήθελα κάτι "ακόμα παραπάνω" στον συγκεκριμένο τομέα, υποθέτω θα πρέπει να περιμένουμε την αναβάθμιση σε Android L για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση.

Samsung Galaxy Note 4 battery

Διαθεσιμότητα και τιμή Note 4

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη τον Οκτώβριο, οπότε όσοι ήδη βιάζονται να το αποκτήσουν δεν θα αναγκαστούν να περιμένουν πολύ. Η τιμή αναμένεται να είναι η ίδια με την αρχική τιμή που είχε και το Note 3 (~750 ευρώ) το οποίο προφανώς το καθιστά "πολυτέλεια για λίγους". Πιο ενδιαφέρον για μένα δεν έχει και τόσο η αρχική τιμή, αλλά το πόσο θα κοστίζει σε ~2-3 μήνες από τώρα, όποτε και πιθανότατα να "συμφέρει" η αγορά του.

Samsung Galaxy Note 4

Galaxy Note 4 - Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • OS: Android 4.4.4 KitKat + TouchWiz
  • CPU: τετραπύρηνος Snapdragon 805 @ 2,7Ghz
  • GPU: Adreno 420 @ 600MHz
  • DISP: 5,7in, S-AMOLED, QHD (2560x1440), 515ppi
  • CAM: 16MP OIS + 3,7MP F1,9
  • RAM: 3GB LPDDR3e @ 900Mhz
  • STOR: 32GB + MicroSD
  • BATT: 3220mAh
  • CON: WiFi, Bluetooth, LTE

Πηγή

 

aByte