Qualcomm εναντίον όλων στα SoCs (Nvidia, Intel, MediaTek, Samsung)

Qualcomm vs Nvidia vs Intel vs Mediatek

Γράφοντας το άρθρο για τις καλύτερες Android συσκευές ανά κατηγορία τιμής, συνειδητοποίησα -μία ακόμα φορά- πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Qualcomm σε όλα τα SoCs της.

Είναι όμως οι λοιποί κατασκευαστές -π.χ. Nvidia, Intel, MediaTek, Samsung- ενεργά στο παιχνίδι, ή απλά ως κομπάρσοι;

Είναι φανερό ότι η Qualcomm κατασκευάζει άψογα SoCs -και πιθανολογώ ότι τα κοστολογεί και καταλλήλως- μιας και πρακτικά έχει κερδίσει όλες τις κατηγορίες τιμής.

Στο άρθρο που πρότεινα τις καλύτερες Android συσκευές ανά κατηγορία τιμής, έτυχε όλες οι συσκευές να έχουν κάποιον Snapdragon στο εσωτερικό τους, π.χ. τον S200 στο Moto E, τον S400 στα Moto G/LG G3s (mini), τον S800 σε LG G2/Note 3, τον S801 σε OnePlus One/Xperia Z2/LG G3 και τον S805 σε Note 4/Nexus 6. (Ναι, οκ, τα Note βγαίνουν και με Exynos σε κάποια Variants, δεν είναι εκεί το point όμως.)

Υπάρχουν πολλοί ακόμα κατασκευαστές SoCs για Mobile συσκευές οι οποίοι όμως δεν έχουν καταφέρει να "κερδίσουν" την αγορά με τον τρόπο που το κάνει η Qualcomm. Πάμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στον κάθε ένα.

Η Nvidia -μετά από την μετριότητα των Tegra 2 και 3-, άρχισε με τον Tegra 4 (και έπειτα τον K1) να στοχεύει μόνο στην High End αγορά των Tablets. Οι συσκευές στις οποίες ενσωματώθηκε ο K1 όμως είναι ελάχιστες: Shield Tablet, Xiaomi MiPad, Nexus 9 και κάποιες "διαφορετικές" συσκευές όπως π.χ. ένα Chromebook.

Η Samsung δίνει τα Exynos SoCs της σε ορισμένα Variants δικών της συσκευών -τα οποία δεν πωλούνται καν σε όλες τις χώρες- και στην Meizu.

Η Intel από την άλλη εδώ και κάποια χρόνια "επιχειρεί" να "μπει" στην συγκεκριμένη αγορά δίνοντας SoCs με x86 instruction set. Προσωπικά το πρώτο κινητό που θυμάμαι να δουλεύω με .. "Intel Inside" ήταν το ZTE Grand X IN. Εκτός της ZTE και άλλοι κατασκευαστές "έτυχε" να βάλουν κάποιον Atom στο εσωτερικό συσκευών τους (π.χ. Lenovo, Asus, XOLO) με περιορισμένη όμως επιτυχία στην αγορά.

Η HiSilicon παράγει SoCs (KIRIN/K3V*) μόνο για λίγα μοντέλα της "μαμάς Huawei". Πολύ περιορισμένη επιτυχία και εδώ.

Η MediaTek παράγει SoCs για πολλές κατηγορίες τιμής -τις περισσότερες φορές οι συσκευές που φοράνε MTK είναι σχετικά φθηνές-. Οι περισσότεροι κλώνοι/κινέζικες ανώνυμες συσκευές έχουν κάποιον MediaTek. Πολλοί κατασκευαστές έχουν χρησιμοποιήσει σε κάποια χρονική στιγμή πλατφόρμα της MediaTek, είτε "γνωστοί" (Lenovo, Asus, Amazon, ZTE, Alcatel, Huawei, LG) είτε λιγότεροι γνωστοί (Karbonn, Kubot, Micromax, Elephone, BLU). Το γεγονός ότι μέχρι πολύ πρόσφατα η MediaTek δεν έδινε αναβαθμίσεις των binaries για τις νεότερες εκδόσεις του Android την έκανε να μην είναι στις συνηθισμένες επιλογές των χρηστών. Ποιος θυμάται που μέχρι πρόσφατα όλες οι MTK συσκευές ήταν "κολλημένες" στο Android 4.2;

Λοιποί κατασκευαστές έχουν στοχεύσει να δώσουν αξιόλογα SoCs (κυρίως σε "Κινέζικες" συσκευές) σε φθηνή τιμή -με πολύ περιορισμένη επιτυχία-, π.χ. η Rockchip (RK*), ή η AllWinner (Α**).

Η Texas Instruments (TI OMAP) και η ST-Ericsson (Novathor) δεν βρίσκονται πια ενεργά μαζί μας, ενώ άλλοι γνωστοί κατασκευαστές (π.χ. AMD) έχουν στοχεύσει (για την ώρα) μόνο σε χαμηλής κατανάλωσης Notebooks και όχι σε Tablets ή Smartphones -το οποίο όμως μπορεί να το κάνουν ανά πάσα στιγμή-.

Οι Snapdragons σίγουρα θα κερδίσουν τεράστιο μερίδιο αγοράς και το 2015 -ο θρόνος της Qualcomm δεν κουνιέται εύκολα-. Θα θέλαμε πάντως να βλέπουμε γενικότερα περισσότερες προτάσεις σε κάθε κατηγορία τιμής και από άλλους κατασκευαστές -ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών-. Αν θα έπρεπε να διαλέξω κάποιους από τους παραπάνω κατασκευαστές, να κοντράρουν την Qualcomm σε 2-3 χρόνια αυτοί θα ήταν η Intel και η MediaTek. Φυσικά για να το πετύχουν θα πρέπει να γίνει πλήθος αλλαγών και διορθώσεων από μέρους τους. Μέχρι τότε ο δράκος θα βασιλεύει.

Qualcomm Snapdragon

aByte