Το μερίδιο αγοράς του Android στις Η.Π.Α. στο 60%, στην Κίνα στο 80%

Android Market Share 2014

Το μερίδιο αγοράς του Android συνεχώς και αυξάνεται όπως φανερώνουν στοιχεία της Kantar Worldpanel Comtech, τα οποία αφορούν τους πρώτους τρεις μήνες του 2014.

Συγκεκριμένα ακόμα και στην "δύσκολη" αγορά των Η.Π.Α., όπου τα iPhones έχουν την τιμητική τους, το Android κατάφερε να φτάσει το εντυπωσιακό ποσοστό 57,6%, κερδίζοντας 8,3% σε σχέση με πριν ένα χρόνο.

Αντίστοιχα στην συγκεκριμένη αγορά ο μεγάλος "χαμένος" είναι το iOS το οποίο έχασε 7,8%, με τα Windows Phone και το λειτουργικό της BlackBerry επίσης να χάνουν 0,3% και 0,1% αντίστοιχα.

Πολύ ενδιαφέρον έχει και η αγορά της Κίνας, όπου η Apple προσπάθησε να διεισδύσει με πολλούς τρόπους. Αρχικά η Κίνα ήταν για πρώτη φορά μία από τις χώρες όπου τα 5S και 5C έγιναν διαθέσιμα από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, μετά από συνεργασία με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας, την China Mobile.

Επίσης το "παλιό" iPhone 4 έμεινε "διαθέσιμο προς αγορά" ακόμα και μετά την ανακοίνωση των 5S και 5C, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου (καλώς) σταμάτησε τα διατίθεται.

Οι κινήσεις αυτές όπως φάνηκε δεν ήταν αρκετές για να "σταματήσουν" την ανάπτυξη του Android, όπου κέρδισε 8,1%, και το iOS κατέληξε να "χάνει" 5,4%. Windows Phone και BBOS έχασαν επίσης 0,9% και 0,2%.

Οι παραπάνω αγορές έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εξετάζοντάς τις πληθυσμιακά, αλλά και εξετάζοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών της.

Android Market Share 2014

Στην Ιαπωνία έχει ενδιαφέρον ότι η Apple κατάφερε να κερδίσει +8,6% εις βάρος του Android που έχασε 4,5%.

Android Market Share 2014

Γυρίζοντας στην Ευρώπη από την άλλη, στις 5 χώρες για τις οποίες υπάρχουν δεδομένα από την έρευνα (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), το μερίδιο αγοράς είναι "στα ίδια επίπεδα" σε σχέση με πέρυσι, με μικρές μεταβολές.

Τα Windows Phone κερδίζουν 1,6%, το Android 1,5%, και το iOS επίσης κέρδισε 0,1%. Αντίθετα έχασαν η BlackBerry, αλλά και τα "λοιπά" mobile λειτουργικά.

Android Market Share 2014

Είναι φανερό ότι οι φορητές συσκευές που τρέχουν Android συνεχώς και αυξάνονται. Ενώ πέρυσι το μερίδιο αγοράς του Android ήταν περίπου στο 80%, με την άνοδό του σε αγορές όπως των Η.Π.Α. και της Κίνας, πιθανότατα φέτος να προσεγγίζει ακόμα "μεγαλύτερο" ποσοστό.

Ακόμα έχει ενδιαφέρον ότι τα δεδομένα της έρευνας είναι πριν την επίσημη κυκλοφορία του (πολυαναμενόμενου) Galaxy S5, το οποίο (καλώς ή κακώς) "πουλάει", το οποίο εν δυνάμει θα έχει αυξήσει κι άλλο το μερίδιο αγοράς του λειτουργικού της Google.

Ο βασικός λόγος της αύξησης του marketshare του Android, είναι η δυνατότητα επιλογής δίνει, και οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν από χιλιάδες συσκευές, ώστε να καλύπτουν ακριβώς τις δικές τους ανάγκες.

Η απόλυτη κυριαρχία του λειτουργικού της Google στο μερίδιο αγοράς έχει κάποιες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις: Οι developers mobile εφαρμογών, αν σκοπός τους είναι να απευθυνθούν στο μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο χρηστών, θα επιλέξουν το Android ως την βασική τους πλατφόρμα στην οποία θα βγάλουν το app τους. Αυτό έχει ως συνέπεια νέες/καλύτερες εφαρμογές για τους χρήστες, αλλά και περισσότερες αποκλειστικές κυκλοφορίες για την πλατφόρμα της Google.

Με τις Android συσκευές να είναι τόσο δημοφιλείς, άλλη συνέπεια θετική συνέπεια αποτελεί ότι νέες εταιρείες δοκιμάζουν την τύχη τους στο να φτιάξουν τέτοιες συσκευές (κάποιες με μεγάλη επιτυχία, λέγε με OnePlus).

Θα καταφέρει το iOS, τα Windows Phone, ή το BlackBerryOS να ξανακερδίσουν το χαμένο μερίδιο αγοράς; Θα καταφέρει κάποιος νέος παίχτης (Ubuntu Touch, Tizen, SailfishOS, FirefoxOS) να κερδίσουν μερίδιο αγοράς "νικώντας" τους μεγάλους παίχτες? Μένει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

Android Market Share 2014

Πηγή

aByte