Πόσες φορές θα φορτίσει το Power Bank μου τις συσκευές μου

Power Bank Capacity and Charging

Σε πρόσφατο οδηγό αγοράς αναφέρθηκα στα Power Banks και επικεντρώθηκα στους λόγους που πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε Unbranded/OEM πρόταση.

Σήμερα θέλω να αναφερθώ στο πώς μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες φορές ένα Power Bank θα μπορεί να φορτίσει μία (ή περισσότερες) συσκευές.

Θα πάρω για παράδειγμα την συσκευή της TP-Link που πρότεινα για αγορά, της οποίας η "χωρητικότητα" των μπαταριών είναι 10400mAh.

Πολλοί -λανθασμένα- διαιρούν την χωρητικότητα των μπαταριών του Power Bank με αυτήν της χωρητικότητας της μπαταρίας της συσκευής τους. Κάτι τέτοιο όμως είναι παντελώς λάθος.

Μία μπαταρία 10.400mAh, είναι 10.400mAh σε συγκεκριμένη τάση. Για τις Li-ion μπαταρίες που έχουν όλα (?) τα Power Banks, η τάση αυτή είναι τα 3,7V. Έλα όμως που η έξοδος του Power Bank είναι 5V. Για 5V εξόδου, η "αποθηκευμένη ενέργεια" ενός Power Bank "10.400mAh @ 3,7V" θα γίνει "7696mAh @ 5V". (Προκύπτει από το 3,7/5χ10400.)

Και εδώ έρχεται μία ακόμα παράμετρος, η αποδοτικότητα, που παίζει σημαντικό ρόλο και τόνισα και στο προηγούμενο άρθρο:

..ένας σωστά φτιαγμένος DC-DC Converter έχει efficiency της τάξης του 90%, το οποίο στην περίπτωση των κακοφτιαγμένων OEM είναι ~75%, μετατρέποντας την αποθηκευμένη ενέργεια στις κυψέλες, σε άχρηστη θερμότητα.

Η συσκευή της TP-Link που σας πρότεινα "υπόσχεται" καλή αποδοτικότητα της τάξης του 90%. Φυσικά η αποδοτικότητα αυτή αφορά την χρήση της 5V/1A θύρας. Αν χρησιμοποιείτε την 5V/2A για "γρηγορότερη" φόρτιση η αποδοτικότητα είναι μικρότερη. Ας πάρουμε όμως την περίπτωση του 90%, ότι δηλαδή στο TL-PB10400 φορτίζουμε το κινητό μας από την 5V/1A: 0,9x7696= 6926,4mAh θα μπορούσαν "εν δυνάμει" να μεταφερθούν στην μπαταρία της συσκευής μας.

Υπάρχουν κάποιες ακόμα -μικρές- απώλειες (π.χ. στο κύκλωμα φόρτισης του κινητού σας), αλλά δεν θα μας απασχολήσουν σε αυτήν την φάση.

Τώρα λοιπόν μπορούμε να διαιρέσουμε "αυτόν τον αριθμό των mAh" με την "χωρητικότητα" της μπαταρίας της συσκευής μας, ώστε να δούμε πόσες φορές μπορεί να την φορτίσει;

Ναι, αλλά με προϋποθέσεις.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τι ισχύει για την 2300άρα μπαταρία του Nexus 5 μου: 6926,4/2300=3,0115 το οποίο σημαίνει "περίπου τρεις πλήρεις φορτίσεις, από 0% μέχρι 100%."

Και εδώ όμως υπάρχουν παγίδες, καθότι π.χ. αν η συσκευή βρίσκεται σε αναμονή (ή ακόμα χειρότερα αν την δουλεύω ενεργά) μέρος της ενέργειας πηγαίνει στην λειτουργία της -και όχι στην φόρτιση της μπαταρίας της-. Για να ισχύει η διαίρεση που έκανα, θα πρέπει η συσκευή να είναι απενεργοποιημένη κατά την φόρτισή της.

Αντί επιλόγου

Ο βασικός λόγος που έγραψα το παραπάνω άρθρο είναι για να δείξω πώς δύο φαινομενικά "όμοια" μεγέθη που διαβάζετε σε τεχνικά χαρακτηριστικά (τα mAh στις κυψέλες του Power Bank και στην μπαταρία του κινητού σας) μπορεί να κρύβουν παγίδες από πίσω. Επίσης ήταν ευκαιρία να αναφέρω ότι η επιλογή της "γρηγορότερης" USB θύρας σε ένα Power Bank δεν είναι πάντα η ιδανική επιλογή, μιας και έχει αρκετά χειρότερο conversion efficiency. Τέλος, σκοπός ήταν να αναφέρω ότι ο "σωστότερος" αλγόριθμος για τον αριθμών των φορτίσεων είναι ο παρακάτω:

αριθμός φορτίσων= [(χωρητικότητα κυψελών power bank x 0,74 x αποδοτικότητα)/χωρητικότητα μπαταρίας κινητού]

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την αποδοτικότητα του κυκλώματος φόρτισης, υποθέστε 0,85. Τέλος να αναφέρω ότι στο άρθρο έχουν γίνει κάποιες υπερ-απλουστεύσεις για ευκολότερη κατανόησή του.

Power Bank Capacity and Charging

aByte