Το μέλλον είναι οι ξεκλείδωτοι Bootloaders και το Open Source

Android Development Unlocked Bootloaders

Στους υπολογιστές θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε ό,τι λειτουργικό θέλουμε, αλλά και ό,τι πρόγραμμα χρειαστούμε.

Γιατί όμως δεν απαιτούμε την ίδια ελευθερία και στα κινητά και tablets;

Η Google με το AOSP Android, και το πρόγραμμα Nexus έδειξε σε όλους πού είναι το μέλλον:

Ξεκλείδωτοι (ξεκλειδώσιμοι) Bootloaders

Open Source

Χωρίς απαράδεκτους περιορισμούς στο λειτουργικό

Δεν μπορώ να μπω στο mindset όσων πληρώνουν ένα Smartphone ή Tablet και δέχονται ότι δεν θα έχουν καν την δυνατότητα να τρέξουν ό,τι εφαρμογή θέλουν, παρά μόνο ότι τους αφήσει ο κατασκευαστής.

Η Google φυσικά πήγε την ελευθερία στις Mobile πλατφόρμες δύο βήματα πιο μπροστά, δίνοντας δυνατότητα ξεκλειδώματος του bootloader στα Nexus με μία απλή εντολή, η οποία σε συνδυασμό με τον Open Source χαρακτήρα του Android ανοίγει δρόμο για ανάπτυξη και εγκατάσταση διαφορετικών "λειτουργικών" στις συσκευές μας.

Android Development Unlocked Bootloaders

Από την άλλη Microsoft και Apple φαίνεται να διαφωνούν όπως γίνεται φανερό από τις mobile πλατφόρμες τους, θέλοντας να κρατάνε αιχμάλωτους τους χρήστες, τόσο στο τι λειτουργικό θα τρέχουν στις συσκευές τους, όσο στο τι εφαρμογές θα μπορούν να τρέξουν.

Το να μπορώ να βάλω στο Nexus μου Ubuntu Touch, Firefox OS, CyanogenMod, Paranoid Android, PAC, Omni (ή κάποια από 100άδες ακόμα ROMS) ανοίγει τεράστιο ορίζοντα δυνατοτήτων και τεχνολογικής εξέλιξης.

Ένα παράδειγμα που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο γιατί είναι "λάθος" η τακτική των "κλειδωμάτων" ακόμα και για τον "μέσο χρήστη" είναι το iOS 7, το οποίο κατέστρεψε την εμπειρία χρήσης στις "παλιές" συσκευές της Apple. Μην έχοντας την δυνατότητα για "downgrade" στο λειτουργικό (και επιστροφή στο iOS6), ή για εγκατάσταση κάποιας ελαφρύτερης Custom έκδοσης, οι χρήστες του iOS "αναγκάζονται" να αγοράσουν το "νέο" iPhone.

Η Mozilla ακολούθησε την "σωστή γραμμή" με τα Geeksphone Keon και Peak, τα οποία σώζει το γεγονός ότι έρχονται ξεκλείδωτα, και μπορούν να τρέξουν διάφορες ROMs όπως δείξαμε.

Τέλος ήθελα να αναφερθώ σε ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα ενός Open Source λειτουργικού, έναντι μίας κλειστής λύσης.

Αφορά την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, όπου σε ένα Open Source λειτουργικό μπορείς να ελέγξεις την λειτουργία του (*θα αναφερθώ σε RIL σε μελλοντικό άρθρο), το οποίο δεν ισχύει στα "κλειστά κουτιά" της Apple και της Microsoft.

Το μέλλον είναι στο Open Source, κύριοι.

  • tux

aByte