Notifications, μια παρεξηγημένη τεχνολογία

Android development Notifications

Στο παρακάτω άρθρο θα αναφερθώ για τη σημαντική αυτή τεχνολογία από την πλευρά του απλού χρήστη εφαρμογών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αυτή, αλλά κυρίως από την σκοπιά του developer.

Ως απλοί χρήστες έχει τύχει να κατεβάσουμε εφαρμογές (συνήθως παιχνίδια) που δημιουργούν τις άθλιες διαφημίσεις από ανύπαρκτα δίκτυα (διαφημίσεων) (αν και η Google έδωσε τέλος σε αυτά) που μας βομβαρδίζουν με notifications δημιουργώντας έτσι μια άσχημη εντύπωση για την τεχνολογία αυτή.

Ακόμα και το Facebook app αν δεν το έχεις ρυθμίσει σωστά γίνεται πραγματικά κουραστικό!

Android development Notifications

Τα notifications μπορούν να έχουν μεγάλη χρηστική αξία ανάλογα την εφαρμογή, για παράδειγμα μπορούν να υπενθυμίζουν κάτι που έχει ορίσει ο χρήστης πχ, να πάρει τα φάρμακα του ή να πάει σε ένα ραντεβού. Κυρίως στα android είναι σε μια πολύ εμφανή θέση που ο χρήστης είτε θα το ακούσει είτε τελικά θα το δει όταν θα ξεκλειδώσει τη συσκευή του. Στην Αμερική μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων ενημερώνουν το χρήστη ότι είναι έτοιμη η συνταγή του, με τη χρήση notification και τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των χρηστών τα προτιμούσε από τα sms.

Μεγάλη χρηστική αξία έχει επίσης σε συνδυασμό με τη τοποθεσία του χρήστη. Για παράδειγμα ο χρήστης καθώς βρίσκεται στο δρόμο μπορεί να λάβει notification από κάποιο παρακείμενο κατάστημα, εστιατόριο κτλ που προσφέρει για παράδειγμα μια προσφορά. Κάτι αντίστοιχο κάνει το Ελληνικό app MarketCube.

Τα notifications για να τα έχει ενεργοποιημένα ο χρήστης (στις νέες εκδόσεις του Android μπορεί να οριστεί από ποια apps επιτρέπεται η παραλαβή notification) πρέπει να προσδίδουν κάποια αξία χρήσης και όχι να αποτελούν ένα μέσω για spam. Ιδίως στο τομέα του geo location + notification υπάρχει ακόμα και τώρα μεγάλη έρευνα στο χώρο και του development αλλά και του marketing.

Όσον αφορά την ανάπτυξη εφαρμογών με notification θα παραθέσω μια σειρά από συμβουλές που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν άλλους developers.

01Η χρήση notification με βάση στατιστικές δείχνει ότι οι χρήστες είναι περισσότερο “αφοσιωμένοι” με την εφαρμογή. Με απλά λόγια θα μπούν πιο συχνά στην εφαρμογή να δουν αυτό στο οποίο αναφέρεται το notification. Αυτό είναι πολύ θετικό και το θέλει ο κάθε developer αλλά προσοχή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στέλνονται πολλά διότι θα “καεί” το app έτσι. Ο χρήστης τελικά θα εκνευριστεί και θα διαγράψει το app.

02Πάντα πρέπει να ρωτάτε ο χρήστης αν θέλει να λαμβάνει notifications και να μπορεί να το ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί κατά το δοκούν. Ο σεβασμός στις επιθυμίες του χρήστη είναι πρωταρχικός κανόνας σε κάθε περίπτωση. Ιδανικά δώστε στο χρήστη τη δυνατότητα να ορίζει πόσα notifications θέλει να λαμβάνει την ημέρα ή την εβδομάδα.

03Αν το notification που στέλνεται έχει να κάνει με προσφορές ή αγορές γενικότερα πρέπει το κείμενο να είναι ενήμερο (πχ όχι για μια προσφορά που έληξε) και φυσικά να μην λαμβάνει ο χρήστης ποτέ πάνω από μια φορά το ίδιο κείμενο. Μετά αυτομάτως είναι spam!

04Μην στέλνετε notification ώρες που δεν έχουν κανένα νόημα, αυτομάτως είναι άχρηστα. Για παράδειγμα δεν έχει νόημα να στείλω μια προσφορά για παπούτσια στις 3 το πρωί, ή ένα νέο μεσημεριανό πιάτο ενός εστιατορίου στις 6 το πρωί.

05Το κείμενο που στέλνετε στους χρήστες πρέπει να είναι περιεκτικό και πολύ προσεγμένο. Με λίγες λέξεις πρέπει ο χρήστης να πειστεί ότι αξίζει να το διαβάσει και να μπεί στο app για παραπάνω πληροφορίες.

06Όσα περισσότερα (νόμιμα) στοιχεία έχετε για το χρήστη τόσο καλύτερα εξειδιεκυμένα notifications μπορείτε να στείλετε με μεγαλύτερη πιθανότητα να διαβαστούν.

07Χρησιμοποιείστε αλγόριθμους που να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση μπαταρίας (δεν φτάνει μόνο το push notification)

08Δώστε τη δυνατότητα να μπορούν να διαβάσουν με την ησυχία οι χρήστες παλιότερα notifications που έχουν λάβει ή να μπορούν να τα βάλουν στα αγαπημένα τους.

09Πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα από ποιο app έρχεται το notification με μια ματιά. Βάλτε icon μπροστά και βάλτε ίσως και διαφορετικό (όχι ενοχλητικό) ήχο.

 

Αυτά είναι μερικά από τα “tips” που θεωρώ ότι είναι σημαντικά και έχω δεί στη πράξη κατά το development. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορείτε να βρείτε είτε στο internet είτε από την δικιά σας εμπειρία είτε ως developers είτε ως χρήστες.

Πολλές φορές μια χρήσιμη λειτουργία μπορεί να “καεί” στις λεπτομέρειες. Το γνωρίζουμε όλοι!

 

Κυριάκος Κατσαρής,

MSc Μηχανικός Η/Υ,τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

aByte