Ψηφίστε το Android Smartphone της χρονιάς (Ημιτελικός)

Best Android Smartphone 2013

Η δεύτερη φάση της ψηφοφορίας για το καλύτερο Smartphone του 2013 ολοκληρώθηκε και φτάσαμε στον ημιτελικό με πολύ ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις.

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον τελικό με δύο πολύ ενδιαφέροντα ζευγάρια, το πρώτο ζευγάρι είναι ο "εμφύλιος" μεταξύ Nexus 4 και Nexus 5 ενώ στον άλλο ημιτελικό δεσπόζει η κόντρα των ναυαρχίδων HTC και LG, δηλαδή One εναντίον G2.

 

Θα θέλαμε να τοποθετηθούμε σχετικά με το «τουρνουά» (ή διαγωνισμό αν προτιμάτε) που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στη σελίδα μας σχετικά με το καλύτερο Smartphone της χρονιάς.

Η ιδέα της δημιουργίας του «τουρνουά» δεν ήταν δική μας καθώς είχε προηγηθεί η δημιουργία ενός «Smartphone Champions League» από το GSM-Arena. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε 32 συσκευές στον οποίο οι διαχειριστές συμπεριέλαβαν συσκευές Android, Lumia, iPhone και Nokia Asha. 

Ξεκινήσαμε λοιπόν το διαγωνισμό με 16 συσκευές Android οι οποίες κυκλοφόρησαν το 2012 και το 2013, προσπαθώντας να φέρουμε όσο το δυνατόν πιο ίσα αποτελέσματα. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν κάνουμε έναν απολογισμό των επιλογών μας και λύνουμε τις απορίες που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

 

Το σκεπτικό των πρώτων αναμετρήσεων

Στις παρατηρήσεις σας, ειπώθηκε ότι υπήρχαν άνισες αναμετρήσεις. Όπως είναι φυσικό, σε ένα περιορισμό 16 συσκευών θα ήταν πολύ δύσκολο όλες οι αναμετρήσεις να ήταν 100% ίσες, αν κρίνουμε όχι μόνο από το έτος αλλά επίσης από την ημερομηνία κυκλοφορίας μέσα στο έτος και τα χαρακτηριστικά ένα προς ένα για κάθε συσκευή.

 

Άνισες συγκρίσεις λόγω ημερομηνίας λανσαρίσματος

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια  της ψηφοφορίας είναι η σύγκριση συσκευών που δεν βγήκαν το ίδιο χρονικό διάστημα. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δε θα μπορούσαμε να βάλουμε μόνο συσκευές που λανσαρίστηκαν τον ίδιο μήνα, γιατί στη συνέχεια δε θα είχε κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον ο διαγωνισμός. Αν έπρεπε να υπάρχει ένα ζευγάρι με όμοιες συσκευές που βγήκαν το 2ο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια συσκευές του 3ου τριμήνου, οι οποίες στον επόμενο γύρο θα ήταν αντιμέτωπες, η συνέχεια πάλι θα ήταν «άδικη».

 

Οι «φόβοι» που επιβεβαιώθηκαν

Όταν δημιουργήσαμε το διαγωνισμό είχαμε στο μυαλό μας ότι θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα –να μας επιτρέψετε την έκφραση– «funboyσμού». Στην πρώτη «μάχη» μεταξύ του Samsung Galaxy S4 και του Sony Xperia Z1 η διαφορά ήταν χαώδης παρά τη «μηδαμινή» διαφορά των συσκευών ως προς τα χαρακτηριστικά, ενώ αν λάβουμε ως κριτήριο το θέμα της ημερομηνίας λανσαρίσματος, δε θα έπρεπε να πάρει τέτοια έκταση το σκορ. Θεωρήσαμε –εν μέσω υποψιών– ότι η ψηφοφορία έγινε δίκαια και προχωρήσαμε στην επόμενη κλήρωση του Google Nexus 5 με το Samsung Galaxy S4. Μετά τα όσα έγιναν με το Galaxy S4 και το Xperia Z1, η ψηφοφορία ήταν υπό παρακολούθηση από την ομάδα διαχείρισης κάθε μερικές ώρες για να αποφευχθούν τυχόν «κλεψιές», ώσπου ανακαλύψαμε το τί γίνεται με τις απανωτές ψήφους. Η εικόνα αψευδής μάρτυρας και δυστυχώς μετά από αυτό το φαινόμενο, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε κλείδωμα τις ψηφοφορίας και στο να δώσουμε τη νίκη στο Google Nexus 5.

 

Θα γίνει διακοπή του διαγωνισμού;

Όχι, ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί κανονικά, το Google Nexus 5 προκρίνεται στην επόμενη φάση αυτόματα και για τη συνέχεια του διαγωνισμού θα ενημερωθείτε ξανά από την ομάδα διαχείρισης. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δε θα διστάσουμε να κλειδώσουμε ξανά ψηφοφορία η οποία θα παρουσιάσει παρόμοια φαινόμενα «funboyσμού», γιατί είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε τέτοιες τακτικές σε μια κίνηση από πλευράς Greece Android η οποία δημιουργήθηκε «για πλάκα».

 

Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και ευχαριστούμε τους «υγιείς» φίλους της τεχνολογίας που στηρίζουν αυτή την ψηφοφορία.

 

Τα μέλη του νεοσύστατου Forum της σελίδας μας μπορούν να ψηφίσουν και εδώ, γράφοντας παράλληλα την άποψή τους για την κάθε αναμέτρηση στην οποία ψηφίζουν.

 

 

 

 

 

 

 

Η αλλαγές στις ψήφους μεταξύ Nexus 5 και Galaxy S4 σε διάστημα ενός και πέντε λεπτών

 

 

 

To "πανόραμα" της διοργάνωσης

aByte