Η Samsung βρέθηκε να .. "κλέβει" σε Benchmarks

samsung benchmarks

Η Samsung έχει καταφέρει να φτάξει κάποιες πανίσχυρες Android συσκευές, παρ' όλα αυτά έρχεται μία είδηση να επιβεβαιώσει αυτό που είχαμε ξαναπεί "μην δίνετε σημασία στα Benchmarks."

Συγκεκριμένα η Κορεάτικη εταιρεία βρέθηκε να χρησιμοποιεί κάποιες τεχνικές ώστε να αποσπά καλύτερα αποτελέσματα στα Benchamrks, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω, και θα δούμε αν θεωρούνται "κλέψιμο" ή όχι.

Κάποιοι developers διαπίστωσαν ότι η GPU στην έκδοση του S4 με τον Exynos 5 Octa, χρονίζεται μέχρι τα 480Mhz, ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Αντίθετα σε κάποια Benchmarks η ταχύτητα ανέβαινε ακόμα περισσότερο, στα 533MHz, ενώ σε άλλα "έμενε" στα 480Mhz.

  • samsung-benchmarks-cheating-1
  • samsung-benchmarks-cheating-2

Σ' αυτό το σημείο ίσως σκεφτείτε ότι ο Governor "έκρινε" ότι τα παιχνίδια, ή ορισμένα Benchmars δεν χρειάζονται παραπάνω από 480Mhz, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται τα 533Mhz.

Παρ' όλα αυτά αποδείχθηκε ότι ο λόγος δεν ήταν ο Governor, αλλά ότι η Samsung είχε ορίσει συγκεκριμένα ένα "ειδικό mode" όταν τρέχουνε ορισμένα Benchmarks.

Μόνο σε αυτό το Mode, ήταν διαθέσιμη η συγκεκριμένη συχνότητα λειτουργίας (533Mhz), και δεν γινόταν αλλιώς να επιτευχθεί.

Συνοπτικά μόνο όταν έτρεχε το AnTuTu το Quadrant ή το GLBenchmark 2.5.1 η GPU δούλευε στα 533Mhz.

  • benchmarks-samsung

Αντίστοιχη κατάσταση και με την CPU, όπου η Samsung φρόντισε να βάλει και εκεί το χεράκι της.

Ανοίγοντας μία οποιαδήποτε εφαρμογή, και αφήνοντας το κινητό για κάποια δευτερόλεπτα, ο Governor θα ρίξει την συχνότητα λειτουργίας για οικονομία μπαταρίας, τουλάχιστον έτσι θα "έπρεπε" να γίνεται.

Η Samsung από την άλλη, όταν τρέχεις AnTuTu, Quadrant, ή GLBenchmark 2.5.1 ενεργοποιεί τους 4 πυρήνες A15, και τους χρονίζει και τους 4 σε υψηλή συχνότητα λειτουργίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι ανοίγοντας κάποια άλλη Benchmarking εφαρμογή (που δεν είχε "ευνοήσει" η Samsung) και αφήνοντάς την ανοιχτή στο μενού, αμέσως ο Governor ένεργοποιούσε τους 4 (χαμηλής κατανάλωσης) Α7, και τους "έριχνε" στα 250Mhz.

Ακόμα και στα "αδέρφια" GLBenchmark και GFXBench, στα οποία όλα τα low-level tests είναι ίδια, στο ένα η CPU δούλευε σε υψηλή συχνότητα συνέχεια, στο άλλο η συχνότητα άλλαζε βάσει απαιτήσεων.

Η διαφορά ήταν ότι την μία εφαρμογή την είχε συμπεριλάβει στο συγκεκριμένο Mode η Samsung, ενώ την άλλη όχι.

  • samsung-cpu-freq-1
  • samsung-cpu-freq-2

Για εμάς τα παραπάνω αποτελούν "φάουλ" για την Samsung. Ειδικά το γεγονός ότι η GPU μπαίνει στα 533Mhz μόνο σε Benchmarks, και ποτέ στην υπόλοιπη λειτουργία του κινητού, για εμάς είναι "κλέψιμο".

Φυσικά αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Samsung έχει βγάλει απίστευτα δυνατές συσκευές. Επίσης (όπως έχω πει άπειρες φορές) τα Benchmarks δεν πρέπει να είναι κριτήριο στην αγορά μίας συσκευής.

Το σκορ στα Benchmarks δεν ταυτίζεται πάντα με την απόδοση της συσκευής κατά την χρήση, και οι 1000 παραπάνω οι παρακάτω βαθμοί στο Quadrant δεν θα έπρεπε να σε ενδιαφέρουν.

 

Σχετικό Link

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte