Ήρθε ο καιρός να σβήσω τον ES File Explorer από την συσκευή μου

ES File Explorer

Από τις πρώτες εφαρμογές που εγκαθιστώ σε κάθε Android συσκευή που αποκτάω εδώ και πολλά χρόνια, είναι ο ES File Explorer.

Μετά από πολλά συνεχόμενα φάουλ της εφαρμογής φτάσαμε στην σημερινή μέρα όπου παίρνει οριστικά πόδι από όλες τις συσκευές μου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ένα "μήνυμα" που έλαβα μετά την τελευταία αναβάθμιση του ES, αν θέλω να επιταχύνω τον ρυθμό φόρτισης (!) της συσκευής μου. Από περιέργεια πάτησα ναι, κυρίως γιατί δεν είχα συσχετίσει αμέσως με ποια εφαρμογή σχετιζόταν αυτό το μήνυμα και νόμιζα ότι θα με κατευθύνει στο Play Store να κατεβάσω κάποιο Charge Booster σκουπίδι-εφαρμογή. Κι όμως, το μήνυμα εξαφανίστηκε όταν "δέχτηκα" το παραπάνω. Την επόμενη φορά που πήγα νε ξεκλειδώσω την συσκευή μου ξεκαθάρισε το τοπίο, όταν διαπίστωσα ότι ο αγαπημένος μου ES είχε πάρει την πρωτοβουλία να μου αλλάξει την lockscreen!

ES File Explorer Charge booster ES File Explorer Charging Boost

Το παραπάνω είναι το σημαντικότερο φάουλ της εφαρμογής μέχρι σήμερα, δεν είναι όμως το μοναδικό. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει το "σκανάρισμα" των αδειών όταν εγκαθιστούμε κάποια εφαρμογή (το παίζει και εφαρμογή ασφαλείας?), ή την προτροπή να σκανάρουμε για άχρηστα αρχεία τις συσκευές μας (στο οποίο όμως σκανάρισμα "βρίσκει" και παρουσιάζει ως άχρηστα τα περιεχόμενα των φακέλων Downloads και Screeshots). Σε λιγότερα σημαντικά φάουλ θα συμπεριελάμβανα και κάτι προτροπές για να κατεβάσουμε λοιπές εφαρμογές, όχι με την μορφή banner, αλλά μέσα στο UI της εφαρμογής.

ES File ExplorerES File ExplorerES File Explorer

Μιας και θέλω να είμαι τελείως "δίκαιος" οφείλω να αναφέρω ότι τόσο το σκανάρισμα για τα permissions όσο και η "επιτάχυνση της φόρτισης" (και η αλλαγή lockscreen) μπορούν να απενεργοποιηθούν από τις ρυθμίσεις της εφαρμογής. Παρ' όλα αυτά, προσωπικά, αυτό που θέλω/απαιτώ από τις εφαρμογές που έχω εγκατεστημένες είναι να μην παρεμβαίνουν στην δουλειά μου -και σίγουρα να μην εμφανίζουν κάτι στην οθόνη μου- όταν χρησιμοποιώ κάποια άλλη. Το τελευταίο διάστημα σε κάθε αναβάθμιση του ES προστείθεται κάτι "άσχετο" με την χρηστικότητα που αποζητώ από έναν File Manager, ενώ ταυτόχρονα μπλέκεται και με άλλα σημεία χρήσης της συσκευής μου.

Αντικαταστάτης; Σίγουρα ούτε ο εργοστασιακός που υπάρχει στο Marshmallow (ούτε αυτός που θα υπάρξει στο Ν) με καλύπτει. Ο Amaze μου έχει αφήσει γενικά ωραίες εντυπώσεις, με κάποια όμως ορισμένα θεματάκια, όπως το μη αυτόματο mount των usb sticks που συνδέω με usb otg. Amaze, amaze me.

ES File Explorer

aByte