Εγκαθιστούμε και τρέχουμε Chromium OS στο Raspberry Pi 3

Chromium OS Raspberry Pi 3

Το Chromium OS αποτελεί την Open Source βάση του Chrome OS, του λειτουργικού της Google το οποίο τρέχουν τα Chromebooks.

Το Raspberry Pi αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου Single Board PCs/development boards, και η δυνατότητα να τρέξω Chromium OS σε αυτό είναι κάτι που κίνησε την περιέργειά μου.

Η εγκατάστασή του στην MicroSD γίνεται όπως και οποιοδήποτε άλλου λειτουργικού -χρησιμοποιούμε το win32 disk imager αν είμαστε σε windows, ή το dd αν είμαστε από linux-.

Chromium OS Raspberry Pi 3

Ένα γενικότερο point: Έχω δοκιμάσει πολλές linux-ο-διανομές διαθέσιμες για το Pi και πρακτικά όλους τους γνωστούς διαθέσιμους web browsers για αυτές. Σε όλες τις Linux-ο-διανομές και σε όλους τους browsers, το να επισκεπτώ ακόμα και το πιο ελαφρύ site μετατρέπεται σε αγώνα υπομονής και ασκήσεων ηρεμίας. Βαθιές ανάσες. Εισπνοή, εκπνοή.

Για να μην τα πολυλογώ το Chromium OS προσφέρει την καλύτερη εμπειρία για browsing στο Pi από οποιαδήποτε άλλη* linux-ο-διανομή. (Λέω "άλλη" linux-ο-διανομή, γιατί κατά βάθος και το Chromium OS τρέχει τον πυρήνα του Linux.)

Chromium OS Raspberry Pi 3

Μειονεκτήματα; Σαφώς και υπάρχουν, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με την ίδια την Web φύση του Chrome/Chromium OS, ενώ κάποια άλλα σχετίζονται με την φύση του Pi (ότι π.χ. δεν έχουμε πρόσβαση στα GPIO Pins). Δεν είναι όμως της ώρας να τα αναλύσουμε: Το θετικό είναι ότι πλέον με το Chromium OS το Raspberry Pi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για browsing χωρίς να υποφέρετε κάθε δευτερόλεπτο της χρήσης του.

Θα κρατήσω σε μία κάρτα μνήμης εγκατεστημένο το Chromium OS και εννοείται ότι θα συνεχίσω να παρακολουθώ ενεργά την εξέλιξη του Project. Πολύ πιο ενδιαφέρον φυσικά θα έχει όταν αρχίσει να μπορεί να τρέχει Android εφαρμογές, όπως φημολογείται αναμένεται. Για τους κατόχους Raspberry Pi 2 και 3, το download link δίνεται παρακάτω. Προσωπικά χρησιμοποιώντας το lapdock από το Atrix που περιλαμβάνει ένα κουφάρι με οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι/μπαταρία/usb hub, έχτισα με το Pi3 και το Chromium ένα δικό μου "Chromebook".

Chromium OS Raspberry Pi 3Chromium OS Raspberry Pi 3

Download Chromium OS για το Raspberry Pi 2/3

aByte