Άποψη για το Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

Καθυστέρησα να γράψω την θέση μου για το Galaxy S5 και ο λόγος είναι ότι δεν ήθελα να εκφράσω κάποια βεβιασμένη άποψη, ή κάποια (τυχόν λάθος) πρώτη εντύπωση.

Τι λοιπόν πιστεύω για την νέα ναυαρχίδα της Samsung; Ποια είναι τα δυνατά, και ποια τα αδύναμα στοιχεία της, και πώς συγκρίνεται με τον ανταγωνισμό.;

Όταν καλείται ένας κατασκευαστής να φτιάξει ένα νέο κινητό-ναυαρχίδα, οφείλει πρώτα να αναγνωρίσει τις "ατέλειες" των προηγούμενων μοντέλων της σειράς του και να τις διορθώσει. Επίσης οφείλει να γνωρίζει τι προσφέρουν οι άλλοι κατασκευαστές, και να καταφέρει να "δώσει" (και αυτός) τα καλύτερα και ουσιώδη στοιχεία του ανταγωνισμού.

Έχοντας τα παραπάνω στην άκρη του μυαλού μας, πάμε να αναφερθούμε αναλυτικά στο Galaxy S5.

Σχεδίαση και κατασκευή Galaxy S5

Προσωπικά δεν μου άρεσε που το S5 κράτησε την ίδια (μέτρια?) εμφάνιση/σχεδιασμό με σχεδόν όλα τα Galaxy που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Αντιστοίχως δεν γίνεται χρήση ποιοτικών υλικών όπως γυαλί (βλέπε σειρά Z της Sony), ή αλουμίνιο (βλέπε One της HTC), το οποίο παραμένει "αδύναμο" στοιχείο των συσκευών της Samsung από το πρώτο Galaxy S.

Και μετά έρχονται τα "Bezels": Είναι λογικό να θες η συσκευή που κουβαλάς να έχει την μεγαλύτερη δυνατή σχέση μεγέθους οθόνης προς επιφάνεια, για να μην μεταφέρεις "άχρησιμοποίητο" χώρο. (βλέπε LG G2 ή Sharp Aquos Phone Xx )

Δυστυχώς το S5 δεν μου έδωσε τίποτα από τα παραπάνω.

Από την άλλη μου έδωσε μία από τις πιο κακόγουστες αλλαγές στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας: Ένα από τα διαθέσιμα χρώματα της συσκευής είναι και το χρυσό. Η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να "πούλησε" στην ναυαρχίδα της Apple, όμως αυτό δεν το κάνει λιγότερο κιτς, καλόγουστο, ή καλή ιδέα.

Samsung Galaxy S5 Gold

 

Το Hardware του Galaxy S5

Το SoC του S5 ήταν το καλύτερο δυνατό που υπήρχε στον χώρο, με τον "ολοκαίνουριο" Snapdragon 801 (μία ελάχιστη αναβάθμιση σε σχέση με τον 800άρη), και GPU την Adreno 330.

Η μνήμη RAM της συσκευής είναι στα 2GB, τα οποία σίγουρα είναι υπέρ αρκετά για τις ανάγκες της, σε συνδυασμό με το "νέο ελαφρύτερο TouchWiz" (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω που θα μιλήσουμε για το Software.)

Από την άλλη ίσως το +1GB που προσφέρει η ναυαρχίδα της Sony (Z2) να εξασφαλίζει το απαραίτητο "future-proofing". Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, η επιλογή 1GB μνήμης RAM στο S3 αποδείχθηκε λάθος, κι ας φαίνονταν "επαρκή" τότε. Ίσως σε δύο χρόνια από τώρα να λέμε το ίδιο και για το S5.

Η οθόνη είναι στις 5,1in, FullHD τεχνολογίας Super Amoled και είμαι τελείως σύμφωνος να μην συνεχίσουμε να αυξάνουμε άκριτα την ανάλυση των οθονών των ~5in.

Η απουσία οπτικού συστήματος σταθεροποίησης εικόνας στην κάμερα με "χάλασε", και ίσως με έκανε να μην εκτιμήσω το "bump" στα 16MP. Παρ' όλα αυτά θέλω να δω την απόδοσή της και In Real Life.

Επιπλέον, η μπαταρία των 2800mAh (αν και σίγουρα επαρκής) ίσως φανεί "μέτρια" συγκριτικά με άλλες συσκευές, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι το G2 που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013 (8 μήνες πριν την κυκλοφορία του S5 που θα γίνει τον Απρίλιο) είχε μεγαλύτερη μπαταρία, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος της συσκευής ήταν μικρότερο.

Τέλος φτάνουμε στο πιο δυσάρεστο κομμάτι του Hardware του S5, και δεν είναι άλλο από την προσθήκη δύο αισθητήρων: "δαχτυλικού αποτυπώματος και καρδιακών παλμών". Ο πρώτος έχουμε αναλύσει εδώ γιατί δεν είναι χρήσιμος, και την χρήση του δεύτερου μπορούμε να την έχουμε σχεδόν σε όλες τις συσκευές με κάμερα και φλας.

Samsung Galaxy S5 Hardware

 

Το Software του Galaxy S5

Το Galaxy S5 τρέχει την τελευταία έκδοση του Android, 4.4.2 Kitkat, έχοντας από πάνω την νέα ελαφρύτερη, καλύτερη, ομορφότερη και πιο οργανωμένη έκδοση του TouchWiz.

Μία πολύ σημαντική αλλαγή λοιπόν που όλοι θέλαμε και επιτέλους έγινε (μπράβο Samsung γι αυτό). Ένα επίσης νέο και χρήσιμο χαρακτηριστικό αποτελεί το Ultra Power Saving mode, το οποίο μας δίνει έως και 24 ώρες επιπλέον αυτονομίας για βασικές λειτουργίες τις συσκευές μας με 10% μπαταρία.

Δυστυχώς το knox ζει και βασιλεύει, αλλά μάλλον δεν είναι της ώρας να αναφερθώ εκτενώς σ' αυτό.

Samsung Galaxy S5 Software

 

Συνοψίζοντας περί Galaxy S5

Το Galaxy S5 φέρει βαρύ όνομα στις πλάτες του, και (καλώς ή κακώς) το κυνηγάνε φαντάσματα του παρελθόντος (βλέπε το αξεπέραστο για την εποχή του S2).

Σίγουρα εκτιμώ τις αλλαγές στο Software που έγιναν, το οποίο ήταν μία από τις αδυναμίες των συσκευών της Samsung που επιτέλους διορθώθηκε.

Από την άλλη μου χτυπάει πολύ άσχημα που το S5 αντιγράφει δανείζεται τις χειρότερες ιδέες άλλων κατασκευαστών (λέγε με fingerprint scanner, ή χρυσό χρώμα). Θεωρούσα ότι οι 4 προηγούμενες συσκευές της σειρας Galaxy S θα είχαν κάνει την εταιρεία να έχει αποκτήσει τον δικό της χαρακτήρα.

Είναι το S5 "κακή συσκευή?" Προφανώς και όχι. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο κινητό, με απεριόριστες δυνατότητες, το οποίο όπως όλες οι συσκευές έχει δυνατά στοιχεία και αδυναμίες.

Δεν είναι όμως η ναυαρχίδα που "μας άφησε άφωνους", ούτε το κινητό που θα αντέξει έναν χρόνο τον ανταγωνισμό: Ήδη όταν θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο θα υπολείπεται σε ορισμένους (σημαντικότατους) τομείς από το "8 μηνών" παλιότερο LG G2.

Και φυσικά κάθε συσκευή κρίνεται βάσει της τιμής της, με το S5 να κρατάει την "παράδοση" των ~730 ευρώ της πρώτης επίσημης τιμής.

Με το G2 να κοστίζει σήμερα στο skroutz ~350 ευρώ (και πιθανότατα μέχρι τον Απρίλιο ακόμα λιγότερο) το S5 έχει έναν πολύ δυνατό αντίπαλο με πολύ πολύ καλύτερη σχέση απόδοσης-τιμής να ανταγωνιστεί.

Θεωρώ ότι η Samsung έκανε τεράστια "χάρη" σε Sony, HTC, και LG παρουσιάζοντας ένα σχετικά αδιάφορο μη ground-breaking GS5.

Αφού δεν "έλαμψε" το S5 (το Z2 θεωρώ ότι άφησε θετικότερες εντυπώσεις), μένει να δούμε αν θα καταφέρει να ξεχωρίσει το νέο HTC One, ή το LG G3.

Samsung Galaxy S5

 

Samsung Galaxy S5 - Τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • OS: Android 4.4.2 KitKat
  • CPU: τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 801 @ 2.5Ghz
  • GPU: Adreno 330
  • DISP: 5,1in, SAMOLED, 1920x1080
  • CAM: 16MP (πίσω) + 2,1MP (μπροστινή)
  • RAM: 2GB
  • STOR: 16GB/32GB + MicroSD (μέχρι 128GB)
  • BATT: 2800mAh
  • CON: WiFi, Bluetooth, 4G/LTE, NFC, IR, USB 3.0

aByte