Τι ονομάζουμε SoC (System on Chip) και ποιο είναι το καλύτερο;

soc android

Παρόλο που τα smartphones και οι ταμπλέτες είναι πολύ μικρότερα από τους υπολογιστές, χρειάζονται περίπου τα ίδια εξαρτήματα που βλέπουμε σε Desktop και Laptop.

Έτσι μπορούν και μας προσφέρουν όλα τα καταπληκτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν: εφαρμογές, βίντεο, 3D gaming, δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης μέσω 3G/Wifi/Bluetooth κτλ.

Φυσικά τα smartphones και τα tablets έχουν περιορισμένο διαθέσιμο χώρο στο εσωτερικό τους για διάφορα υποσυστήματα, το οποίο καθιστά απαραίτητη την ανάγκη για χρήση SoC.

Μέσα σε ένα SoC περιλαμβάνονται διάφορα υποσυστήματα, τα οποία σε έναν υπολογιστή θα βλέπαμε σε διαφορετικές "κάρτες".

Τι περιλαμβάνει ένα SOC;

01CPU: Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας είναι αυτό που κάνει τα πάντα σχεδόν στο smartphone σας. Οι περισσότεροι επεξεργαστές που θα δούμε θα βασίζονται στην τεχνολογία ARM.

02GPU: Η μονάδα επεξεργασίας γραφικών είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του SoC, και είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό γραφικών και την επεξεργασία πολύπλοκων σχεδίων σε παιχνίδια.

03Modems: Διάφορα SoCs περιλαμβάνουν ενσωματωμένα διάφορα Modems, απαλλάσοντας τους κατασκαυστές την ανάγκη για χρήση διαφορετικών Modules. Για παράδειγμα πολλά ο Snapdragon 600 της Qualcomm έχει ενσωματωμένο LTE Modem.

04Λοιπά: Για να λειτουργήσει σωστά ένα SoC χρειάζεται κάποιους διαύλους, όπως π.χ. ο Northbridge ή ο Southbridge. Αυτοί οι δίαυλοι είτε φροντίζουν για την επικοινωνία των διαφόρων στοιχείων μεταξύ τους, για I/O κτλ.

 

Ποιος κατασκευαστής SoC είναι ο "καλύτερος"

Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές SoC είναι η Qualcomm, η Texas Instruments, η Nvidia, η Samsung, η Intel, η ST-Ericsson, ενώ χώρο αρχίζουν την δυναμική τους παρουσία και λιγότερο γνωστοί κατασκευαστές όπως η MediaTek και η Rockchip.

Το "καλύτερο" SoC καθορίζεται από πολλές παραμέτρους, όπως επιδόσεις, σταθερότητα, διάρκεια ζωής, ενσωμάτωση (ή όχι) LTE Modem, απαγωγή θερμοκρασίας, κατανάλωση ενέργειας, αλλά φυσικά και το κόστος.

Επίσης ένας ακόμα παράγοντας, είναι το εαν ο κατασκευαστής αυτός διαθέτει τους drivers του στην open-source κοινότητα, για ενσωμάτωση σε Custom Roms. Αυτός είναι και ο λόγος που η Nvidia "χάνει" μέχρι τώρα φανερά το παιχνίδι από την Qualcomm βγαίνει νικητής.

  • soc-system-on-chip

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte