Το μερίδιο αγοράς του Android εκτοξεύεται σε σημαντικές αγορές

Android Marketshare

Το μερίδιο αγοράς του Android έχει εκτοξευτεί στο 85% σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ σήμερα μία νέα έρευνα μας αποκαλύπτει την πορεία που έχουν οι mobile πλατφόρμες σε σημαντικές αγορές-κλειδιά, όπως π.χ. των Η.Π.Α. ή της Κίνας.

Η έρευνα προέρχεται από την Kantar Worldpanel Comtech της οποίας αντίστοιχα στοιχεία είχαμε σχολιάσει και στο παρελθόν.

Η περίοδος συλλογής δεδομένων ήταν τους μήνες Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο και γίνεται σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα έναν χρόνο πριν.

Στην αγορά των Η.Π.Α. το Android σχεδόν αγγίζει το 63%, έχοντας κερδίσει 11,4% σε σχέση με πέρσι. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να το πήρε κυρίως από το iOS, το οποίο έχασε 11,8% και πλέον βρίσκεται στο 31%. Τα Windows Phone (αλλά και οι λοιπές πλατφόρμες) ουσιαστικά έμειναν στα "ίδια" ποσοστά.

Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε την διείσδυση που έχει καταφέρει να κάνει το Android στην αγορά των Η.Π.Α., η οποία μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο προπύργιο της Apple.

Αντίστοιχα και στην αγορά της Κίνας το Android κατέχει το 84,6%, ποσοστό αυξημένο κατά 8,4%. Όλες οι άλλες πλατφόρμες έχασαν μερίδιο της πίτας, με το iOS πλέον να βρίσκεται στο 13,2%, ενώ την πλατφόρμα της Microsoft να έχει πέσει κάτω από 1%.

Android Marketshare

Τις δύο παραπάνω αγορές (Η.Π.Α. και Κίνα) τις θεωρώ τις πιο ενδιαφέρουσες, τόσο πληθυσμιακά, αλλά και όσον αφορά την αγοραστική δύναμη της καθεμίας.

Στην Ευρώπη τα πράγματα φαίνονται αρκετά πιο "σταθερά" με το Android να έχει κερδίσει "μόλις" 4% (ξεπερνώντας το 75% μεριδίου αγοράς), ενώ το iOS έπεσε κατά 1,6%. Τα Windows Phone κέρδισαν μία ποσοστιαία μονάδα παίρνοντας μία μικρή "νίκη" μετά από καιρό.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες αντλήθηκαν δεδομένα είναι η Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Android Marketshare

Το μερίδιο αγοράς παίζει μεγάλο ρόλο στην (μελλοντική) επιτυχία μίας mobile πλατφόρμας, όπως έχω ξανααναφέρει. Σε προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, ο πίνακας είχε και το mobile λειτουργικό της BlackBerry, το οποίο όμως φαίνεται να εξαφανίστηκε από τον χάρτη, και να πήγε στα "λοιπά" λειτουργικά. Παρατηρούμε ότι τα Windows Phone "παλεύουν" να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς τους, μην έχοντας καταφέρει να γίνουν ανταγωνιστικά. Έχει ενδιαφέρον ότι συσκευές όπως το Lumia 520 έδωσαν ανάσα ζωής στην MS/Nokia να μείνει στο παιχνίδι.

Η πλατφόρμα της Apple ήδη φαίνεται να χάνει την υποστήριξη πολλών developers που εντυπωσιάζονται από το μεγαλύτερο κοινό τους προσφέρει το Android. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να έχει και αυτή ένα σεβαστό μερίδιο αγοράς για να είναι και μελλοντικά ανταγωνιστική. Αυτό θα μπορούσε να είχε πετύχει τιμολογώντας "λογικότερα" το 5C, το οποίο θα την έκανε να στοχεύει σε μεγαλύτερο εύρος τιμών και όχι μόνο στην μεσαία-ψηλή κατηγορία. Θα καταφέρει το iPhone 6 να δώσει αυτή την ώθηση; Θα παρουσιάσει η Microsoft κάποια συσκευή στην IFA που θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον της; Ή το Android θα φτάσει σε ποσοστά της τάξης του 90%, αφήνοντας μόνο τον "εσωτερικό" ανταγωνσιμό μεταξύ των κατασκευαστών του; Μένει να το δούμε!

Android Marketshare

Πηγή 1 Πηγή 2

aByte