Flappy Bird: γιατί πέτυχε και γιατί αφαιρείται από το Google Play

Flappy Bird Case Study

Είχα αποφύγει να γράψω άρθρο για το Flappy Bird, γιατί στα Reviews εφαρμογών προτιμώ να γράφω για εφαρμογές που θα πρότεινα σε χρήστες να δοκιμάσουν, και που θεωρώ ότι τους προσφέρουν ευχαρίστηση.

Παρ' όλα αυτά το Flappy Bird αποτελεί ένα ιδανικό "Case Study" για να μελετήσουμε.

Γιατί πέτυχε το Flappy Bird

Προσπαθώντας να εξετάσω γιατί πέτυχε το Flappy Bird έφτασα σε πολλών ειδών αδιέξοδα.

Προγραμματιστικά δεν είναι και το πιο "καλοφτιαγμένο" παιχνίδι: Δεν θα δούμε ούτε εντυπωσιακά γραφικά και sound effects, ούτε κάποια πολύπλοκη physics engine. Τα sprites των σωλήνων είναι "δανεισμένα" από το Super Mario, ακόμα και ένα pixel από το flappy bird να ακουμπήσει τον σωλήνα "χάνεις" (λάθος τεχνική).

Οπότε τι ακριβώς είναι που τραβάει τους χρήστες στο να παίζουν ασταμάτητα το συγκεκριμένο Game;

Η εύκολη απάντηση είναι "η δυσκολία του." Το γεγονός ότι ακόμα και έναν σωλήνα να θελήσεις να περάσεις είναι σχεδόν αδύνατο, σε κάνει να θες να προσπαθήσεις ξανά και ξανά. Μετά φυσικά έρχεται και ο "ανταγωνισμός" σε κάτι δύσκολο, ο οποίος μας ωθεί με την σειρά του να προσπαθήσουμε περισσότερο.

Δεν είναι όμως μόνο η δυσκολία που έπαιξε ρόλο στην επιτυχία του. Ο απλός χειρισμός του συμβάλλει στο να μπορεί να το παίξει/δοκιμάσει ο οποιοσδήποτε.

Θεωρώ ότι μεγάλο έπαιξε ρόλο και η "τύχη". Ένα μεγάλο blog να τύχει να γράψει για ένα Game, μετά ακολουθεί "αλυσίδα" από reviews από πολλά sites που συμβάλλουν και αυτά στην "περεταίρω επιτυχία".

Flappy Bird Case Study

 

Ο developer του έγινε "πλούσιος"

Η "επιτυχία" της εφαρμογής, έκανε τον developer να βγάζει περίπου 50.000 δολάρια την μέρα από τις διαφημίσεις του Admob. Well, παραπάνω από άψογα για ένα project το οποίο του πήρε λίγες μέρες να ολοκληρώσει!

Flappy Bird Case Study

 

Γιατί ο Developer "αφαιρεί" την εφαρμογή από το Google Play

Πριν λίγες ώρες ο Developer ανακοίνωσε μέσω του Twitter του ότι αφαιρεί την εφαρμογή από το Google Play και το App Store. Γιατί να σβήσεις κάτι το οποίο σου αποφέρει την μέρα χρήματα που ο μέσος άνρθωρπος θα χρειαστεί χρόνια για να βγάλει;

Flappy Bird Case Study

Η ξαφνική φήμη που απέκτησε το τελευταίο διάστημα, αλλά και το γεγονός ότι έγινε αρκετά "μισητός" από τεράστια μερίδα χρηστών (που δεν μπορούσαν να περάσουν ούτε τον πρώτο σωλήνα στο game του) έκαναν τον developer να πάρει την συγκεκριμένη απόφαση.

Η συγκεκριμένη απόφαση σίγουρα θα συζητηθεί πολύ, καθότι λίγοι θα "αρνούνταν" 50 χιλιάρικα την μέρα. Ο συγκεκριμένος dev φαίνεται να προτίμησε την ηρεμία του όπως φαίνεται.

Τις λίγες ώρες που θα παραμείνει στο Google Play, μπορείτε να το κατεβάστε από το link παρακάτω. Φυσικά πάντα θα μπορείτε να κάνετε sideload το apk, ακόμα και όταν αφαιρέσει το app από το Google Play.

Download Flappy Bird

aByte