Το Adobe Lightroom διαθέσιμο στο Android σε μέτρια υλοποίηση

Adobe Lightroom Android app

Όσοι έχουν ασχοληθεί με την φωτογραφία, σίγουρα θα γνωρίζουν τον καλύτερο "σύντροφο" για τα RAW αρχεία μας στο Desktop, το Lightroom.

Η Adobe μόλις κυκλοφόρησε την αντίστοιχη εφαρμογή για Android Smartphones, η οποία όμως μου άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.

Εγκατέστησα την εφαρμογή με την λογική ότι θα μπορώ να επεξεργάζομαι τα RAW αρχεία που βγάζω είτε με την DSLR μου (.NEF αρχεία της Nikon μου), είτε με το κινητό μου (.DNG αρχεία στην L-Camera). Εξάλλου η περιγραφή αναφέρει "Edit raw files from DSLR cameras using Smart Previews", αλλά και στα Screenshots στο Google Play έλεγε "Edit everything from smartphone photos to RAW images from DSLRs". Η "υποστήριξη" RAW αρχείων είναι αυτονόητη, σωστά;

Δυστυχώς όχι. Η εφαρμογή δεν διάβαζε ούτε τα .DNG μου, ούτε τα .NEF. Τελικά όλο το "Smart Preview για RAW αρχεία" αφορά μία Cloud λύση, την οποία και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να χρησιμοποιήσω. Δεν ξέρω ποιος στην Adobe θεώρησε "λογικό" να πρέπει να ανεβάσω σε Cloud εκατοντάδες αρχεία .NEF κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι 25+MB ακόμα και σε entry level dslrs, ώστε (τότε?) να έχω κάποια "βασική" δυνατότητα επεξεργασίας από την εφαρμογή.

Λάδι στην φωτιά ρίχνει το γεγονός ότι άλλη Android εφαρμογή της Adobe -το Photoshop Express- μπορεί να διαβάσει και να επεξεργαστεί τα συγκεκριμένα αρχεία, και μάλιστα ταχύτατα, χωρίς να χρειάζεται -προφανώς- να τα έχω ανεβάσει πρώτα στο Cloud.

Συνοπτικά, γυρίζοντας το θέμα στο Lightroom, έχουμε μία εφαρμογή της οποίας το όνομα παραπέμπει στην επεξεργασία RAW, την οποία όμως πρακτικά δεν μπορεί να κάνει.

Επίσης (μισό να βγάλω το καλό μου φτυάρι) το app μπορείτε να το δοκιμάσετε για 30 μέρες δωρεάν, ενώ μετά θα πρέπει να πληρώνετε συνδρομή για το Adobe Account σας στα 10$/μήνα.

Μπορώ να βρω και άλλα αρνητικά -όπως το ότι το UI της εφαρμογής παραπέμπει σε iOS-, αλλά ας αναφερθώ και στα θετικά: Πλήθος δυνατοτήτων επεξεργασίας στα jpg σας -White Balance, Temprature, Tint, Exposure, Contrast, Hightlights/Shadows/Whites/Blacks, αλλά και φίλτρα, Noise Reduction, αλλαγή Aspect Ratio κτλ.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω λίγο ακόμα την θετική πλευρά. Η αρχή έγινε, το οποίο σημαίνει ότι ίσως σε επόμενη αναβάθμιση δωθεί -κανονική- υποστήριξη RAW, χωρίς τις Cloud ανοησίες. Πλέον δηλαδή έχουμε Lightroom, το οποίο μπορεί στο μέλλον να γίνει το Lightroom που θέλουμε και θα χρησιμοποιούμε.

Download Adobe Lightroom mobile

Adobe Lightroom Android appAdobe Lightroom Android appAdobe Lightroom Android appAdobe Lightroom Android app

aByte