Οι πατέντες λογισμικού, και το Patent Troll με όνομα Apple

Swipe to Unlock Patent

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια από τα άμυαλα πρόβατα τους ημιμαθείς χρήστες της Apple να ισχυρίζονται ότι "καλώς η Apple κάνει μηνύσεις γιατί προστατεύει τις καινοτομίες της."

Θα πάρουμε για παράδειγμα την πατέντα 7,657,849 για την οποία η Apple μήνυσε την Samsung, η οποία βρέθηκε "να την παραβιάζει".

Για όσους δεν γνωρίζουν η συγκεκριμένη πατέντα είναι για το "Slide to Unlock" ή αλλιώς ξεκλείδωμα της συσκευής με Slide του δαχτύλου μας.

Όταν λοιπόν το 2005 η Apple θέλησε να κατοχυρώσει την συγκεκριμένη πατέντα, είχε πρόβλημα, καθότι υπήρχαν δεκάδες πατέντες που κάλυπταν παρόμοιες λειτουργίες.

Δεν ήταν εξάλλου κάποια τεχνολογική καινοτομία, αλλά αντίθετα 3 χρόνια πριν βγει το iPhone υπήρχε κι όλας ένα κινητό από μία Σουηδική εταιρεία (Neodon Inc) που ενεργοποιούσες με "Slide" στην οθόνη αφής του, και η οποία είχε ήδη σχετική πατέντα (8095879)

Swipe to Unlock Patent

Συνεπώς δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πατέντα της Apple αρχικά απορρίφθηκε.

Η Apple φυσικά δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, άλλαξε λίγο την "γλώσσα" στην συγκεκριμένη πατέντα και την ξανα-υπέβαλλε. Το γραφείο πατεντών την ξανα απέρριψε. Η Apple άλλαξε και πάλι την γλώσσα και και έκανε και άλλη προσπάθεια το 2009, όπου το γραφείο πατεντών την "απέρριψε οριστικά".

Παρ' όλα αυτά όσοι γνωρίζουν το Αμερικάνικο patent system, ακόμα και μετά την οριστική απόρριψη, μπορείς να συνεχίσεις να υποβάλλεις την πατέντα (υποβάλλοντας continuation), το οποίο η Apple έκανε τρεις ακόμα φορές, και στις οποίες πάλι έλαβε αρνητική απάντηση.

Αλλάζοντας φυσικά και πάλι λίγο την γλώσσα, η Apple υπέβαλλε και πάλι την ίδια πατέντα όπου το γραφείο πατεντών, πνιγμένο στην γραφειοκρατεία, "έτυχε" να την κάνει δεκτή.

Ποια ήταν η "αλλαγή" στην γλώσσα που έκανε στην πατέντα που είχε απορριφθεί, να γίνει δεκτή, και να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια? Η προσθήκη της λέξης "continuous".

... across the touch-sensitive display while maintaining continuous contact with the touch-sensitive display.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι η λέξη continuous δεν προσφέρει κάτι στο νόημα, ή κάποια τεχνολογική καινοτομία.

Και οι χρήστες της συσκευής της Neonode διατηρούσαν "συνεχή" επαφή με την οθόνη αφής για να ξεκλειδώσουν την συσκευή τους.

Αντίθετα ήταν απλά ένας τρόπος ώστε η Apple να καταφέρει να "κουράσει" το γραφείο πατεντών, φέρνοντάς το στα όριά του, ώστε να δεχτεί την ανούσια πατέντα της.

Με τον τρόπο αυτό, ανούσιες πατέντες της που θα έπρεπε να απορριφθούν (και απορρίφθηκαν ήδη πολλές φορές) καταλήγουν (θα "τύχει" κάποια στιγμή) να γίνουν δεκτές.

Μόλις φυσικά η πατέντα έγινε δεκτή, η Apple άρχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα απ' όλους: Τις μηνύσεις ως μέθοδο εξάλειψης του ανταγωνισμού, με πρώτο στόχο την Samsung.

Swipe to Unlock Patent

Φυσικά το δικαστήριο με ενόρκους από την Αμερική, δεν είναι καθόλου δύσκολο να "προβλέψουμε" τι θα αποφασίζει σε τέτοιες δίκες. America φακ yeah.

Φυσικά οι μηνύσεις της Apple για την συγκεκριμένη πατέντα δεν περιορίστηκαν στην Samsung, αλλά HTC, Motorola και άλλες είχαν την ίδια τύχη.

Επίσης γίνεται φανερό ότι όποιος υποστηρίζει τέτοιες τακτικές από μεριάς οποιασδήποτε εταιρείας είναι είτε άμυαλο πρόβατο, είτε ημιμαθής.

Προφανώς δεν είναι μόνο η γελοιότητα της πατέντας του Slide to Unlock από την Apple, η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. (βλέπε Siri Patent ή στρογγυλεμένες γωνίες).

Κάποια τελευταία συμπεράσματα

Όσοι αγαπάμε την τεχνολογία θέλουμε τεχνολογική πρόοδο και ουσιαστικές καινοτομίες. Είναι δυσάρεστο να βλέπουμε εταιρείες όπως η Apple, μη μπορώντας πια να φέρουν στον χώρο καινοτομίες, να καταφεύγουν σε τέτοιες τακτικές εξάλειψης του ανταγωνισμού.

Είναι ακόμα πιο δυσάρεστο να βλέπουμε μερίδα ανθρώπων να υποστηρίζουν τέτοιες τακτικές και μεθόδους.

  • Patent_Office_relief_on_the_Herbert_C._Hoover_Building

aByte