Google και Apple σταματάνε τις τρέχουσες μηνύσεις μεταξύ τους

Apple and Google Ending Patent lawsuits

Η προσπάθεια της Apple να "καταστρέψει το Android" (φράση διά στόματος Steve Jobs) φτάνει -περίπου- στο τέλος της, με Google και Apple να συμφωνούν να σταματήσουν τις τρέχουσες αλληλο-μηνύσεις για παραβιάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, η από κοινού δήλωση των δύο εταιρειών αναφέρει ότι οι δύο εταιρείας θα δουλέψουν συνεργατικά στην αναδιαμόρφωση του συστήματος πατεντών. Τι σημαίνουν όμως όλα τα παραπάνω;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Η συμφωνία αφορά την διακοπή μόνο στις τρέχουσες δικαστικές διαμάχες μεταξύ Google/Motorola και Apple. (Η Motorola ανήκει ακόμα στην Google, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά από την Lenovo).

Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να κρατήσουμε, πηγαίνοντας στο επόμενο point, ότι η Apple συχνά χρησιμοποιεί άλλες εταιρείες που της ανήκουν για να κάνει (ανούσιες) μηνύσεις πατεντών. Κατά βάθος "συνεχίζει" (κάποιες) μηνύσεις κατά της Google, όπως θα δούμε παρακάτω.

 

Τι είναι η Rockstar Consortium

Η Rockstar Consortium αποτελεί μία εταιρεία στην οποία η Apple είναι βασικός μέτοχος, ενώ ταυτόχρονα σε αυτήν συμμετέχουν με μικρότερα ποσοστά BlackBerry, Microsoft, Ericsson και Sony. (Φάουλ σφυρίζουμε σε Ericsson και Sony που δέχθηκαν να συμμετάσχουν. Για Microsoft και BlackBerry δεν θα σχολιάσω.)

Η εταιρεία αυτή εξαγόρασε τις πατέντες της χρεοκοπημένης Nortel, και αμέσως μετά έκανε μηνύσεις για "παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας" σε Google, Huawei, Samsung, Asus, HTC, LG, Pantech, και ZTE.

Είναι προς τιμήν της Google ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην Rockstar δηλαδή σε μία εταιρεία που δεν παράγει κάτι, απλά κάνει ανούσιες μηνύσεις.

Το ότι η Rockstar είναι απλά Patent Troll δεν είναι μυστικό και το Business Insider την έβαλε στην τρίτη θέση των 8 πιο επικίνδυνων patent trolls παγκοσμίως.

Η -ελεγχόμενη από την Apple- Rockstar, χρησιμοποίησε όλες τις "σάπιες" τακτικές ώστε να καταφέρει να κερδίσει την Google στο δικαστήριο: Ίδρυσε θυγατρική εταιρεία με όνομα "MobileStar" στο Τέξας, στην οποία και μετέφερε ορισμένες πατέντες μία μέρα πριν την μήνυση. (Το Τέξας θεωρείται "πολύ ευνοϊκό" προς τους κατόχους πατεντών.

Η Google -φυσικά- ως "άμυνα", αντι μήνυσε την Rockstar ώστε να προστατεύσει τους κατασκευαστές του Android (και τον εαυτό της), και ήδη κατάφερε μία σημαντική "νίκη": Να γίνει η δίκη στην Καλιφόρνια.

Έχει ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι η δικαστής που πήρε την συγκεκριμένη απόφαση, χρησιμοποίησε ιδιαίτερα καυστική γλώσσα κατά της Rockstar/Mobilestar.

Apple and Google Ending Patent lawsuits

 

Ο "θερμοπυρηνικός πόλεμος" του Steve Jobs φτάνει στο τέλος του

Μία ακόμα φορά γίνεται φανερό το πόσο λάθος έκανε ο Steve Jobs, αν όντως πίστευε ότι μπορούσε να καταστρέψει το Android με μηνύσεις πατεντών (το οποίο κάλυψα αναλυτικότερα εδώ).

Η δίκη με την Samsung ήταν προφανώς το τελευταίο πλήγμα, το οποίο έκανε την Apple να αναθεωρήσει την στρατηγική "μηνύσεων" που χρησιμοποιούσε, ενώ ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι έδινε πολύ μεγαλύτερη αξία στις πατέντες της, απ' ότι πραγματικά είχαν.

Δεν είναι μυστικό ότι η Apple ήθελε να "καταστρέψει το Android", ότι ήθελε "πυρηνικό πόλεμο" κατά της Google (και άλλες τέτοιες "γραφικότητες"). Η αδυναμία της εδώ και 50 μήνες να αποδείξει ότι το "Android ήταν κλεμμένο και παραβίαζε πατέντες της", την έκανε να καταφύγει σε μία ακόμα κωλοτούμπα να αλλάξει τακτική: Να συμφωνήσει σε ανακωχή.

Μπορεί εμμέσως η Apple (βάζοντας την Rockstar μπροστά) να συνεχίζει μέρος του "πολέμου", αλλά πλέον γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να κερδίσει το "παραμικρό", πόσο μάλλον να .. καταστρέψει (!) το Android, το οποίο την οδήγησε να συμφωνήσει στην "παύση των μηνύσεων".

Η μηλοεταιρεία έκανε το πρώτο της βήμα λοιπόν, ώστε να σταματήσει (η ίδια) να φέρεται ως patent troll. Ίσως έγινε και το πρώτο βήμα ώστε να συνεργαστεί με την Google και κατασκευαστές του Android για cross-licensing συμφωνίες, όπως θα έπρεπε αν είχε κάνει εξ αρχής.

Τέλος, η Rockstar είναι (ένα ακόμα) φανερό παράδειγμα (ώστε να καταλάβει ακόμα και ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο) ότι η Apple ποτέ δεν έκανε μηνύσεις για να προστατεύσει "καινοτομίες" της. Έκανε μηνύσεις απλά για να καταστρέψει τον ανταγωνισμό, και να έχει το μονοπώλιο.

Ευτυχώς για όλους μας δεν το πέτυχε, και η Apple θα αναγκαστεί πλέον να παλέψει, όχι με μηνύσεις και δικαστήρια, αλλά με συσκευές. Και το οποίο είναι αυτό που συμφέρει όλους μας ως καταναλωτές.

Apple and Google Ending Patent lawsuits

Πηγή Πηγή 2

aByte