Ήθρε το τέλος για τις επιστημονικές αριθμομηχανές εξ' αιτίας του Android

Scientific Calculators Android

Σήμερα θα σας αποκαλύψω μία ακόμα "αδυναμία μου", τα επιστημονικά κομπιουτεράκια (!)

Η αγάπη μου αυτή, δυστυχώς, πεθαίνει σιγά σιγά και "κατηγορώ" το Android για αυτό.

Όσο ήμουν στην σχολή και μέχρι να πάρω πτυχίο δοκίμασα (και απέκτησα) πολλά scinentific/graphing κομπιουτεράκια τόσο από γνωστούς κατασκευαστές (Texas Instruments, Casio, HP, Citizen) όσο και από ..λιγότερο γνωστούς (osama ).

Παρ' όλα αυτά με την έλευση των Smartphones σιγά σιγά η ανάγκη για επιστημονικές αριθμομηχανές σταμάτησε να είναι τόσο μεγάλη. Οι χρήστες έχουν πια απείρως περισσότερες υπολογιστικές δυνατότητες στο κινητό τους απ' ότι θα είχαν ακόμα και στα ακριβότερα graphing calculators. Οι γραφικές παραστάσεις που χρειάζεσαι (χάρη στην άφθονη επεξεργαστική ισχύ των κινητών) εμφανίζονται στιγμιαία, και δεν χρειάζεται να περιμένεις υπομονετικά το TI-84 σου να τελειώσει, το οποίο ήταν μία εκνευριστική διαδικασία. Μιλώντας για γραφικές παραστάσεις, προφανώς η οθόνη αφής στο κινητό, κάνει το να μετακινηθείς ή να ζουμάρεις σε μία γραφική παράσταση "παιχνιδάκι".

Scientific Calculators Android

Χρειαζόμαστε ακόμα κομπιουτεράκια (?)

Υπάρχουν κάποιες -ελάχιστες- περιπτώσεις όπου το "κομπιουτεράκι" παραμένει ακόμα χρήσιμο. Δουλεύοντας σε αεροπορική βιομηχανία (a.k.a. εργοστάσιο αεροσκαφών) πολλές φορές έτυχε να χρειαστεί να κάνω κάποια πράξη φορώντας γάντια, ή έχοντας πολύ λερωμένα χέρια για να νιώθω άνετα να ακουμπήσω την οθόνη των τότε συσκευών μου (Motorola Atrix/Galaxy S2).

Μία ακόμα περίπτωση που κάποιος θα χρειαστεί οπωσδήποτε επιστημονικό κομπιουτεράκι είναι κατά την διάρκεια εξετάσεων στην σχολή του, όπου -προφανώς- δεν επιτρέπονται κινητά.

Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις όμως, περιγράφουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Δηλαδή θεωρώ ότι το επιστημονικό κομπιουτεράκι σταμάτησε να είναι το εργαλείο που χρειάζεται κάθε ένας πάντα μαζί του και ότι έχει αντικατασταθεί από το Smartphone του.

 

Η (αποτυχημένη) προσπάθεια των κατασκευαστών αριθμομηχανών

Τόσο η Casio όσο και η T.I. προσπάθησαν να προσφέρουν "σύγχρονες" αριθμομηχανές τα τελευταία χρόνια, αλλά μπλέχτηκαν σε έναν πόλεμο που είναι καταδικασμένες να χάσουν. Συσκευές όπως το Casio fx-CG20 ή το TI-Nspire CX, ναι μεν προσφέρουν πολλές παραπάνω δυνατότητες (σε σχέση με προηγούμενα μοντέλα), αλλά "καταδικάζουν" ταυτόχρονα το μοναδικό δυνατό χαρτί που είχαν οι αριθμομηχανές έναντι των κινητών και tablets: Το να επιτρέπονται σε εξετάσεις.

Scientific Calculators Android Scientific Calculators Android

Γιατί "φταίει" κυρίως το Android

Προφανώς "κατηγορώ" όλες τις mobile πλατφόρμες που τα κομπιουτεράκια -πιθανότατα- σε λίγο καιρό θα σταματήσουν να υπάρχουν. Παρ' όλα αυτά θεωρώ ότι το Android έχει την μεγαλύτερη "ευθύνη" καθότι έκανε τα Smartphones προσιτά στον οποιονδήποτε. Μπορώντας να αποκτήσει κάποιος Android Smartphones με κάτω από 50 ευρώ (!), ο καθένας μπορεί και έχει πρόσβαση σε όλες τις υπολογιστικές εφαρμογές που μπορεί να χρειάζεται. Γιατί λοιπόν κάποιος να δώσει 200 ευρώ για ένα graphing calculator, ενώ μπορεί να κάνει -καλύτερα/ ευκολότερα/ γρηγορότερα- την δουλειά του με μία συσκευή που ήδη έχει;

 

Αντί επιλόγου

Οι επιστημονικές αριθμομηχανές -με την μορφή που τις γνωρίζαμε, και την χρήση που τους κάναμε- σιγά σιγά πεθαίνουν και την θέση τους παίρνουν κινητά και tablets, που προσφέρουν απείρως περισσότερες δυνατότητες και ευκολία στην δουλειά μας.

Μήπως -λέω εγώ τώρα- θα έπρεπε Casio, TI, HP και λοιπές εταιρείες να προσφέρουν εφαρμογές στα διάφορα "μαγαζιά εφαρμογών" αν θέλουν να μείνουν στο παιχνίδι;

Όπως και να χει, προσωπικά αποφάσισα το επόμενο δώρο που θα πάρω στον εαυτό μου.

Όπως θα έλεγε και ο Dave Jones, "Isn't that a thing of beauty?"

Scientific Calculators Android

aByte