Η μάχη των Smartwatches ξεκίνησε χωρίς όμως ξεκάθαρο νικητή

Android Wear Smartwatches vs Apple Watch

Σε μια εποχή όπου το νέο trend είναι τα wearables, βλέπουμε σε κάθε έκθεση τεχνολογίας τις εταιρείες να παρουσιάζουν η κάθε μια τις δικές της προτάσεις ,κυρίως στον χώρο τον έξυπνων ρολογιών. Η Samsung είχε το head start και φυσικά την πρωτοπορία στις πωλήσεις, προς το παρόν τουλάχιστον.

Είναι όμως τελικά τα smartwatches χρηστικά-χρήσιμα σαν συσκευές και αν ναι ποιό(α) υπερτερούν-αξίζουν τα χρήματά μας;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν κατατάσσοντας τα smartwatches σε κατηγορίες, ανάλογα με το λειτουργικό τους σύστημα.

Μια κατηγορία είναι η πλειονότητα των smartwatches της Samsung, όπου οι συσκευές τρέχουν Tizen OS (τα περισσότερα από το λανσάρισμα τους, όπως το Gear 2/Gear 2 Neo/S και το Galaxy Gear μετά από «αναβάθμιση» λογισμικού, (αφού αρχικά έτρεχε μια παραμετροποιημένη έκδοση του Android). Οι συγκεκριμένες συσκευές υπόσχονται στους χρήστες τους αξιόλογη αυτονομία με τη Samsung να ισχυρίζεται ότι «βγάζουν» δύο μέρες συνεχούς χρήσης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν χρηστικότητα που κειμένεται σε πολύ καλά επίπεδα συμβάλλοντας στην περεταίρω αξιοποίηση των συσκευών μας. Στα θετικά τους συγκαταλέγονται η κάμερα που φέρουν τα περισσότερα μοντέλα ενώ στα αρνητικά η περιορισμένη συνδεσιμότητα τους αφού λειτουργούν μόνο σε συσκευές Samsung με android 4.3 και άνω.

Tizen Smartwatches

Το Apple Watch είναι μια κατηγορία από μόνο του, αφού είναι η πρώτη προσπάθεια της Apple στο χώρο και ταυτόχρονα προφανώς το μόνο smartwatch με λειτουργικό Watch OS. Σχεδιαστικά θα το χαρακτήριζα (επιεικώς) "αδιάφορο" (hint, άσχημο) και θα ομολογήσω ότι περίμενα από την εταιρεία να βγάλει κάτι λεπτό και στρογγυλό, το οποίο όμως δεν έγινε. Είναι κατασκευασμένο από "εξωτικά" υλικά σχεδόν σε όλες του τις εκδόσεις, δηλαδή από αλουμίνιο, ανοξείδωτο ατσάλι αλλά μέχρι και χρυσό 18 καρατίων (!), τα οποία ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή τιμή απόκτησης, αλλά ταυτόχρονα το κάνουν και "fashion accessory" Στα θετικά του οι δυνατότητες παραμετροποίησης, αλλά και πολλά features του λειτουργικού που φαίνεται να έχουν σκέψη από πίσω. Πόντους επίσης κερδίζει για την ασύρματη φόρτιση και (ίσως) και για το ζαφείρι στην οθόνη για προστασία της, μιας και ένα ρολόι συχνά τυχαίνει να ακουμπάει σε τοίχους και γωνίες. Συνδέεται μόνο με iPhone 5 και άνω, και πρέπει ο χρήστης να έχει αναβαθμίσει στο iOS 8. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει γνωστές κάποιες βασικές "πτυχές" του Apple Watch (π.χ. αυτονομία) οπότε και θα πρέπει να περιμένουμε το 2015 και την επίσημη κυκλοφορία του.

Apple Watch

Η τελευταία κατηγορία ανοίκει φυσικά στο Android Wear και πιο συγκεκριμένα σε συσκευές όπως Motorola Moto 360, LG G Watch/ G Watch R και Samsung Gear Live τα οποία θα τρέχουν μια «mobile» έκδοση του Android. Επιτέλους βλέπουμε ρολόγια με κυκλικό και όχι ορθογώνιο καντράν ένα χαρακτηριστικό το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι και ένας από τους πιo βασικούς παράγοντες για να τα επιλέξετε (moto 360-G watch R). Διατηρούν τα βασικά χαρακτηριστικά του Android ,την ευελιξία και την limitless φιλοσοφία, ενώ η δυνατότητα τους να συνδεθούν με οποιαδήποτε συσκευή με Android 4.3 και πάνω τους χαρίζει μια δυναμική σύνδεσης με το 32.5% των Android Smartphones τα οποία ήδη κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά, τα οποία και αποτελούν το 85% των Smartphones γενικότερα. Όπως είναι προφανές, κάτι τέτοιο δίνει τη δυνατότητα σε μια μεγάλη μερίδα χρηστών smartphones να τα δοκιμάσουν-αποκτήσουν. Πέραν αυτών, το ιδιαίτερο integration του Google Now στο λειτουργικό, σε συνδυασμό με το άψογο σύστημα ειδοποιήσεων αλλά και το πλήθος των εφαρμογών του, δίνουν στις συγκεκριμένες συσκευές τα σκήπτρα στον τομέα της χρηστικότητας. Με όλα αυτά και φυσικά με την εγγυημένη αναβαθμισιμότητα της Google (ήδη έλαβαν την πρώτη τους αναβάθμιση σε 4.4W1) ικανοποιούν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες μας για αυτή την κατηγορία συσκευών.

Android Wear Smartwatches

Συνοψίζοντας, την θέση μας γύρω από την αναγκαιότητα των Smartwatches γενικά και τις αμφιβολίες μας για το αν πραγματικά μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό την έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν. Φυσικά απαιτούμε από μια τέτοια συσκευή να έχει καλή αυτονομία, ανθεκτικότητα σε χτυπηματα-σκόνη-νερό και φυσικά τιμή προσαρμοσμένη στην «συνδυαστική-υποστηρικτική» λειτουργία της με τα Smartphones. Δεν φαντάζει ιδιαίτερα λογικό μια συσκευή που επεκτείνει τη λειτουργικότητα ενός smartphone και εξαρτάται άμεσα από τη ύπαρξή του, να κοστίζει και περισσότερο από αυτό. Σίγουρα πάντως η οθόνη δεν θα πρέπει να είναι ορθογώνια ούτε φυσικά να χρειάζεται φόρτιση πιο συχνά από το ίδιο το smartphone με το οποίο συνδέεται. Πιθανότατα μόνο το Moto 360 είναι ένα ρολόϊ που θα βάζαμε στον καρπό μας (και ακόμα και σε αυτό η μπαταρία είναι μέτρια -hint, κακή-).

Ποιός ξέρει όμως, η αγορά των smartwatches και γενικά των wearables ξεκίνησε δυναμικά και τώρα αναπτύσσεται. Ελπίζουμε μελλοντικά οι συσκευές αυτές να αποκτήσουν αυτά που τώρα καθιστούν αμφιλεγόμενη την αναγκαιότητα τους. Μένει να το δούμε.

Motorola Moto 360

aByte