Smartphones το 2015, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της εξέλιξής τους

Smartphones 2015 Battery

Κάθε χρόνο βλέπουμε δυνατότερες συσκευές, με ταχύτερα SoCs, περισσότερη RAM, λεπτότερες, με καλύτερη αναλογία επιφάνειας-οθόνης, με βελτιωμένες κάμερες, υψηλότερη ανάλυση οθόνης, καλύτερο ήχο κτλ.

Δυστυχώς οι κατασκευαστές φαίνεται να έχουν "αφήσει" σε δεύτερη μοίρα κάτι που για εμένα είναι βασικότερο από όλα τα παραπάνω: Την αυτονομία των Smartphones.

Το 2014 πέρασε χωρίς κάποια συσκευή να θέσει νέο "στάνταρ" στην αυτονομία των Smartphones, όπως είχε γίνει με το G2 το 2013. Χωρίς να μειώνω ούτε στο ελάχιστο το τεχνολογικό επίτευγμα των οθονών 2k στα Smartphones, νιώθω ότι η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να έρθει αφού πρώτα έχουμε φροντίσει για το πιο βασικό, την μπαταρία.

Αντίστοιχα βλέπω πολλοί κατασκευαστές να έχουν μπει στο τρυπάκι του "βγάζω λεπτότερες συσκευές" ενώ -πάλι και εδώ- βρίσκω ότι το βήμα αυτό θα έπρεπε να γίνει μόνο εφ' όσον φτάσουμε σε ένα επίπεδο αξιοπρεπούς αυτονομίας.

Και προφανώς προκύπτουν και λοιπές προεκτάσεις: έχει σημασία πόσο καλή κάμερα ή καλό ήχο έχει μία συσκευή, όταν αυτή είναι κλειστή, έχοντας "μείνει" από μπαταρία;

Close but.. no cigar

Κάποια βήματα έγιναν προς την θετική πλευρά το 2014 -και ελπίζουμε για .. follow up το 2015-. Και δεν μιλάω -μόνο- για κάποιες συσκευές. Μιλάω και για το Project Volta στο Android Lollipop που υπόσχεται αρκετά βελτιωμένη αυτονομία σε σχέση με το KitKat. Το πρόβλημα είναι ότι, ναι μεν πλέον υπάρχουν τα κατάλληλα APIs για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας, για να δει όμως διαφορά ο χρήστης θα πρέπει τα συγκεκριμένα APIs να χρησιμοποιηθούν εκτενώς από developers στις εφαρμογές τους.

Συν τοις άλλοις είναι δυσάρεστο να έχει γίνει άψογη δουλειά στο Project Volta για να βρίσκεται ένα Facebook ή κάποια άλλη εφαρμογή που να καταστρέφει τα πάντα. Ελπίζω το 2015 περισσότερες συσκευές να τρέχουν Android 5.0 Lollipop και περισσότερες εφαρμογές να εκμεταλλεύονται τα APIs του Project Volta. Θα ήθελα να δω ακόμα μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρίες, αλλά και πιο energy efficient SoCs. Σίγουρα δεν θέλω να δω κάποιο ακόμα -ανούσιο?- bump στις αναλύσεις οθονών. Ζητάω πολλά;

Smartphones Features

aByte