Το ξεκλείδωμα του bootloader των Z3/ Z3C "χαλάει" την κάμερα

Xperia Z3 Bootloader Unlock

Οι συσκευές της Sony έρχονται -γενικά- με ξεκλειδώσιμους bootloaders το οποίο επιτρέπει ευκολότερο "πείραγμα" σε αυτές.

Παρ' όλα αυτά, στα Z3 και Z3 Compact η ενέργεια αυτή έχεις ως συνέπεια η κάμερα να αρχίσει να υπολειτουργεί, βγάζοντας χειρότερες φωτογραφίες, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Γιατί να θέλει κάποιος να ξεκλειδώσει τον bootloader της συσκευής του; Για πολλούς λόγους, από το να κάνει root και να εγκαταστήσει το Xposed μέχρι το να αλλάζει kernel ή να περάσει άλλη ROM. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για root (τρέχοντας κάποιο exploit) αλλά προφανώς ο "σωστός" είναι 1) ξεκλείδωμα bootloader 2) custom recovery και 3) φλασάρισμα του SuperSu package.

Γιατί όμως το ξεκλείδωμα του bootloader επηρεάζει την κάμερα στα Z3 και Z3 Compact; Γιατί κατά το unlock σβήνονται τα DRM Keys, από τα οποία εξαρτάται κομμάτι του software υπεύθυνο για το noise reduction της κάμερας. Υποθέτω ότι ένα από τα βασικά selling points των δύο αυτών συσκευών είναι η κάμερά τους, το οποίο κάνει το unlock του bootloader να φαίνεται -για πολλούς- λάθος επιλογή.

Αν και υπήρχαν κάποιες προειδοποιήσεις στο site της Sony, πλέον ενημερώθηκε εκ νέου και περιέχει ένα πιο σαφές warning σχετικό με τις συνέπειες του ξεκλειδώματος.

..the removal of DRM security keys may affect advanced camera functionality. For example, noise reduction algorithms might be removed, and performance when taking photos in low-light conditions might be affected.
..η αφαίρεση των DRM κλειδιών ίσως επηρεάσει προχωρημένες λειτουργίες της κάμερες. Για παράδειγμα ίσως αφαιρεθούν οι αλγόριθμοι σχετικοί με την μείωση θορύβου και η απόδοση κατά την λήψη φωτογραφιών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού πιθανόν να επηρεαστεί.

Μία μικρή -λίγο άσχετη- παρατήρηση. Για ποιον λόγο στις συσκευές της Sony, η Recovery είναι packed μαζί με τον kernel; Και για να αλλάξω Recovery πρέπει να αλλάξω kernel?

Κλείνω όμως την παρένθεση και επανέρχομαι στο θέμα των DRM Keys. Κάτοχοι Z3 και Z3 Compact έχετε δεκάδες λόγους να ξεκλειδώσετε τον bootloader, αλλά και έναν να μην το κάνετε.

Xperia Z3 Bootloader Unlock

Πηγή

aByte