Ελληνική Φωνητική Πληκτρολόγηση: MLS εναντίον Swype εναντίον Google

MLS vs Swype vs Google Keyboard

Ποιο σύστημα Ελληνικής Φωνητικής Πληκτρολόγησης "ακούει" καλύτερα;

Δοκιμάζουμε την φωνητική πληκτρολόγηση της MLS (στο iQTalk Colour), εναντίον του Swype Keyboard (που έχει και αυτό Ελληνικό Speech to Text) και φυσικά εναντίον του μηχανισμού της Google στο οποίο η Ελληνική γλώσσα μπήκε πριν λίγες μέρες.

Πριν πάμε όμως στο βίντεο του συγκριτικού, να αναφέρω ότι το φωνητικό σύστημα της Google στα Ελληνικά δεν "υποστηρίζει" (ακόμα?) σημεία στίξης. Τόσο στο πληκτρολόγιο της MLS, όσο και στο Swype, λέγοντας "τελεία" ή "ερωτηματικό" έμπαινε η αντίστοιχη στίξη.

Επίσης να αναφέρω ότι και πριν και μετά τις δοκιμές που εμφανίζονται στο βίντεο, έγιναν και δεκάδες ακόμα off-camera. Το αποτέλεσμα σε όλες τις δοκιμές μου ήταν αντίστοιχο αυτού που βλέπετε στο βίντεο, το οποίο -συνεπώς- και θεωρώ αντιπροσωπευτικό.

Μία παρατήρηση σχετικά με το βίντεο: Εκεί που μας .. βρίζει η Google, μάλλον βιάστηκα εγώ να πατήσω το πλήκτρο διακοπής. Αστείο αποτέλεσμα όπως και να έχει.

Συνοπτικά το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα, είναι ότι η αναγνώριση φωνής της MLS δούλευε καλύτερα από του Swype, και το Swype δούλευε κάπως καλύτερα από τον μηχανισμό της Google.

Σε μεγάλες-πολύπλοκες προτάσεις (ή με ορολογίες) μόνο η πρόταση της MLS μου έδινε "χρήσιμο" αποτέλεσμα. Όταν λέω "χρήσιμο" εννοώ κάτι αρκετά κοντά σε αυτό που έχω πει, ώστε με μία-δύο διορθώσεις να είναι σωστό. Αντίθετα με το Swype και το Google Keyboard (σε πολύπλοκες προτάσεις) ο χρόνος που θα χρειαζόμουν για να διορθώσω το κείμενο θα ήταν περισσότερος απ' ότι αν το έγραφα εξ' αρχής.

Φυσικά -προφανώς- το δυσάρεστο είναι ότι η εφαρμογή της MLS δεν είναι διαθέσιμη στο Google Play, αλλά υπάρχει εγκατεστημένη μόνο σε συσκευές της εταιρείας. Όσοι θέλουν το καλύτερο δυνατό Ελληνικό Speech to Text, θα πρέπει να επιλέξουν μία συσκευή της MLS.

Δεύτερο στις δοκιμές μας ήρθε το Swype, το οποίο σε μικρές προτάσεις τα πήγαινε αξιοπρεπέστατα. Το χρησιμοποιούμε εδώ και καιρό για να απαντήσουμε σε κάποιο σύντομο μήνυμα, ή για κάποια σύντομη αναζήτηση.

Στην τελευταία θέση βρέθηκε ο μηχανισμός STT (Speech to Text) της Google. Θετικό ότι είναι δωρεάν αλλά και ότι πολλές εφαρμογές έχουν πλήκτρα εκκίνησης φωνητικών λειτουργιών που παραπέμπουν σε αυτόν τον μηχανισμό. Για παράδειγμα στα Maps πατάμε απλά το μικρόφωνο και λέμε το όνομα του προορισμού στα Ελληνικά. Αντίθετα, σε περίπτωση που έπρεπε να βασιστούμε στο Swype, θα έπρεπε να πατήσουμε στο πεδίο εισαγωγής κειμένου, μετά το πλήκτρο εισαγωγής φωνής και μετά το enter, δηλαδή δύο παραπάνω βήματα (το οποίο π.χ. είναι άβολο κατά την οδήγηση). Απλές προτάσεις και φράσεις τις καταλάβαινε αξιοπρεπώς, κάτι το οποίο όμως δεν συνέβαινε όταν δοκιμάσαμε λίγο πιο πολύπλοκες. Θεωρώ ότι η αρχή πάντως έγινε, όπως επίσης θεωρώ και δεδομένο ότι η Google στο μέλλον θα το βελτιώσει.

Google Greek Speech to Text MLS Greek Speech to Text Swype Greek Speech to Text

aByte