Εκατό χιλιάδες επικίνδυνες εφαρμογές στο Android (μάλλον όχι)

Κάθε έναν μήνα θα βγει μία εταιρία που "ειδικεύεται" στην ασφάλεια, να μας "προειδοποιήσει" ότι "τόσες χιλιάδες εφαρμογές στο Android είναι επικίνδυνες".

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και το βλέπουμε μία φορά ακόμα με την εταιρία Bit9. Είναι λοιπόν το Android "τόσο επικίνδυνο;"

Η συγκεκριμένη εταιρία λοιπόν μας προειδοποιεί ότι 100.000 εφαρμογές στο Android είναι "ύποπτες ή αμφισβητούμενες". Οκ, ίσως δεν μετέφερα τέλεια το "suspicious or questionable", αλλά καταλαβαίνετε το νόημα.

  • 1

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βάσει των Permissions που ζητάνε οι εφαρμογές, βάσει του είδους τους και βάσει της φήμης του προγραμματιστή.

Δεν είμαι αφελής, ξέρω ακριβώς πόσο "επικίνδυνη" μπορεί να είναι μία εφαρμογή αν ζητάει κάποια Permissions. Έχω φτιάξει αρκετές εφαρμογές στο Android, και επίσης έχω αναλύσει και πώς τα Permissions μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έναν κακόβουλο προγραμματιστή στο άρθρο μου "Εφαρμογές και permissions, από την σκοτεινή πλευρά"

Αλλά πραγματικά, το να βγάζει μία εταιρία έναν αριθμό "ύποπτων ή αμφισβητούμενων" εφαρμογών είναι απλά ένα "τρικ" για τσάμπα διαφήμιση στα απανταχού τεχνολογικά blogs και sites. Όλους τους τελευταίους μήνες βλέπουμε να ξεπηδάνε (γενικά άγνωστες) εταιρίες και να μας προειδοποιούν πόσο επικίνδυνο είναι το Android.

Φυσικά δεν εξηγούν στον μέσο χρήστη "τι είναι τα Permissions" και πώς χρησιμοποιούνται, αλλά αντίθετα προβαίνουν σε δηλώσεις κινδυνολογίας όπως αυτή που είδαμε παραπάνω.

Αυτό που γίνεται είναι ότι απλά "πατάνε" πάνω στον "φόβο" του κόσμου για να διαφημιστούν.

Ψυχραιμία λοιπόν, σωστή ενημέρωση και κρίση στα απανταχού άρθρα κινδυνολογίας.

Πηγή: androidauthority.com

aByte