Γιατί η Android συσκευή μου έγινε αργή και πώς την κάνω ξανά γρήγορη

Slow Android Device Fix

Το Android είναι ταχύτατο και το έχουμε δει να μπορεί να τρέχει άψογα ακόμα και σε entry level συσκευές με αδύναμο hardware των "100 ευρώ" (λέγε με Moto E).

Πάμε όμως να δούμε τους λόγους που μία Android συσκευή μπορεί να γίνει αργή κατά την χρήση της και πώς να αποφύγουμε τυχόν καθυστερήσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα το δημιουργούν είτε κάποιες κακογραμμένες εφαρμογές που έχουμε εγκαταστήσει, ή εφαρμογές που παρεμβαίνουν στην λειτουργία των συσκευών μας, όπως Task Managers/Task Killers. Ναι, την ζημιά την κάνουν τα Apps που υπόσχονται "καλύτερη διαχείριση της μνήμης RAM", "αυτόματο κλείσιμο των ανοιχτών εφαρμογών για βελτίωση της ταχύτητας" και όλες τις σχετικές παραλλαγές. Το πώς διαχειρίζεται το Android την μνήμη RAM (και το πώς λειτουργεί ο LMK) τα έχουμε πει αναλυτικά στα σχετικά άρθρα. Η πρώτη μου κουβέντα όταν κάποιος μου αναφέρει καθυστερήσεις στην συσκευή του, είναι το "Σβήσε το Clean Master και όποιους άλλους Task Killers έχεις". Το πρόβλημα επίσης το δημιουργούν διάφορες εφαρμογές Antivirus (που πολλές φορές περιλαμβάνουν και τα ίδια κάποια task killing λειτουργία). Το CM Security είναι το πιο πρόσφατο αρνητικό παράδειγμα εφαρμογής "Antivirus" που δημιουργεί καθυστερήσεις και προβλήματα.

Slow Android Device Fix

Στα παραπάνω τεράστιο μερίδιο ευθύνης (εκτός από τον χρήστη) θεωρώ ότι έχει και η ίδια η Google. Θα έπρεπε να απαγορέψει (και να αφαιρεί) από το Google Play όλους τους Task Killers, τις εφαρμογές Antivirus (που είναι παντελώς άχρηστες και συλλέγουν προσωπικά σας δεδομένα) και οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή δημιουργεί προβλήματα στο λειτουργικό. Συν τοις άλλοις, με το να είναι στο Google Play οι χρήστες πιστεύουν ότι τα παραπάνω είναι χρήσιμα και τα εγκαθιστούν στις συσκευές τους.  (Με αρνητικά φυσικά αποτελέσματα).

Στο θέμα των κακογραμμένων εφαρμογών, αν μπορείτε να ζήσετε χωρίς notifications στο Facebook, χρησιμοποιήστε τον browser της συσκευής σας και όχι την επίσημη Mobile εφαρμογή που δυστυχώς παραμένει κακογραμμένη. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δημιουργεί καθυστερήσεις αλλά και σημαντικό battery drain. (Ναι, και ο Messenger).

Βάζοντας και λίγο χιούμορ στο άρθρο, έφτιαξα σε διάγραμμα ροής τα παραπάνω (οκ, και με μία προσθήκη για το TouchWiz σε entry/mid ranged συσκευές). Έχετε υποχρέωση να το στείλετε στους φίλους σας την επόμενη φορά που θα σας πούνε ότι καθυστερεί η συσκευή τους.

Slow Android Device Fix

aByte