Αγορές μέσα στην εφαρμογή (In-app Purchases), ΝΑΙ ή ΌΧΙ?

in app αγορές

Τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές να ακολουθούν την λογική "δωρεάν για download, αλλά με αγορές μέσα στην εφαρμογή".

Παρ' όλα αυτά βλέπουμε και κάποιους developers να χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα "καταχρηστικά", ζητώντας από τον χρήστη δυσανάλογα πολλά χρήματα για "Gold"/"Diamonds" ή το ανάλογο Currency του εκάστοτε παιχνιδιού.

Μάλιστα αυτό γίνεται σε σημείο κάποια στιγμή ο χρήστης να έχει πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα, απ' ότι αν "αγόραζε εξ' αρχής" ένα παιχνίδι στο Google Play.

Προσωπικά έχω αγοράσει και συνεχίζω να αγοράζω ΠΟΛΛΕΣ εφαρμογές από το Google Play, αλλά ελάχιστες μόνο φορές έχω χρησιμοποιήσει τις in-app αγορές ενός παιχνιδιού. Και εξηγούμαι:

In App Purchaces (IAP), "σωστές" υλοποιήσεις

Οι αγορές μέσα στην εφαρμογή είναι μία φανταστική ιδέα αν υλοποιηθεί σωστά. Για παράδειγμα:

Να μπορείς να παίξεις τα πρώτα 30 levels ενός παιχνιδιού δωρεάν, να σε βάλει στο "story", αλλά τα τελευταία 20 levels να πρέπει να πληρώσεις 1.99$. Με αυτόν τον τρόπο και ο χρήστης είναι κερδισμένος και ο developer. Επίσης η αγορά δεν είναι "αναλώσιμη" δηλαδή δεν θα χρειαστεί να ξαναπληρώσεις κάτι.

 

In App Purchaces (IAP), "λάθος" υλοποιήσεις

Φυσικά ΠΟΤΕ οι in-app αγορές ενός παιχνιδιού δεν πρέπει να ζητάνε 50$ (~37 ευρώ). Οτιδήποτε και να αγοράζεις εκείνη την στιγμή. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν γίνεται "refund σε αυτές τις περιπτώσεις". Με τα ίδια χρήματα κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει 20-30 ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΑΤΑ πλήρη παιχνίδια στο Google Play.

  • 1

Άμα κάποια εφαρμογή έχει IAPs, κάντε την τουλάχιστον να μην έχει διαφημίσεις. Μία εφαρμογή όπως έχουμε ξαναπεί, πρέπει πάνω απ' όλα να σέβεται τον χρήστη της.

Οι developers πρέπει να διαλέγουν ΜΙΑ μέθοδο για να βγάλουν χρήματα αν θέλουν να πιστέψω ότι δεν πρόκειται για "προσπάθεια αρπαχτής". Το να βάζεις σε μία εφαρμογή διαφημίσεις στο κάτω μέρος, in app αγορές, αλλά και full screen banners στο τέλος κάθε επιπέδου ΔΕΝ είναι ανεκτό.

  • 1

Τα IAPs ΔΕΝ πρέπει να είναι "αναλώσιμα". Το να αγοράσω "1000" ή "10.000" gold, με ουκ ολίγα χρήματα, και την επόμενη εβδομάδα να ξαναχρειαστώ gold για να συνεχίσω το gameplay, εγώ προσωπικά το θεωρώ απαράδεκτο.

 

  • 1

Κλείνοντας να ανεφέρω ότι αντιλαμβάνομαι ΠΛΗΡΩΣ την δουλειά που απαιτείται για να φτιαχτεί μία εφαρμογή, παρ' όλα αυτά αυτό που θέλω στο Android είναι να βλέπω προσεγμένες δουλειές που αξίζουν τα χρήματά τους, και όχι προσπάθειες αρπαχτής.

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte