Μήπως σε κατασκοπεύει η αγαπημένη σου Android εφαρμογή;

android permissions apps

Έχουμε μιλήσει ξανά και ξανά για τα Android Permissions, τις άδειες δηλαδή που ζητάνε οι εφαρμογές στο Android.

Σήμερα όμως θα μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα "Γιατί η εφαρμογή φακού που κατέβασες, θέλει να ξέρει την GPS-based τοποθεσία που είσαι."

Έχουμε λοιπόν φακούς που θέλουν να ξέρουν την θέση μας (Brightest Flashlight) αλλά και Wallpapers (Backgrounds HD Wallpapers) που θέλουν να έχουν πρόσβαση για ανάγνωση αλλά και τροποποίηση των επαφών μας.

Κάποιος ίσως να βιαστεί να υποθέσει ότι αυτές οι εφαρμογές είναι "κακόβουλες", αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και η απάντηση γιατί κάποιες εφαρμογές θέλουν τέτοιες παράξενες άδειες συνοψίζεται σε μία λέξη: "ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ"

 

Διαφημίσεις

Γενικά η βιομηχανία της διαφήμισης είναι ένας τομέας που παρουσιάζει τεράστια ανάπτυξη, αλλά και πολλές καινοτομίες. Όταν ένας developer φτιάχνει μία εφαρμογή στο Android και της βάζει διαφημίσεις μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλά "ad-networks".

Αυτά στην πιο απλή τους μορφή απαιτούν (μόνο) την άδεια για πρόσβαση στο Internet, το οποίο είναι "λογικό". Αν όμως ένα δίκτυο διαφημίσεων ξέρει και την θέση μας, θα μπορεί να μας δείχνει και διαφημίσεις σχετικές με την θέση μας (π.χ. κοντινές επιχειρήσεις κτλ), κάνοντας τες πιο "αποδοτικές".

Κάποια άλλα πιο "επιθετικά" δίκτυα διαφημίσεων θέλουν να έχουν πρόσβαση και στις επαφές μας, θεωρώντας και εκείνους ως πιθανούς πελάτες. Κάποια άλλα επίσης "ξεφεύγουν τελείως" από τα ανεκτά όρια.

 

Είναι "Σωστή" όμως αυτή η χρήση των Permissions;

Για εμένα προσωπικά "ΟΧΙ", δεν είναι. Η χρήση της εφαρμογής πρέπει να δικαιολογεί τις άδειες που ζητάει, και όχι το δίκτυο διαφημίσεων που περιέχει.

Το ότι "θέλω να έχω διαφημίσεις που να μου αποδίδουν το μέγιστο δυνατό κέρδος" δεν είναι δικαιλογία από τους devs.

Έχω φτιάξει εφαρμογές στο Android, σε κάποιες εκ των οποίων έχω ενσωματώσει διαφημίσεις, οι οποίες ΌΜΩΣ ζητάνε μόνο την άδεια για πρόσβαση στο Internet.

Μία εφαρμογή πρέπει να σέβεται κυρίως τον χρήστη της, και όχι να φτιάχνεται με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.

 

Συνοψίζοντας

Εγώ προσωπικά όταν βλέπω εφαρμογές με "παράξενες" άδειες επικοινωνώ με τον developer και τον ρωτάω (ευγενικά πάντα) γιατί η εφαρμογή του τις απαιτεί. Αν η απάντησή του είναι ότι απαιτούνται για τις "διαφημίσεις" αποφεύγω την εφαρμογή. Αν η απάντησή του περιλαμβάνει κάποιον "valid" λόγο, τον οποίο δεν είχα σκεφτεί, τότε την κατεβάζω.

  • 1

 

Κάντε Like το GreeceAndroid.gr στο Facebook!

Γίνετε μέλος της Ελληνική Κοινότητας του Android στο G+

aByte