Ο πόλεμος των Mobile λειτουργικών συστημάτων

mobile os android vs ios vs windows phone

Ο πόλεμος των Mobile λειτουργικών συστημάτων καλά κρατεί, και εκτός από "τα μεγάλα" Android και iOS, βλέπουμε τα Windows Phone και το BB10 να έχουν μερίδιο αγοράς, αλλά και να εμφανίζονται και άλλοι παίχτες στον χώρο (Firefox OS, Ubuntu Touch, Tizen, SailfishOS).

Ο φίλος του site Θοδωρής Κουνάδης, έστειλε ένα -παραπάνω από άψογο- άρθρο σχετικά με τον πόλεμο αυτό, και με κάνει να νιώθω άσχημα που προσωπικά δεν γράφω τόσο ωραία και προσεγμένα.

Μία μικρή εισαγωγή

Ο πόλεμος των Mobile λειτουργικών συστημάτων (επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την έννοια «Mobile» καθώς δεν μου βγαίνει εύκολα η φράση «λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων») έχει γίνει μέρος της τεχνολογικής καθημερινότητάς μας.

Δε νομίζω πως υπάρχει έστω και ένας που είναι λάτρης της τεχνολογίας και ειδικά σε ότι αφορά τα Smartphones, να μην έχει «κοντραριστεί» έστω και σε μία συζήτηση αναφορά με το αν το iOS – βασικά οι περισσότεροι συνηθίζουν να λένε τη λέξη «iPhone» – είναι ανώτερο ή όχι του Android.

Πρόκειται για δύο λειτουργικά συστήματα τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους το 2007, συγκεκριμένα, το iOS έκανε την εμφάνισή του με το πρώτο iPhone το 2007 και το Android παρόλο που έκανε την εμφάνισή του το 2007 για πρώτη φορά, οι καταναλωτές μπορούσαν να το δουν από κοντά όταν κυκλοφόρησε η πρώτη συσκευή τον Οκτώβριο του 2008, το HTC Dream.

 

Οι... Μονομάχοι

Η ομολογουμένως επαναστατική σχεδίαση του iPhone και το διαφορετικό GUI για τα δεδομένα της εποχής, έκαναν τόσο τη συσκευή, όσο και το λειτουργικό σύστημα να ξεχωρίσει καθώς εκείνα τα χρόνια είχε να ανταγωνιστεί το ήδη «παρατημένο» Symbian από τη Nokia, το ιδανικό για επαγγελματίες RIM Blackberry αλλά και το εξίσου ιδανικό για επαγγελματικούς λόγους αλλά με γενικότερα κακή εμπειρία χρήσης Windows Mobile. Η Nokia θα πάρει το μάθημά της με τον πιο σκληρό τρόπο καθώς το Symbian κατέχει εν έτει 2007 πάνω από το 60% του Market Share στα Mobile λειτουργικά συστήματα, ενώ από τότε έχουν αλλάξει πολλά καθώς οι ναυαρχίδες της Φιλανδικής εταιρείας συνοδεύονται πλέον από το λειτουργικό σύστημα Windows Phone της Microsoft, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2010.

  • mobileOS

Οι αριθμοί

Τί άλλαξε όμως από το –όχι και τόσο μακρινό– 2007 μέχρι σήμερα; Κατά προσέγγιση λόγω του γεγονότος ότι τα νούμερα κάθε μήνα αλλάζουν, το Symbian κατέληξε από το 60% του 2007 κάτω από 5%, το Android στην ουσία πήρε τη θέση του Symbian στο «μερίδιο» όπου εμφανίζεται να έχει περίπου το 60% στα μέσα του 2013, το iOS από το περίπου 50% του 2010, κατέληξε στο 30%, ενώ το Windows Phone και το Blackberry OS προσπαθούν να πάρουν την τρίτη θέση με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft να είναι πιο κοντά σε αυτό το στόχο.

  • symbian

Η Εξέλιξη

Ο σκοπός δεν είναι να πιάσεις την κορυφή αλλά να παραμείνεις εκεί. Το iOS έφερε όπως προαναφέραμε την επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα και αναπροσδιόρισε τον ορισμό της λέξης «Smartphone». Όμως τί προστέθηκε στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα σε σχέση με το Android από τότε μέχρι σήμερα; Αν μιλήσουμε για την 7η έκδοση του iOS, τότε θα πούμε για το πραγματικό Multitasking και τα Quick Toggles, βασικές λειτουργίες που βρίσκονται στο Android από το 2011 ή ακόμα και νωρίτερα. Άξιο αναφοράς είναι η ύπαρξη των Tabs στον βασικό browser του iOS, τον Safari, το οποίο έρχεται με την 7η έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Αλήθεια, τεχνολογίες στην πληκτρολόγηση όπως το Swype, πότε θα εμφανιστούν;

Η Google κατάφερε ένα ομολογουμένως άσχημο εμφανισιακά λειτουργικό σύστημα, να το αλλάξει πραγματικά από την έκδοση 4.0 του 2011 και έπειτα, να το ομορφύνει, να το κάνει Smooth, να το κάνει πιο γρήγορο και πιο αποδοτικό, με αποτέλεσμα να το φέρει στην κορυφή.

  • android-evolution

Το Android, το iOS και οι Άλλοι

Οι αριθμοί λένε πως τα λειτουργικά συστήματα της Google και της Apple παλεύουν μόνοι τους, έχοντας δημιουργήσει μια διαφορά με τους υπόλοιπους όπου μπορεί εύκολα να πει κανείς πως το μερίδιο είναι «δύο ταχυτήτων». Ισχύει όμως αυτό; Στο παιχνίδι εμφανίζονται και νέοι «παίχτες», μεγάλα ονόματα και ικανοί να μπουν γερά σε αυτή τη «μάχη» του Market Share. Η Mozilla έρχεται με το Firefox OS, το γνωστό Ubuntu έρχεται με το δικό του λειτουργικό σύστημα για Smartphones, ενώ στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει και η Samsung με την Intel με το Tizen, ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο σε Linux Kernel το οποίο έχει αποσπάσει διάφορες κριτικές, όχι τόσο για την ύπαρξή του, όσο για την κίνηση της Samsung να γίνει «Apple στη θέση της Apple» λανσάρωντας το δικό της λειτουργικό σύστημα και -όχι απαραίτητα- αφήνοντας το Android αλλά να δώσει σίγουρα έμφαση σε κάτι δικό της και να περάσει το Android σε δεύτερη μοίρα.

  • ios-vs-android

Windows Phone

Το Windows Phone είναι το λειτουργικό σύστημα της Microsoft το οποίο αντικατέστησε το Windows Mobile. Η τελευταία έκδοση του Windows Mobile ήταν η 6.5 και η πρώτη του Windows Phone ήταν η 7, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη του 2010. Παρόλο που το Windows Phone δεν είχε καμία σχέση με το Windows Mobile, η Microsoft επέλεξε να συνεχίσει την αρίθμηση του παλιού λειτουργικού συστήματος, προφανώς επειδή το νέο λειτουργικό βασίζεται στον πυρήνα Windows CE που στηριζόταν και το Windows Mobile.

Στο νέο λειτουργικό σύστημα, η Microsoft προσφέρει ένα πρωτοποριακό Interface που ονομάζεται «Metro», το οποίο αργότερα και με την έλευση του Windows 8 OS μετονομάστηκε σε Modern UI. Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν γνώρισε την επιτυχία που περίμεναν όλοι ενώ η συνεργασία Microsoft – Nokia δεν απέδωσε εν τέλει καρπούς. Η Microsoft λανσάρει το Windows Phone 8 το οποίο βασίζεται πλέον στον πυρήνα Windows NT βοηθώντας έτσι στην εύκολη «μεταφορά» των εφαρμογών από το λειτουργικό για υπολογιστές στο λειτουργικό των Smartphones, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως «port».

Με την έλευση του Windows Phone 8, η Microsoft ανακοινώνει πως οι συσκευές που έχουν Windows Phone 7 και την αναβάθμισή τους, Windows Phone 7.5 δεν πρόκειται να λάβουν Update για το Windows Phone 8 λόγω του διαφορετικού πυρήνα. Έτσι λοιπόν, «για τα μάτια του κόσμου» η Microsoft λανσάρει το Windows Phone 7.8 για τις συσκευές με Windows Phone 7 και Windows Phone 7.5.

  • w-p

Τα Μεγάλα "Πλήν" του Android

Επιστρέφοντας στο Android, ένα πολύ μεγάλο αρνητικό είναι το Fragmentation, το οποίο πολύ αναφέρουν, λίγοι όμως γνωρίζουν τι είναι. Επειδή το άρθρο δεν απευθύνεται σε Developers και Power Users αλλά στον απλό καθημερινό χρήστη, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε με τον πιο απλό τρόπο την κατάσταση. Κάθε νέα έκδοση του Android έρχεται με ένα νέο API Level. Όταν δημιουργούμε μια εφαρμογή, στηριζόμαστε σε ένα συγκεκριμένο API. Αν δημιουργήσετε μια εφαρμογή σε API της έκδοσης 4.0 του Android, αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης δε θα μπορεί να εκτελέσει την εφαρμογή σε προγενέστερη έκδοση. Ένα άλλο θέμα που παρουσιάζεται, είναι με την ανάλυση της οθόνης, κάθε νέο API Level προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας εφαρμογών σε ακόμα υψηλότερες αναλύσεις. Αν η εφαρμογή είναι σε API της έκδοσης 2.1, τότε σε μια συσκευή με έκδοση 4.2.2 ενδεχομένως να μην παρουσιάζει και την καλύτερη εμφάνιση.

Το Android «πονάει» ακόμα περισσότερο στο θέμα του Update των συσκευών. Κάθε κατασκευαστής έχει το δικό του UI, τον δικό του Launcher πάνω στο Android. Το λειτουργικό σύστημα είναι τόσο παραμετρικό που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να το παραμετροποιούν όπως θέλουν. Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις αναβαθμίσεις των συσκευών, ή ακόμα και την ακύρωση αναβαθμίσεων όπως του HTC Desire HD για το οποίο η εταιρεία είχε προγραμματίσει την αναβάθμισή του σε Android Ice Cream Sandwich αλλά για λόγους που ποτέ δεν έπεισαν κανέναν, όπως η εμπειρία χρήσης του HTC Sense και της ανακατανομής του εσωτερικού χώρου της συσκευής, η αναβάθμιση δεν έγινε ποτέ. Για τους λάτρεις του «up to date», η λύση είναι η αγορά μιας συσκευής Google Nexus, οι οποίες έχουν Pure Android και δέχονται τις αναβαθμίσεις απευθείας απο τους Servers της Google.

  • negatives-android

Τα Μεγάλα "Πλην" του iOS

Το πρώτο και μεγάλο αρνητικό μέχρι σήμερα είναι το φαινόμενο του Jailbreak. Η διαδικασία του Jailbreak ονομάζεται το ξεκλείδωμα του συστήματος αρχείων της συσκευής ώστε να μπορεί ο χρήστης να παραμετροποιεί τη συσκευή του όπως επιθυμεί ή να εγκαθιστά εφαρμογές μέσω καταστημάτων πέραν του Apple App Store. Γιατί να κάνει ο χρήστης Jailbreak; Απλά, γρήγορα και περιληπτικά, χρήση του Bluetooth για αποστολή αρχείων, εγκατάσταση του Cydia Store, να μπορεί να πειράξει διάφορα πράγματα στο σύστημα όπως το να προσθέσει εφαρμογές τύπου SBSettings για να έχει γρηγορότερη πρόσβαση σε λειτουργίες της συσκευής, ή το Winterboard που σου επιτρέπει να επέμβεις στο Desktop της συσκευής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το Jailbreak της συσκευής, η εγγύηση της συσκευής χάνεται δια παντός.

Ένα άλλο μεγάλο αρνητικό που είχε το iOS μέχρι πρόσφατα ήταν ο συγχρονισμός της συσκευής μέσω iTunes και μόνο. Ενώ το Android σου επέτρεπε να κάνεις συγχρονισμό των επαφών και των εφαρμογών μέσω ενός Gmail λογαριασμού μέσω WiFi και μέσω Mobile Internet, η Apple σου έδινε τη δυνατότητ να κάνεις συγχρονισμό μόνο μέσω iTunes και μόνο μέσω ενός Η/Υ.

Το μεγαλύτερο αρνητικό για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είναι το πόσο προηγμένο είναι το Android σε θέματα λειτουργιών και σε διαδικασίες που το iOS προσφέρει μόνο μέσω Jailbreak, ακόμα κι αν αυτό είναι το Third Party Store.

  • iphone-negatives

Root εναντίoν Jailbreak

Πολλοί μπερδεύουν τις δύο διαδικασίες και τις θεωρούν ίδιες, όμως δεν έχουν άπειρες διαφορές, κυρίως ως προς τη φιλοσοφία.

Ξεκινώντας από το Jailbreak που εφαρμόζεται στο iOS, η συγκεκριμένη διαδικασία προσφέρει την αφαίρεση ορισμένων περιορισμών από το λειτουργικό σύστημα, όπως την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store, μέσω Third Party Stores, τη χρήση Themes, τη χρήση Extensions. Όλα τα παραπάνω δεν υποστηρίζονται φυσικά από την Apple.

Από την άλλη πλευρά, το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα Open Source το οποίο σου επιτρέπει από την αρχή να εγκαταστήσεις εφαρμογές εκτός του Play Store, σου επιτρέπει να εγκαταστήσεις Themes μέσω Launchers, καθώς και να διαγράψεις εφαρμογές που δεν επιθυμείς, πράγμα που το iOS δε σου επιτρέπει χωρίς να γίνει η διαδικασία Jailbreak. Το Root επιτρέπει στο χρήστη να διαγράψει εφαρμογές που εγκαθιστούν οι εκάστοτε πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές ώστε να γίνει πιο «ελαφρύ», ή πολύ απλά επειδή είναι άχρηστα. Το Root επομένως προσφέρει στο χρήστη τον πλήρη έλεγχο του λειτουργικού συστήματος, του επιτρέπει να το απεγκαταστήσει και να εγκαταστήσει μια άλλη έκδοση Android, μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και Overclocking.

Η πιο μεγάλη διαφορά λοιπόν είναι ότι ακόμα κι αν κάνεις Jailbreak τη συσκευή, έχεις περιορισμούς. Το Root σου επιτρέπει να πάρεις τη συσκευή «στα χέρια σου» και να κάνεις όποια αλλαγή θες. Και το κυριότερο; Το Jailbreak σου αφαιρεί την εγγύηση. Το Root όμως όχι.

  • jailbreak-vs-root

Επίλογος

Ελπίζω το συγκεκριμένο άρθρο να σας βοήθησε στο να κατανοήσετε τί ακριβώς συμβαίνει στον «κόσμο» των Smartphones και κυρίως να σας έδωσε απλές πληροφορίες για ενδεχομένως άγνωστες λέξεις αλλά άπειρες φορές ειπωμένες όπως «Fragmentation», «Jailbreak», «Rooting» κλπ. Θα χαρώ να βοηθήσω σε οποιαδήποτε απορία σας.

aByte