Google και Samsung συμφωνούν για τις πατέντες λογισμικού

Google Samsung Patent Deal

Η Samsung μέσω του επίσημου blog της ανακοίνωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με την Google, όσον αφορά τις πατέντες λογισμικού των δύο εταιρειών.

Συγκεκριμένα, και η Google και η Samsung θα έχουν πρόσβαση στις πατέντες λογισμικού της άλλης, αλλά και σε αυτές που θα υποβάλλουν τα επόμενα δέκα χρόνια!

Είναι δυσάρεστο που εκμεταλλευόμενες ένα τρύπιο patent system, ακόμα και μεγάλες εταιρείες, χρησιμοποιούν τις μηνύσεις ως μέθοδο εξάλειψης του ανταγωνισμού.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα "χειρότερη" αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα τεράστια δικαστικά έξοδα που πληρώνουν οι εταιρείες θα μπορούσαν να τα επενδύσουν σε έρευνα και ανάπτυξη και να προσφέρουν στον κόσμο ουσιαστικές καινοτομίες.

Θα μείνω λίγο στα λόγια του εκπροσώπου της Samsung, μετά την συμφωνία με την Google:

Samsung and Google are showing the rest of the industry that there is more to gain from cooperation than engaging in unnecessary patent disputes.

Η Samsung και η Google δείχνουν στις υπόλοιπες εταιρείες ότι έχουμε περισσότερα να κερδίσουμε από την συνεργασία, παρά από την εμπλοκή σε αχρείαστες διαμάχες πατεντών.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η Google προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του τρύπιου patent system. Το 2013 η Google εκκίνησε το Open Patent Non-Assertion Pledge, σύμφωνα με το οποίο εταιρείες θα είχαν πρόσβαση και θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποιες πατέντες της εταιρείας, με την δέσμευση φυσικά να μην την μηνύσουν για δικές τους πατέντες λογισμικού.

Σημαντικό επίσης είναι να θυμίσουμε τις περιπτώσεις για τις (ανούσιες όπως αποδεικνύεται) πατέντες του Slide to Unlock ή του Siri, για τις οποίες η Apple έχει μηνύσει πλήθος εταιρειών.

Ένα μπράβο λοιπόν σε Google και Samsung, και ελπίζουμε η υπόλοιπη βιομηχανία να παραδειγματιστεί.

  • patent-troll-apple

Πηγή

aByte