Η Apple έχασε τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Steve Jobs στο Android

Apple Samsung lawsuit

Η Apple -διά στόματος Steve Jobs- θα "κατέστρεφε το Android" στα δικαστήρια, στο οποίο κύρυξε "θερμοπυρηνικό πόλεμο" με δεκάδες μηνύσεις πατεντών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Βρισκόμαστε 53 μήνες αργότερα από την "κύρηξη" του πολέμου αυτού και η Apple αναγκάζεται να συμφωνήσει και με την Samsung να λήξουν (σχεδόν) όλες τις δικαστικές διαμάχες τους.

Μπράβο λοιπόν και στις δύο εταιρείες, που "σταματάνε τον πόλεμο στα περισσότερα μέτωπα" δηλαδή όλες τις τρέχουσες μηνύσεις πατεντών τους που είναι υπό εξέλιξη σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Ιαπωνία. Οι μόνες μηνύσεις πατεντών μεταξύ των δύο εταιρειών που θα συνεχιστούν είναι στις Η.Π.Α., αλλά περισσότερα για αυτό το θέμα θα δούμε σε λίγο.

Η ανακωχή αυτή έρχεται λίγο καιρό αφού η Apple συμφώνησε και με την Google για παύση πυρών.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι -όπως αποδείχθηκε- ο συγκεκριμένος "πόλεμος" δεν έπρεπε να είχε κυρηχθεί ποτέ. Η Apple απέτυχε παντελώς να "καταστρέψει το Android", (το οποίο πλέον αγγίζει το 85% του μεριδίου αγοράς) απέτειχε να αποδείξει ότι "το Android είναι κλεμμένο προϊόν" πόσο μάλλον που η ίδια βρέθηκε να παραβιάζει πατέντες άλλων εταιρειών.

Δεν πήρε την άσπρη-μαύρη απόφαση που επιζητούσε από τα δικαστήρια, ενώ ταυτόχρονα αναγκάστηκε να "ζητιανεύει" βέτο από την κυβέρνηση Ομπάμα, για να μην απαγορευθεί η πώληση ορισμένων iPhone και iPad τα οποία βρέθηκαν να παραβιάζουν πατέντες της Samsung. Φυσικά και έχει ενδιαφέρον ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α. είχε από το 1987 να ασκήσει αντίστοιχο βέτο σε απόφαση της επιτροπής εμπορίου, αλλά -φυσικά- το έκανε για να προστατέψει την "μαμά-Apple".

Παρ' όλα αυτά, ακόμα και στο πρόσφορο για την Apple έδαφος των Η.Π.Α. η μηλοεταιρεία δέχεται συνεχώς χτυπήματα, με την δεύτερη δίκη Apple-Samsung να καταλήγει σε φιάσκο. Και το "χτύπημα" αυτό έχει και συνέχεια, με διάφορα "σημεία" των πατεντών της που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Samsung, να βρίσκονται άκυρα από το γραφείο πατεντών.

Apple Samsung lawsuit

Το 2011, η Google στο επίσημο blog της είχε γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο το οποίο άρχιζε περιγράφοντας την νέα "σχέση Apple και Microsoft" λέγοντας μάλιστα ότι οι δύο -μέχρι πρόσφατα εχθροί- άρχισαν να "κοιμούνται μαζί" με σκοπό να καταστρέψουν το Android.

Θα κρατήσω δύο φράσεις από το συγκεκριμένο άρθρο τις οποίες θέλω να κρατήσουμε, καθότι αποδείχθηκαν αληθείς.

But Android’s success has yielded something else: a hostile, organized campaign against Android by Microsoft, Oracle, Apple and other companies, waged through bogus patents.

...

Patents were meant to encourage innovation, but lately they are being used as a weapon to stop it.

 

Αλλά η επιτυχία του Android ξεκίνησε κάτι άλλο: μια εχθρική, οργανωμένη εκστρατεία εναντίον του Android από τις Microsoft, Oracle, Apple και άλλες εταιρείες, που διεξάγεται μέσω ψεύτικων πατεντών.

...

Οι πατέντες θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τις καινοτομίες, αλλά τελευταία χρησιμοποιούνται ως όπλο για να τις σταματήσουν.

Και μία ακόμα φράση της Google από το 2011 που ήταν και αυτή "προφητική":

Bad software patent litigation is a wasteful war that no one will win.

Οι μηνύσεις ανούσιων πατεντών είναι ένας σπάταλος πόλεμος που κανένας δεν θα κερδίσει.

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2014 και ο σπάταλος και ανούσιος αυτός πόλεμος -όντως- δεν βοήθησε κανέναν. Apple (και Microsoft) προσπάθησαν να αποτρέψουν την εξάπλωση του Android με μηνύσεις, αλλά απέτυχαν παντελώς. Ναι, η Apple έχασε τον θερμοπυρηνικό πόλεμο κατά του Android δεδομένου ότι δεν πέτυχε τίποτα απ' ότι ήθελε.

Λαμβάνοντας υπ' όψην την "ανακωχή" Google-Apple, αλλά και Samsung-Apple, μπορούμε να πούμε ότι η μηλο-εταιρεία που θα "ξόδευε όλα της τα αποθεματικά για να καταστρέψει το Android" (δια στόματος Steve Jobs) μάλλον έκανε μία ακόμα κωλοτούμπα.

Το δυσάρεστο είναι αφενός ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις μηνύσεις ως μέθοδο εξάλλειψης του ανταγωνισμού, αφετέρου ότι απασχολεί και δικούς της πόρους, αλλά και των ανταγωνιστών της σε ανούσιες μηνύσεις και δίκες, ενώ όλοι θα έπρεπε να τους διαθέτουν σε έρευνα και ανάπτυξη.

Κλείνοντας, όσο και γενικά να αποφεύγω την επίκληση στην αυθεντία, θα κάνω μία εξαίρεση για την περίπτωση του Florian Mueller. Η ιδιαιτερότητα του νομικού συστήματος θεωρώ ότι το απαιτεί, οπότε επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τα σχετικά links στο τέλος του άρθρου, στα οποία αναλύει με φανταστικό τρόπο πολλά από τα σημεία που ανέφερα παραπάνω.

Apple Samsung lawsuit

Σχετικό Link 1 Σχετικό Link 2 Σχετικό Link 3

aByte