Ο πυρηνικός πόλεμος του Steve Jobs, με τόξα και βέλη

Apple vs Samsung Trial 2 Comments

Με την δεύτερη δίκη μεταξύ Samsung και Apple σχετικά με παραβίαση "πνευματικής ιδιοκτησίας" να έφτασε στο τέλος της, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς εκπρόσωποι των εταιρειών σχολίασαν το αποτέλεσμα.

Επίσης θα σχολιάσουμε την γνωστή φράση του Steve Jobs, περί κύρηξης θερμοπυρηνικού πολέμου στο Android.

Για την ακρίβεια έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αλλά και τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Δηλώσεις της Samsung

Η δήλωση εκπροσώπου της Samsung ήταν η εξής:

We agree with the jury's decision to reject Apple's grossly exaggerated damages claim. Although we are disappointed by the finding of infringement, we are vindicated that for the second time in the U.S., Apple has been found to infringe Samsung's patents. It is our long history of innovation and commitment to consumer choice that has driven us to become the leader in the mobile industry today.

Συμφωνούμε με την απόφαση των ενόρκων να απορρίψουν τις υπερβολικές απαιτήσεις ζημιών. Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την εύρεση παραβίασης (από μέρους μας), δικαιωθήκαμε για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ στο ότι η Apple παραβίαζε τις πατέντες της Samsung. Έχουμε μεγάλη ιστορία καινοτομιών και αφοσίωση στην δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή, το οποίο μας έκανε να είμαστε πρώτοι στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας σήμερα.

Επίσης ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Κορεάτικης εταιρείας, μιλώντας σε media, ανέφερε τα παρακάτω:

Of course we're pleased that the jury awarded Apple 6% of what they were asking for. But even that can't stand, because Apple kept out all the real world evidence and didn't produce anything to substitute for it, so you have a verdict that's unsupported by evidence - and that's just one of its problems. In post-trial motions and on appeal, we will ask the judge and the federal circuit to cut the 6% verdict to 0, which is where it should end.

Φυσικά και είμαστε ευχαριστημένοι που οι ένορκοι απέδωσαν στην Apple το 6% απ' ότι ζήταγαν. Αλλά ακόμα κι αυτό δεν πρέπει να περάσει, καθότι η Apple απέκρυψε όλα τα πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία, και δεν παρουσίασε τίποτα για να τα αντικαταστήσει, οπότε έχουμε μία ετυμηγορία που δεν στηρίζεται από στοιχεία - και το οποίο αποτελεί μόνο ένα από τα προβλήματα. Στις νομικές μας κινήσεις μετά την δίκη, καθώς και στην έφεση, θα ζητήσουμε από τον δικαστή και τον ομοσπονδιακό κύκλο να μειώσει το αποτέλεσμα από 6% σε 0, το οποίο είναι εκεί που πρέπει να καταλήξει.

Κάποια ακόμα points που ανέφερε μεταξύ άλλων, και είναι σημαντικό να παραθέσω:

It's become Apple's Vietnam. This whole "holy war" has been an embarrassment to Apple. They've accomplished nothing

Up to this point, I think Apple really hadn't given up hope [it] could cripple Android somehow. This has got to be the last straw. They've got to realize they're not going to slow Android down by suing people.

Years into Apple's holy war on Android, they haven't collected a nickel

It's kind of hard to talk settlement with a jihadist.

Έχει γίνει το Βιετνάμ της Apple. Όλος αυτός ο "ιερός πόλεμος" έχει ρεζιλέψει την Apple. Δεν έχουν πετύχει τίποτα.

Μέχρι σήμερα, νομίζω ότι η Apple ήλπιζε ότι θα κατάφερνε να καταστρέψει κάπως το Android. Αυτό αποτελεί το τελευταίο τους πλήγμα. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να επιβραδύνουν το Android με μηνύσεις.

Τόσο χρόνια κάνει "ιερό πόλεμο" η Apple, και δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ!

Είναι λίγο δύσκολο (για εμάς, την Samsung) να συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε με τρομοκράτες που κάνουν "ιερό πόλεμο" (την Apple).

Φυσικά οφείλω να σχολιάσω τα παραπάνω, και να θυμίσω κάποιες λεπτομέρειες του παρελθόντος. Ο ίδιος ο Steve Jobs είχε πει ότι κηρύσσει "ιερό πόλεμο" στην Google, και ότι θέλει να καταστρέψει το Android.

Η φράση σχετικά με "το Βιετνάμ της Apple" μπορεί να θεωρηθεί και κολακευτική, με την έννοια ότι οι ΗΠΑ είχαν τελικά κάποια επιρροή στο Βιετνάμ, ενώ η Apple δεν κατάφερε το παραμικρό πλήγμα στο Android.

Η τελευταία φράση περί .. τρομοκρατίας είναι λίγο τραβηγμένη, ακόμα και για το δικό μου γούστο. Ναι μεν οι ανοησίες περί ιερού πολέμου (!) άρχισαν από την ίδια την Apple, αλλά η παρoμοίωση εμπορικών/νομικών/επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων με ιερό πόλεμο "τζιχάντ", με βρίσκει αντίθετο.

Apple vs Samsung Trial 2 Comments

 

Δηλώσεις της Apple

Η Apple λίγο βιάστηκε να δηλώσει την θέση της πάνω στην απόφαση του δικαστηρίου, και το έκανε 3 μέρες νωρίτερα από την οριστικοποίησή της (!), η οποία έγινε την Δευτέρα, έπειτα από διόρθωση λαθών που είχαν γίνει σε κάποιους υπολογισμούς.

"We are grateful to the jury and the court for their service"

"Today's ruling reinforces what courts around the world have already found: that Samsung willfully stole our ideas and copied our products. We are fighting to defend the hard work that goes into beloved products like the iPhone, which our employees devote their lives to designing and delivering for our customers."

Ευχαριστούμε τους ενόρκους και το δικαστήριο για τις υπηρεσίες τους.

Η σημερινή ετυμηγορία ενισχύει αυτό που δικαστήρια σ' όλο τον κόσμο έχουν ήδη βρει: ότι η Samsung εσκεμμένα έκλεψε τις ιδέες μας και αντέγραψε τα προϊόντα μας. Παλεύουμε να υπερασπίσουμε την σκληρή δουλειά που χρειάζεται για τα πολυαγαπημένα προϊόντα μας όπως το iPhone, για τα οποία οι εργαζόμενοί μας αφιερώνουν τις ζωές τους στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, για τους πελάτες μας.

Αν λοιπόν ο εκπρόσωπος της Samsung είπε μία "υπερβολή" στο κομμάτι της "τζιχάντ", η Apple είπε αρκετές παραπάνω "υπερβολές":

Από τις 5 πατέντες για τις οποίες είχε μηνύσει η Apple, μόνο οι 4 εκδικάστηκαν στην δίκη αυτή, και μόνο οι 2 βρέθηκαν να παραβιάζονται, και η μία από τις δύο όχι από όλες τις συσκευές της Samsung. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος τύπου "ξέχασε" ότι και η Apple βρέθηκε να παραβιάζει μία πατέντα για την οποία είχε αντι-μηνυθεί, ή ότι το τελικό ποσό "αποζημίωσης" ήταν το ~5,5% από αυτά που ζήταγαν.

Επίσης μάλλον "ξέχασε" ότι 10 Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν το Slide του Unlock (το οποίο στην τωρινή δίκη η Samsung στις ΗΠΑ κρίθηκε ότι το παραβίαζε) "μη άξιο πατέντας", οπότε η φράση ότι άλλα δικαστήρια παγκοσμίως συμφωνούν με την συγκεκριμένη απόφαση, είναι μάλλον ατυχής.

Το τελευταίο κομμάτι της δήλωσης είναι κλασσικές αερολογίες, και δεν τις θεωρώ άξιες σχολιασμού.

Πολλές φορές οι δηλώσεις των εκπροσώπων τύπου θεωρώ ότι διαστρεβλώνουν κάπως την πραγματικότητα, και προσπαθούν να σου παρουσιάσουν κάτι άσπρο, ή μαύρο, ενώ στην πραγματικότητα είναι γκρί. Αυτό συνήθως το καταφέρνουν αποκρύπτωντας μέρος της αλήθειας, και αναφέροντας επιλεκτικά κομμάτια της.

Apple vs Samsung Trial 2 Comments

 

Ο πυρηνικός πόλεμος του Steve Jobs με τόξα και βέλη

Δεν είμαι μυστικό ότι η Apple προσπάθησε να καταστρέψει το Android, με τις μηνύσεις πατεντών της. Γνωστή δήλωση του Steve Jobs είναι η εξής:

I'm going to destroy Android, because it's a stolen product. I'm willing to go thermonuclear war on this.

Θα καταστρέψω το Android γιατί είναι κλεμμένο προϊόν. Είμαι διατεθειμένος να κυρήξω θερμοπυρηνικό πόλεμο γι' αυτό.

Παρ' όλα αυτά το "πρόβλημα" είναι ότι για να κηρύξεις πυρηνικό πόλεμο, πρέπει να έχεις και πυρηνικά όπλα: Η Apple αποδείχθηκε ότι δεν έχει. (Προφανώς ως "όπλα" εννοώ σημαντικές πατέντες που να αξίζουν, τις οποίες πραγματικά να παραβιάζει το Android)

Η Apple προσπάθησε να κηρύξει πυρηνικό πόλεμο στους κατασκευαστές του Android με τόξα και βέλη, και προφανώς απέτυχε, ακόμα και παίζοντας εντός έδρας (στις Η.Π.Α.). Βρισκόμαστε 50 μήνες αργότερα από την κήρυξη του πυρηνικού πολέμου, και οι κατασκευαστές του Android (με πρώτη την Samsung) δεν έχουν δεχτεί το παραμικρό ουσιαστικό πλήγμα, πόσο μάλλον να .. καταστραφούν!

Συνεχώς αποδεικνύεται ότι 1) οι πατέντες τις Apple (τουλάχιστον όλες όσες έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα σε δικαστήρια παγκοσμίως) δεν αξίζουν όσα διεκδικεί, 2) δεν αφορούν κάποια τεχνολογική καινοτομία ή κάτι ουσιαστικό, και πολλές εκ των οποίων είναι υπό αμφισβήτηση/ακύρωση, 3) δεν χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν "καινοτομίες της Apple" αλλά αντίθετα χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά ως μέθοδος (προσπάθειας) εξάλειψης του ανταγωνισμού.

Όχι μία, όχι δύο, αλλά 7 (!) φορές η Apple απέτυχε να αποσπάσει "νίκη" έναντι στην Samsung σε Γερμανικό δικαστήριο για παραβίαση "πνευματικής ιδιοκτησίας. (Η Samsung στις 7 αντι-μηνύσεις της δεν κατάφερε κάτι ούτε από μέρους της, σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει).

Apple vs Samsung Steve Jobs

 

Αντί επιλόγου

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ την επίκληση στην αυθεντία, ως μέθοδο επαλήθευσης των επιχειρημάτων μου. Παρ' όλα αυτά οι ιδιαιτερότητες του νομικού συστήματος και της νομοθεσίας περί "πνευματικής ιδιοκτησίας" το απαιτούν.

Ως καταλληλότερο άνθρωπο του οποίου τις θέσεις μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, θεωρώ τον Florian Mueller. (Ο συγκεκριμένος ήταν σύμβουλος για υποθέσεις πνευματικής ιδιοκτησίας για την Microsoft και την Oracle, και έχει παρακολουθήσει περισσότερες δίκες σχετικά με πατέντες όπως το Slide to Unlock από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο).

Από μεριάς μου ελπίζω ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα είναι η αφορμή για την Apple να σταματήσει να επιζητά δισεκατομμύρια σε δίκες για πατέντες που δεν τα αξίζουν, αλλά και που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει δεκτές εξ αρχής.

Να είναι δηλαδή η αφορμή για την μηλοεταιρεία να ασχοληθεί με έρευνα και ανάπτυξη, αντί να προσπαθεί να εξαλείψει τον ανταγωνισμό με ανούσιες πατέντες. Ευτυχώς για όλους, ο θερμοπυρηνικός πόλεμος της Apple απέτυχε παντελώς, γιατί αντί για ICBM είχε βέλη και τόξα.

Apple vs Samsung Trial 2 Verdict

Σχετικό Link 1 Σχετικό Link 2 Σχετικό Link 3

aByte