Τι είναι το HDR στην κάμερα του κινητού μου και πότε το χρησιμοποιώ

HDR Camera Android

Το HDR αποτελεί μία μέθοδος που σκοπός της είναι να προσθέσει μεγαλύτερο "δυναμικό εύρος" σε φωτογραφίες που βγάζουμε.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι είναι το δυναμικό εύρος, αλλά και πότε το HDR βελτιώνει (και πότε χειροτερεύει) τις φωτογραφίες μας.

Δυναμικό εύρος είναι μία μέτρηση του φωτεινότερο σημείου μίας εικόνας προς το πιο σκοτεινό, και μετριέται σε "stops". Για παράδειγμα μία φωτογραφική μηχανή με 5 stops δυναμικού εύρους, μπορεί να καταγράψει σωστά φωτογραφίες όπου το φωτεινότερο σημείο είναι 32 (2^5) φορές πιο φωτεινό από το σκοτεινότερο.

Το HDR σε μία φωτογραφική μηχανή, λειτουργεί συνήθως βγάζοντας 3 (ή περισσότερες) φωτογραφίες με διαφορετική έκθεση η κάθε μία, και συνδυάζοντάς τις στο τέλος για μία "καλή" τελική φωτογραφία.

Και γιατί αυτό βοηθάει; Για να σας λύσω την απορία επιστράτευσα την DSLR μου και έβγαλα διάφορες φωτογραφίες για διάφορες τιμές έκθεσης.

Η φωτογραφία σε ουδέτερη τιμή έκθεσης:

HDR Camera Android

Παρατηρούμε ότι η DSLR μου προσπάθησε να εξισορροπήσει το πολύ φωτεινό σημείο της φωτογραφίας (παράθυρο), και το πολύ σκοτεινό (βιβλιοθήκη). Παρ όλα αυτά απέτυχε να βγάλει μία "σωστή" φωτογραφία γιατί δεν είχε επαρκές δυναμικό εύρος ώστε να καταγράψει ταυτόχρονα και το πολύ φωτεινό τμήμα, και το πολύ σκοτεινό.

 

Η φωτογραφία για EV +1, +2 και +3 αντίστοιχα:

HDR Camera AndroidHDR Camera AndroidHDR Camera Android

Παρατηρούμε ότι αυξάνοντας το EV, καταφέρνουμε να καταγράψουμε σωστά χρώματα, αλλά και περισσότερη λεπτομέρεια στην (σκοτεινή) βιβλιοθήκη, "καίγοντας" όμως ταυτόχρονα τελείως το (φωτεινό) παράθυρο.

 

Η φωτογραφία για EV -1, -2 και -3 αντίστοιχα:

Αντίστοιχα μειώνοντας το EV, καταγράφουμε σωστά χρώματα και περισσότερη λεπτομέρεια στο παράθυρο, χωρίς όμως να καταφέρνουμε να καταγράψουμε την βιβλιοθήκη.

HDR Camera AndroidHDR Camera AndroidHDR Camera Android

 

Το ιδανικό λοιπόν είναι να συνδυάσουμε τις φωτογραφίες με υπο-έκθεση και υπερ-έκθεση, κρατώντας το "καλό" τμήμα κάθε φωτογραφίας, για να πάρουμε μία σωστή τελική φωτογραφία, με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος (δηλαδή που θα έχει αποτυπώσει σωστά και το πολύ φωτεινό τμήμα, και το πολύ σκοτεινό). Αυτό ακριβώς κάνει το HDR.

 

Πότε να χρησιμοποιώ το HDR στην κάμερά μου

Το HDR, όπως διαπιστώσαμε, μας λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις, και μας βοηθάει να βγάλουμε καλύτερες φωτογραφίες σε πλήθος σεναρίων όπως:

  • Τοπία: Συνήθως περιέχουν τον αρκετά φωτεινό ουρανό, σε συνδυασμό με σκοτεινά σημεία και λεπτομέρειες στο έδαφος (π.χ. σκιές), κάνοντας "δύσκολο" για μία κάμερα να τα καταγράψει σωστά και τα δύο.

 

Πότε να μην χρησιμοποιώ το HDR στην κάμερά μου

  • Σε φωτογραφίες με κίνηση: Μιας και οι κάμερες με ενεργοποιημένο το HDR βγάζουν 3 (ή περισσότερες) φωτογραφίες για να φτιάξουν την "τελική" εικόνα, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μία κουνημένη λήψη.
  • Σε φωτογραφίες που έχουν ζωντανά χρώματα: Χρησιμοποιώντας το HDR σε φωτογραφίες που δεν έχουν ταυτόχρονα πολύ σκοτεινά και φωτεινά σημεία, το HDR θα ξεθωριάσει τα χρώματα.

 

HDR στο Android

Και οι εργοστασιακές εφαρμογές κάμερας στις Android συσκευές μας παρέχουν δυνατότητα HDR, αλλά φυσικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λοιπές (με ανάμεικτα αποτελέσματα) από το Google Play.

Ενδεικτικά οι παρακάτω δύο λήψεις, με την αριστερή να είναι τραβηγμένη από το Nexus 4 χωρίς HDR, και την δεξιά με HDR.

HDR Camera AndroidHDR Camera Android

Παρ' όλα αυτά επαναλαμβάνω (και τονίζω) ότι το να το έχουμε ενεργοποιημένο σε όλες τις λήψεις μας είναι -παντελώς- λάθος.

aByte