Νέα εφαρμογή κάμερας της Google στο Google Play

New Google Camera App

Μία νέα εφαρμογή κάμερας από την Google ανέβηκε στο Google Play, φέρνοντας κάποιες πολύ ωραίες προσθήκες, αλλά (ακόμα σημαντικότερα) δυνατότητες μελλοντικών εξελίξεων.

Πάμε όμως να δούμε τι δυνατότητες προσφέρει, αλλά και τι μας λείπει από αυτήν.

Αρχικά με το που ανοίγουμε την νέα εφαρμογή, γρήγορα θα παρατηρήσουμε αλλαγή στο UI, αλλά και ένα Lens Blur Mode.

Τι είναι αυτό; Αποτελεί την software-ική λύση της Google για αλλαγή του βάθους πεδίου και του σημείου εστίασης, αφού έχεις βγάλει την φωτογραφία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αντίστοιχες υλοποιήσεις σε συσκευές, πρόσφατα η HTC έβαλε δύο κάμερες στο νέο HTC One M8 ώστε να "φτιάξει" το παραπάνω effect. Η LG στο G Pro 2 κάνει κάτι αντίστοιχο με software, η Nokia με το Nokia Refocus το ίδιο, αλλά υπάρχουν και ανεξάρτητες υλοποιήσεις μέσω εφαρμογών σε Stores όπως το Lytro στο iOS.

Η Google χρησιμοποιεί μία ενδιαφέρουσα "τακτική" ώστε να υλοποιήσει επιτυχημένα το παραπάνω effect, βάζοντας τον χρήστη (αφού επιλέξει το lens blur mode) να σηκώσει ελάχιστα την κάμερα αφού επιλέξει την λήψη της φωτογραφίας.

Επίσης για να χρησιμοποιήσουμε το συγκεκριμένο effect στο Lens Blur Mode υπάρχουν κάποιοι "περιορισμοί" όπως το ότι πρέπει το βασικό θέμα της φωτογραφίας να "ξεχωρίζει", αλλά και ο φωτισμός να είναι επαρκής.

  • lens-blur-1
  • lens-blur-2
  • lens-blur-3

Ως side effect υπάρχει το γεγονός ότι η τελική ανάλυση της φωτογραφίας ήταν 2048x1536, οπότε "χάνουμε" λίγο από ανάλυση στο συγκεκριμένο mode. Παρ' όλα αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ αξιόλογα.

  • lens-blur-example-1
  • lens-blur-example-2
  • lens-blur-example-3
  • lens-blur-example-4

Πολύ ενδιαφέρον έχει ότι το viewfinder "επιτέλους" ανταποκρίνεται στο aspect ratio του αισθητήρα της κάμερας, οπότε αυτό που βλέπεις στην οθόνη είναι ακριβώς αυτό που θα βγει στην φωτογραφία. (Σε αυτό βοηθάει και η μεγάλη γραμμή με το πλήκτρο λήψης)

  • google-camera-app-ui-1
  • google-camera-app-ui-2
  • google-camera-app-ui-3

Επιπλέον έχει ενδιαφέρον και το γεγονός ότι αν αρχίσεις να τραβάς βίντεο σε portrait, η Google με .. διακριτικό τρόπο σου θυμίζει ότι ίσως θέλεις να το γυρίσεις σε landscape! Well played Google, well played.

Αν και το νέο UI μου αρέσει, κάποιες ρυθμίσεις που υπήρχαν στην παλιότερη εφαρμογή κάμερας "λείπουν" (όπως το white balance, ή τα Scene Modes/Colour Effects, ή και ο χρονοδιακόπτης), αλλά teardown αποκάλυψε ότι η Google θα τα προσθέσει και στην συγκεκριμένη εφαρμογή.

Να κρατήσουμε και κάτι ακόμα; Η νέα εφαρμογή κάμερας λειτουργεί παράλληλα με την "παλιά" στο CyanogenMod που τρέχω, αλλά πιθανολογώ ότι στην επίσημη έκδοση του Android 4.4 την αντικαθιστά.

Επίσης το γεγονός ότι ανέβηκε στο Google Play συνεπάγεται ένα ακόμα θετικό: Ότι από εδώ και πέρα και η εφαρμογή της κάμερας μπαίνει στον "χορό" των -ανεξάρτητων- αναβαθμίσεων των Google Apps, που σημαίνει πολλά και συνεχή Updates πολλές φορές τον χρόνο. Τέλος, καλώς ή κακώς την νέα εφαρμογή μπορούν να τρέξουν μόνο όσοι βρίσκονται στο Android 4.4 KitKat.

Download Google Camera

aByte