Δοκιμάστε το FirefoxOS με την ευκολία μίας Android εφαρμογής

Firefox OS Developer Preview

Δεν μπορώ να πω ότι με βολεύει (ή ότι μου αρέσει) το FirefoxOS, αλλά είναι σίγουρα θετικό να έχει ο καταναλωτής την δυνατότητα επιλογών από διάφορα mobile λειτουργικά στις συσκευές του (well, σε αυτές με ξεκλειδώσιμο bootloader).

Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε και οι ίδιοι το FirefoxOS, αλλά δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να φλασάρετε "χάνοντας" το Installation του Android, μπορείτε να το κάνετε μέσω μίας Android εφαρμογής.

Η εφαρμογή αυτή "αντικαθιστά" (αν το επιλέξουμε) τον Launcher μας, και εκτός από την εμφάνιση προσφέρει και όλες τις εφαρμογές του FFOS. (Αυτό είναι εφικτό μιας και τα apps του FFOS είναι γραμμένα με τεχνολογίες web.) Οπότε μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε και από το Marketplace όποιο app σας φαίνεται ενδιαφέρον.

Το .apk έχει μέγεθος ~88MB, αποτελεί developer preview (οπότε ενδεχομένως να υπάρχουν bugs) και η λειτουργία του απαιτεί να δεχτούμε πλήθος από Permissions. Ακόμα και να απορρίψουμε κάποιο (όπως γίνεται στο Android 6.0) ο Launcher θα δουλέψει και πάλι, απλά θα χάσουμε "μέρος" της χρηστικότητας -π.χ. δεν θα εμφανιστούν οι επαφές μας στην εφαρμογή επαφών κτλ-.

Firefox OS Developer PreviewFirefox OS Developer PreviewFirefox OS Developer Preview

Ένα επίσης βασικό point: Όσοι σιχαίνεστε (όσο και εγώ) το Overscrolling effect, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε από το Settings -> Developer -> Graphics.

Firefox OS Overscrolling

Όσον αφορά το UI/UX των εφαρμογών του FFOS, μην περιμένετε κάτι που να μπορεί έστω και στο ελάχιστο να ανταγωνιστεί το Material Design. Απλά πλέον φτάσαμε στο σημείο "good enough" για να το δουλέψουμε.

Firefox OS apps on AndroidFirefox OS apps on AndroidFirefox OS apps on AndroidFirefox OS apps on Android

Ορίστε λοιπόν, μπορείτε να πάρετε μία γεύση από το FFOS πανεύκολα, ακολουθώντας το πρώτο Download Link που δίνεται παρακάτω. Αν το αποτέλεσμα σας αρέσει, well, μπορείτε να το φλασάρετε στην Android συσκευή σας ως ROM από το 2ο link, αντικαθιστώντας το Android installation σας. Η εγκατάσταση είναι απλή και στην ουσία (αφού σετάρουμε τα εργαλεία adb και fastboot) τρέχουμε ένα .sh script, όπως ακριβώς όταν φλασάρουμε factory images στα Nexus.

Προσωπικά εγώ κάνω το αντίθετο πάντως.

Download Firefox OS 2.5 Developer Preview - Android app

Download FirefoxOS ROM

aByte