Πετώντας το FirefoxOS από το Geeksphone Keon

Geeksphone Keon Android

Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις σε όλες τις Mobile πλατφόρμες, και το FirefoxOS είναι μία από αυτές.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα το FirefoxOS είναι επιεικώς "προβληματικό", και είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε καθημερινή βάση, ακόμα και από καθόλου απαιτητικούς χρήστες.

Το παραπάνω το λέω έχοντας χρησιμοποιήσει εκτενέστατα τέσσερα κινητά με FFOS (Keon, Peak, ZTE Open, OT Fire), έχοντας τα 2 από αυτά "δικά μου".

Επίσης δοκίμασα όλες τις εκδόσεις του, FFOS: 1.0, 1.1, 1.2, 1.3, μέχρι και 1.4, φτάνοντας να το εγκαταλείψω σήμερα, έχοντας δοκιμάσει μέχρι και το τελευταίο σημερινό Nightly Build 18-1-2014.

  • firefox-os-1-4-p1
  • firefox-os-1-4-p2

Γιατί όμως να έχω μία "άχρηστη" συσκευή (αντικειμενικά προβληματική, που "κολλάει" ακόμα και όταν λαμβάνει κλήσεις), ενώ μπορώ να την αξιοποιήσω, και να της δώσω ζωή με άλλο τρόπο;

Το γεγονός ότι το FFOS μοιράζεται τον Linux-ο-πυρήνα του Android, μου δίνει την δυνατότητα να τρέξω Android στο Geeksphone Keon μου.

Reboot στον bootloader, από τον οποίο φλασάρουμε TWRP Recovery, και μία Android ROM.

Install Android on Geeksphone Keon

Επιτέλους έχουμε ένα κινητό που δύναται να χρησιμοποιηθεί. Ένα notification center στο οποίο η notification bar "κατεβαίνει" με την πρώτη προσπάθεια. Ένα χρήσιμο πρόγραμμα πλοήγησης μέσω GPS. Επιτέλους η οθόνη στο κινητό ενεργοποιείται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που λαμβάνεις κλήση, και όχι όποτε του καπνίσει.

  • android-1
  • android-2

Ήμουν όσο ελαστικός γινόταν με το FirefoxOS στο παρελθόν. Δυστυχώς όχι πια, καθότι 1)η πρόοδος όλο αυτό το διάστημα είναι μηδενική, 2)συσκευές με FFOS απευθύνονται πλέον σε χρήστες, (είδατε την διαφήμιση της Cosmote για το OT Fire?) και όχι μόνο σε devs όπως παλιότερα.

Ελπίζω σύντομα η Mozilla να καταφέρει να σταθεί στον χώρο, δίνοντάς μας κάτι αξιόλογο, και όχι κάτι που προσβάλλει το ίδιο της το όνομα.

aByte