Πράγματα που δεν μου αρέσουν στο Android (μέρος 1ο - Notification Bar)

Things I dont like about Android

Έχω ξαναπεί και στο παρελθόν ότι δεν θεωρώ το Android "τέλειο".

Γενικά δεν μπορεί να υπάρξει τέλειο λειτουργικό, καθότι αυτό αλλάζει βάσει των αναγκών του εκάστοτε χρήστη.

Σήμερα λοιπόν θα δούμε κάποια πράγματα που προσωπικά δεν μου αρέσουν στο Android.

Μία όμως μικρή παρένθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το Android δεν είναι κάτι στατικό, ούτε "το ίδιο" σε όλες τις συσκευές.

Αντίθετα, κάθε κατασκευαστής το παραμετροποιεί και το αλλάζει όπως κρίνει ο ίδιος. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μιλήσουμε για τα αρνητικά του AOSP Android, όπως το δίνει η Google στις Nexus συσκευές.

Πολλά από τα αρνητικά αυτά έχουν "αλλαχθεί" σε υλοποιήσεις διαφόρων κατασκευαστών, ή σε Custom ROMS.

Notification bar και Quick Toggles

Κατεβάζεις την Notification Bar με ένα δάχτυλο, και βλέπεις τις ειδοποιήσεις σου, ενώ αν κάνεις Scroll με δύο δάχτυλα, τότε "πηγαίνεις" στα Quick Toggles.

Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο "gesture" δεν βολεύει για χρήση με το ένα χέρι. Θεωρώ απείρως καλύτερη την υλοποίηση που έχουμε δει σε Custom ROMs που αναλόγως από ποια μεριά κάνεις Slide Down την μπάρα, εμφανίζονται τα notifications ή τα toggles.

Ένα ακόμα "λάθος" είναι στα Quick Toggles, όπου το long-press αλλάζει την κατάσταση, ενώ το απλό "πάτημα" σε πηγαίνει στις ρυθμίσεις.

Για εμένα θα έπρεπε να είναι "αντίθετα", με το tap να κλείνει/ανοίγει το WiFi, ενώ με το παρατεταμένο πάτημα πηγαίνει στις ρυθμίσεις του WiFi.

Ένας βαθμός και εδώ για τις Custom Roms, όπου το έχουν "αλλάξει".

Παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Quick Toggles είναι στο γεγονός ότι δεν είναι παραμετροποιήσιμα. Προσωπικά δεν θέλω ούτε το ποσοστό της μπαταρίας, ούτε το Airplane Mode, ούτε το "σήμα". Αφαιρώντας αυτά θα μπορούσα να έχω Toggle για "Mobile Data", ή για "φακό" (που μου έχει χρειαστεί πολλές φορές).

Περιττό να πω ότι σε Custom ROMs και αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει, βάζοντας τα γυαλιά στην Google.

  • notifications-1
  • notifications-2

Κάποια ακόμα συμπεράσματα

Και γυρνώντας εκ νέου στο αρχικό point: τέλειο λειτουργικό δεν υπάρχει. Ακριβώς επειδή ένα λειτουργικό δεν γίνεται να καλύψει τις "ανάγκες" όλων, είναι απαραίτητη η δυνατότητα παραμετροποίησης.

Άλλα Toggles βολεύουν εμένα, άλλα τους υπόλοιπους χρήστες. Μπορώντας να επιλέξω ποια από αυτά θέλω να έχω εύκολα προσβάσιμα "φτιάχνω" το λειτουργικό βάσει των αναγκών μου.

Προφανώς οι απόψεις σας (όπως πάντα) ευπρόσδεκτες στα σχόλια.

aByte