Root στο Android 6.0 Marshmallow χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση kernel

Root Android 6.0 SuperSu

Στην τελευταία έκδοση του SuperSu έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε Root την συσκευή μας που τρέχει Android 6.0 Marshmallow, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να εγκαταστήσουμε κάποιον patch-αρισμένο kernel.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά την διαδικασία για Root στο Android 6.0, αλλά και όλες τις αλλαγές στο νέο SuperSu -λέγε με Systemless Mode-.

Αρχικά να πούμε ότι ο λόγος που δεν απαιτείται πλέον να εγκαταστήσουμε κάποιον "άλλο" kernel για να κάνουμε Root, είναι ότι το νέο SuperSu αναλαμβάνει να pach-άρει τον ήδη υπάρχοντα στην συσκευή μας. Κάτι άλλο που αλλάζει είναι ότι το SuperSu (στις πρόσφατες εκδόσεις του Android) δεν "γράφει" πια στο /system/ partition, αλλά μόνο στο boot στο οποίο βρίσκεται ο Kernel.

Έτσι, αφήνοντας το /system/ απείραχτο, ο χρήστης θα έχει να φλασάρει μόνο τα boot και recovery partitions για να επαναφέρει την συσκευή του σε εργοαστασιακή κατάσταση, αν στο μέλλον το θελήσει. Επίσης να αναφέρω ότι το script εγκατάστασης στο SuperSu κρατάει ένα backup του εργοαστασιακού kernel στο /data/.

Το root στο Android -για τους χρήστες συσκευών με κλειδωμένους bootloaders- γίνεται συνεχώς και πιο "δύσκολο" σε κάθε νέα έκδοση του Android. Και είναι λογικό, μιας και ο σκοπός των δικλείδων ασφαλείας που εισάγονται στο λειτουργικό σε κάθε νέα έκδοση είναι να αποτρέψουν παρεμβάσεις στο λειτουργικό.

Αντίθετα οι χρήστες συσκευών με ξεκλείδωτους (ξεκλειδώσιμους*) bootloaders μπορούνε ανά πάσα στιγμή (αφού δώσουν το fastboot oem unlock και αποδεχθούν ότι ξέρουν τι κάνουν) να γράψουν σε οποιοδήποτε partition της συσκευής τους. Πώς κάνουμε root την συσκευή μας με Android 6.0 Marshmallo, αν έχουμε ξεκλειδώσιμο bootloader; Πλέον με το SuperSu 2.6.x, γίνεται όπως σε κάθε έκδοση, αναιρώντας την απαίτηση για φλασάρισμα άλλου kernel. Για όποιον θυμάται το Root στο Lollipop, η ιστορία βασικά επαναλαμβάνεται.

Σετάρουμε στον υπολογιστή μας τα απαραίτητα εργαλεία (adb και fastboot), τους adb drivers, ξεκλειδώνουμε τον bootloader, εγκαθιστούμε κάποια Custom Recovery (προσωπικά χρησιμοποίησα την TWRP), και μετά φλασάρουμε το SuperSu από την Recovery.

adb reboot bootloader

fastboot flash boot twrp-2.8.7.1-hammerhead.img

adb sideload SuperSU-v2.61-20151207213702.zip

Root Android 6.0

Φυσικά το Root παραμένει κάτι "για λίγους" -και στις νεότερες εκδόσεις του Android η "ανάγκη" για Root για τον μέσο χρήστη είναι σχεδόν μηδενική-. Κάποιοι Power Users φυσικά πάντα θα θέλουν απόλυτο έλεγχο στις συσκευές τους. Και το ότι μπορούν να το έχουν, είναι θετικότατο.

SuperSu 2.6.1 Beta

Root Android 6.0 SuperSuRoot Android 6.0 SuperSu

aByte