Η λεπτή γραμμή μεταξύ ιδιωτικότητας και χρηστικότητας

Android Privacy vs Usability

Όλοι θέλουμε την χρηστικότητα που μας προσφέρουν αυτοματοποιήσεις στις Android συσκευές μας, όπως π.χ. ο αυτόματος συγχρονισμός των επαφών μας με το google account μας, ή το αυτόματο upload των φωτογραφιών που βγάζουμε στο Dropbox (που προσφέρει η σχετική εφαρμογή).

Παρ' όλα αυτά η γραμμή της ιδιωτικότητας και της χρηστικότητας είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη.

Και εξηγούμαι:

Αλλάζοντας (λίγο) θέμα, υπάρχει μία γνωστή φράση στον χώρο της τεχνολογίας:

"If You're Not Paying for It, you're the Product".

Αν δεν πληρώνεις για κάτι, είσαι εσύ το προϊόν.

Και αλλάζω και πάλι λίγο θέμα, εγκαθιστώντας την εφαρμογή Twitter στην συσκευή μας, κατά το login στο account μας, υπάρχει (επιλεγμένη by default) η επιλογή να ανεβάσουμε τις επαφές μας στο Twitter, ώστε να βρούμε φίλους μας που έχουν λογαριασμό στην υπηρεσία, και να τους κάνουμε "Follow" αυτόματα.

Twitter App Privacy

Εγώ ξε-τσέκαρα την συγκεκριμένη επιλογή, παρ' όλα αυτά η συνέχεια ομολογώ με παραξένεψε. Η εφαρμογή έστειλε/ανέβασε και πάλι τις επαφές μου στο Twitter, και μου πρότεινε να τις κάνω Follow.

WHAT!?

Twitter App Privacy

Και φυσικά το "πρόβλημα" δεν είναι μόνο ότι η χ-ψ υπηρεσία αποκτάει τις επαφές μας, αλλά και άλλες παράμετροι της ζωής μας (η τοποθεσία μας, οι φωτογραφίες μας) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "ανεβαίνουν" σε διάφορα services (Dropbox, G+, Facebook, Twitter).

Κατά την εγκατάσταση πολλών εφαρμογών οι "προεπιλεγμένες" ρυθμίσεις ίσως δεν είναι οι καλύτερες δυνατές όσον αφορά την ιδιωτικότητά μας.

G+ App PrivacyG+ App Privacy

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι π.χ. ο αυτόματος συγχρονισμός των φωτογραφιών βολεύει πολλούς χρήστες, θες όμως ΣΙΓΟΥΡΑ να τον ενεργοποιήσεις, και ό,τι φωτογραφία βγάζεις να ανεβαίνει σε έναν εξωτερικό server στον οποίο δεν έχεις (ουσιαστικά) κανέναν έλεγχο?

Dropbox App Privacy

Αντίστοιχα, σίγουρα πολλούς βολεύει να βρούνε γρήγορα ποιες επαφές τους είναι στο Facebook, κατά πόσον όμως θες να δώσεις στο Facebook την λίστα αυτή?

Facebook App Privacy

Εύκολη απάντηση για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει, και όπως είπα εξ' αρχής από τον τίτλο η γραμμή μεταξύ χρηστικότητας και ιδιωτικότητας είναι αρκετά λεπτή, και ο καθένας την τοποθετεί αναλόγως.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Privacy Guard της CM (ή αντίστοιχες υλοποιήσεις σε Xposed Framework, π.χ. Xprivacy) σε εφαρμογές και υπηρεσίες που δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να γνωρίζουν για εμένα τίποτα παραπάνω από τα "απολύτως απαραίτητα" για την χρήση τους.

CM Privacy GuardCM Privacy

aByte