Ο Firefox αναβαθμίστηκε, με υποστήριξη για Flash στο Android 4.4

Firefox 27

Στο Android έχουμε ένα ακόμα "θετικό", ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς διαφορετικούς browsers με διαφορετικά engines.

Ο Firefox αποτελεί μία αξιόλογη εναλλακτική του Chrome, ο οποίος στην τελευταία του έκδοση "έφτιαξε" και την υποστήριξη Flash σε συσκευές που τρέχουν Android 4.4 KitKat.

Φυσικά θα χρειαστεί να κάνετε sideload το .apk από το αρχείο της Adobe κατεβάζοντας το Flash Player 11.1 for Android 4.0 (11.1.115.81).

Μετά ενεργοποιώντας τα Plugins, και κάνοντας ένα Restart τον Firefox έχουμε πλήρες λειτουργικό Flash στις Android 4.4 συσκευές μας.

  • adobe-flash-1
  • adobe-flash-2

Ένα λίγο διαφορετικό point που θέλω να αναφέρω:

Ο Chrome στο Android σε low end συσκευές είναι πιο αργός, και όχι τόσο Smooth όσο θα θέλαμε. Η Google φυσικά δεν θα έμενε με σταυρωμένα τα χέρια! Αντίθετα, εισάγει το "Blink Project" το οποίο θα δούμε μέσα στο 2014.

Γυρίζοντας όμως στην είδηση για τον Firefox, είναι φανταστικό που όλες οι Android συσκευές μπορούν να παίξουν Flash Content, και θα μπορούν και στο μέλλον.

Γνωρίζω πλήθος από streaming services που ακόμα το χρησιμοποιούν, και είναι ευχάριστο που όλοι οι κάτοχοι Android μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα services αυτά.

Επίσης, όσο και να έχουν βιαστεί κάποιοι να ανακηρύξουν το Flash νεκρό, πάνω από 15% των ιστοσελίδων το χρησιμοποιούν σήμερα.

  • flash

Γυρνώντας το ρολόι πίσω το 2011 (!), ~30% των ιστοσελίδων χρησιμοποιούσαν flash, το οποίο κάνει φανερό ότι ο ρυθμός με τον οποίο σταματάει να χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία είναι πολύ μικρός.

Να θυμίσω ακόμα τι είχα πει τον Αύγουστο του 2012, όταν η Adobe είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να δίνει Certifications για το Flash, είδηση που αναπαράχθηκε λάθος από την τεχνολογική blog-όσφαιρα ως "σταματάει η υποστήριξη του Flash".

Γενικά είναι ευχάριστο ότι η Mozilla "έφτιαξε" το Flash στον Browser της και στην τελευταία έκδοση του Android, οπότε σίγουρα αξίζει ένα Download από όλους τους κατόχους Nexus.

  • firefox-27-p1
  • firefox-27-p2

Download Firefox

aByte