Φωτογραφίζοντας στο απόλυτο σκοτάδι με ένα Android Smartphone

Android night photography

Έχω την παραξενιά να θέλω να εκμεταλλεύομαι στο έπακρο τις δυνατότητες των συσκευών μου -και να θέλω να αναλύπτω τα πραγματικά όριά τους-.

Πώς θα μπορούσαμε να φωτογραφίσουμε στο απόλυτο σκοτάδι με μία μετριότατη κάμερα ενός "παλιού" Android Smartphone, του Nexus 5;

Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για το πώς οι χειροκίνητες ρυθμίσεις σε μία συσκευή μπορούν να βελτιώσουν αισθητά μία φωτογραφία. Το camera2api που προστέθηκε στο Lollipop στα Nexus αναβάθμισε αισθητά τις δυνατότητες των συσκευών. Το αυτόματο Mode στο Nexus 5 μπορεί να σηκώσει ISO μέχρι 2500 και να ρίξει την ταχύτητα κλείστρου μέχρι και 1/9s. Οι αυτόματες ρυθμίσεις στο απόλυτο σκοτάδι είχαν αυτό το παρακάτω αποτέλεσμα. Μάυρη, μαυρίλα. (Αριστερά Resized Preview, δεξιά 100% crop)

Android night photographyAndroid night photography

Με χειροκίνητες ρυθμίσεις στην L-Camera εμείς μπορούμε να σηκώσουμε ISO μέχρι 10000 (!) και να ρίξουμε την ταχύτητα κλείστρου μέχρι και 0,87s. Φυσικά η φωτογραφία ήταν γεμάτη θόρυβο. (Αριστερά Resized Preview, δεξιά 100% crop)

Android night photographyAndroid night photography

Έχοντας όμως φτάσει στο όριο δυνατοτήτων της συσκευής (μέγιστο ISO, μικρότερη δυνατή ταχύτητα κλείστρου) τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να "βελτιώσουμε" μία φωτογραφία;

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε ονομάζεται Median Stacking, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει να συνδιάσουμε πολλές "ίδιες" φωτογραφίες, για να μειώσουμε τον θόρυβο στο "τελικό" αποτέλεσμα. Κάθε Pixel της φωτογραφίας έχει κάποιο RGB Value, δηλαδή τρεις αριθρμούς 0-255 για το Κοκκινο, Πράσικο και Μπλε. Μέσω του Median Stacking παίρνουμε την διάμεσο για κάθε ένα από τα pixels, για κάθε ένα από τρία αυτά χρώματα, για όλες τις φωτογραφίες. Αρκετά όμως με την θεωρία, πάμε στην πράξη.

Για να φωτογραφίσουμε σε ένα τελείως σκοτεινό δωμάτιο χωρίς καμία πηγή φωτός, ορίσαμε 5 Bursts των 20 φωτογραφιών το κάθε ένα, με τις οριακές ρυθμίσεις της συσκευής μας: ISO 10.000 και ταχύτητα κλείστρου 0,86s. Το αποτέλεσμα ήταν 100 αρχεία JPG, μεγέθους ~8,5MB το κάθε ένα, δηλαδή ~850MB συνολικα. Κάθε ένα από τα αρχεία αυτά ήταν γεμάτα θόρυβο όπως είδαμε και παραπάνω.

Android night photography

Τα αρχεία αυτά, σε περίπτωση που δεν είχαμε τελείως σταθερή την συσκευή μας, μπορούμε να τα περάσουμε από το align_image_stack του Hugin ώστε να ευθυγραμιστούν. Αλλιώς χρησιμοποιούμε κατευθείαν το convert *.jpg -evaluate-sequence median finalimage.jpg του Imagemagick για να πάρουμε την τελική φωτογραφία.

Android night photography median stacking

Στο αποτέλεσμά μας ο θόρυβος έχει μειωθεί αισθητά(Αριστερά Resized Preview, δεξιά 100% crop)

Android night photography median stackingAndroid night photography median stacking

Αν και στο παραπάνω παράδειγμα πήρα την ακραία περίπτωση της φωτογράφησης στο απόλυτο σκοτάδι, η παραπάνω μέθοδος έχει πολλές παραπάνω χρήσεις. Ακόμα και στο βασικό ISO 100 των συσκευών μας -ακόμα και στην DSLR μας- υπάρχει θόρυβος που μπορούμε να διακρίνουμε στο 100% crop και τον οποίο μπορούμε να μειώσουμε με το Median Stacking. Ακόμα έχει το "θετικό" effect, όταν φωτογραφίζουμε τοπία, ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε τον κόσμο ή τα αυτοκίνητα που έτυχε να περάσουν μπροστά από την κάμερά μας και να κρατήσουμε το βασικό "θέμα" μας. Γενικότερα το Stacking έχει πολλές ακόμα χρήσεις, τις οποίες θα δούμε σε επόμενα άρθρα.

aByte