Android 5.0 Lollipop: Όλες οι νέες δυνατότητες του API της κάμερας

Android 5.0 Lollipop Camera

Το Android 5.0 Lollipop φέρνει πολλές νέες φωτογραφικές δυνατότητες στις Android συσκευές μας, μέσω του Camera2api.

Στο προηγούμενο σχετικό άρθρο είχαμε αναφέρει κάποιες από αυτές, αλλά σήμερα τις εξετάζουμε και διά ζώσης στην τελευταία Android 5.0 Lollipop Preview.

Είναι σημαντικό ότι τις νέες δυνατότητες τις προσφέρει το νέο API, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να τις εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε εφαρμογή κάμερας ακόμα και τρίτων που θα ανέβουν στο Google Play.

Μέχρι και σήμερα (στην τελευταία Lollipop Preview) η Google Camera δεν εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες του νέου API. Αρχικά το point ήταν να γράψω μία δική μου εφαρμογή για να σας δείξω τις νέες δυνατότητες, αλλά υπερίσχυσε η βαρεμάρα ευκολία της δυνατότητας να χρησιμοποιήσω και να κάνω Compile τον κώδικα ενός Open Source Project, της L-Camera.

Εκτός από το όμορφο "Material Design" μπορούμε να επιλέξουμε πλήρως χειροκίνητα το σημείο εστίασης και όχι επιλέγοντας κάποιο "αντικείμενο" στην εικόνα.

Android 5.0 Lollipop Camera Android 5.0 Lollipop Camera

Πλήρως χειροκίνητη ρύθμιση ευαισθησίας ISO αλλά και ταχύτητας κλείστρου. Πλέον -επίσης- μπορούμε να πάρουμε RAW φωτογραφίες, οι οποίες περιέχουν όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε ο αισθητήρας σε .dng, χωρίς να δεχθούν την συμπίεση jpg. Κάτι τέτοιο -αν το επιθυμούμε- έχει ως αποτέλεσμα κάθε φωτογραφία να "πιάνει" πάνω από 15MB "χώρου", αλλά φυσικά έτσι δεν χάνουμε μέρος της πληροφορίας.

Android 5.0 Lollipop Camera shutter speed and iso Android 5.0 Lollipop Camera shutter speed and iso

Τέλος το εντυπωσιακό Burst Mode, το οποίο επιτρέπει λήψη φωτογραφιών στην μέγιστη ανάλυση (8MP στο Nexus 5) με ρυθμό 30fps, ακόμα και αν αυτές τραβηχθούν σε RAW αντί για το παράξενοYUV_420_888 φορμάτ που πρότεινε η Google στο I/O.

Είναι λοιπόν δυνατόν να τραβηχθούν 6 φωτογραφίες σε .DNG μέσα σε 0,2 δευτερόλεπτα (~30fps) (και μετά την "λήψη" φυσικά περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα για να γραφούν τα 100+ MB στην μνήμη Nand.)

Android 5.0 Lollipop Camera Burst Android 5.0 Lollipop Camera Burst

Γνωρίζω καλά ότι κάποιες από τις παραπάνω δυνατότητες υπήρχαν σε υλοποιήσεις του Android πολλών κατασκευαστών. Σίγουρα είναι ευχάριστο ότι ενσωματώθηκαν στον βασικό κώδικα της Google στο AOSP, και ότι από εδώ και πέρα όλες οι Android συσκευές -και όλες οι εφαρμογές κάμερας, θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Συν τοις άλλοις, οι παραπάνω αλλαγές έχουν και κάποιες ακόμα "συνέπειες", όπως π.χ. η βελτίωση της ποιότητας των φωτογραφιών με ενεργοποιημένο το HDR (τον λόγο τον αναφέρω αναλυτικότερα εδώ).

Όσοι τρέχετε την τελευταία Preview του Android Lollipop και έχετε όρεξη για πειράματα, προτείνω να κάνετε compile και να τρέξετε την L-Camera. (Στο github δίνεται και ένα pre-compiled apk, αλλά γενικά δεν περιέχει τις τελευταίες αλλαγές του Project.)

Android 5.0 Lollipop Camera

aByte