Ποιά Nexus θα πάρουν αναβάθμιση σε Android M?

lg-smart-tv

Τον τελευταίο καιρό έχει φουντώσει η φημολογία για τη νέα έκδοση του Android, το MMacadamia Nut Cookie - MNC όπως πιθανόν θα ονομάζεται) με ολόκληρη τη σειρά των Nexus φυσικά να επωφελούνται άμεσα όλων των νέων αλλαγών.

Ή μήπως όχι?!...

Με το λανσάρισμα του Android 5 Lollipop, το λειτουργικό της Google ανανεώθηκε ριζικά τόσο στον τομέα της εμφάνισης όσο και σε αυτόν της χρηστικότητας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Google φαίνεται να ετοιμάζει άλλο ένα major update (εξού και η αλλαγή του ονόματος) χωρίς βεβαίως να υπάρχουν επιβεβαιωμένες - επίσημες πληροφορίες για το τί αυτό θα προσφέρει σε σχέση με το 5ρι. Θα επωφεληθούν όμως όλα τα nexus της νέας αναβάθμισης?

Η απάντηση είναι όχι! Ένα πράγμα που έγινε σαφές από την εταιρεία είναι το χρονοδιάγραμμα υποστήριξης των συσκευών της με την πόρτα να κλείνει για κάποια παλαιότερα μοντέλα της. Συγκεκριμένα, όλα τα μοντέλα της σειράς θα "παίρνουν" αναβαθμίσεις λογισμικού για 2 συνεχόμενα έτη και αναβαθμίσεις ασφαλείας (μέσω των google play services προφανώς) για επιπλέον ένα χρόνο από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους. Τι γίνεται όμως με τις πιο παλιές συσκευές? Ας τα πάρουμε με τη σειρά!

Τα Nexus 4, 10 και 7 (2012) δεν θα αναβαθμιστούν (επίσημα τουλάχιστον!) σε Android M αλλά θα συνέχίσουν να παίρνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας για ένα διάστημα. Έχοντας διανύσει και τα τρία μεγάλο διάστημα στην αγορά (υπερβαίνοντας τα τρία έτη) είναι απολύτως λογικό η Google να σταματήσει πλέον να τα υποστηρίζει.

Όσο για τα Nexus 5, 6 καθώς και 7 (2013) θα συνεχίσουν κανονικά να δέχονται αναβαθμίσεις με το 5ρι να ετοιμάζεται όπως όλα φαίνονται για την τελευταία major αναβάθμιση του αφού έπειτα θα μπεί και αυτό στο καθεστώς των αναβθμίσεων ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θεμιτό να αναφερθεί ότι αν και μας "πείραξε" κάπως η παύση της αναβάθμισης στο 4ρι καθώς ακόμα είχε τα specs να υποστηρίξει με άνεση το νέο λογισμικό αλλά βεβαίως δεν ανησυχούμε καθότι υπάρχουν οι custom roms που όπως πάντα σώζουν το παιχνίδι. Κλείνοντας, να πούμε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι 100 % σίγουρο αφού το Nexus 7 (2012) έλαβε 5 μεγάλες αναβαθμίσεις και τρέχει Lollipop αξιοπρεπώς ακόμα και σήμερα... Αγαπάμε τα Nexus και δεν το έχουμε κρύψει (άλλωστε πρόσφατα αγοράσαμε το Nexus One!). Ποτέ δεν ξέρεις... Ίσως η Google το "ξανασκεφτεί" και αναθεωρήσει κάποια από τα παραπάνω. Ίδωμεν...

lg-smart-tv-Nexus-5

Πηγή

aByte